See Ukraine: Docudays UA on Tour

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφίας και συζητήσεις

Στις 13 Μαΐου, στην Αθήνα θα ξεκινήσει η διεθνής περιοδεία «See Ukraine: Docudays UA on Tour». Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα και στην γκαλερί του BOOart Café Bar από τις 13 έως τις 28 Μαΐου.

Το έργο «See Ukraine: Docudays UA on Tour» είναι μια δράση στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας, που υλοποιείται από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Docudays UA. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφίας, συναντήσεις με τους Ουκρανούς κινηματογραφιστές και συζητήσεις με τους κοινωνικούς ακτιβιστές και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι θα βοηθήσουν να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι καταστάσεις που απεικονίζονται στις ταινίες και να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα στη χώρα.

Στην Ελλάδα, το «See Ukraine: Docudays UA on Tour» διαρκεί δύο εβδομάδες.

Ο συνδιοργανωτής του φεστιβάλ είναι η Κοινότητα της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φίλοουκρανών «Ουκρανό-Ελληνική Σκέψη».

Έξι ουκρανικά ντοκιμαντέρ, κατά σειρά δημιουργίας, καλύπτουν σχεδόν έναν αιώνα και επιτρέπουν να ειδωθεί η χώρα από διαφορετικές πλευρές, πολιτιστικές και ιστορικές προοπτικές. Ειδικότερα, είναι οι δύο νικητές των βραβείων των διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου, που άνοιξαν το ουκρανικό ντοκιμαντέρ στον κόσμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Είναι η ταινία τέχνης για τη ζωή των βοσκών στα Ουκρανικά Καρπάθια, «Ζωντανή φωτιά» (2014) του Ostap Kostyuk και το αλμανάκ «Euromaidan. Rough cut» (2014), το οποίο απεικονίζει τρεις μήνες της επανάστασης και ήταν η πρώτη ταινία ως απόδειξη της έκρηξης της αφυπνισμένης αξιοπρέπειας των Ουκρανών.

Η συλλογή των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους είναι μια άποψη για τη σύγχρονη Ουκρανία, όχι μόνο μέσα από τα μάτια των τοπικών κινηματογραφιστών, αλλά και των διεθνών.

Το πρόγραμμα προβολών παρουσιάζει ένα κλασικό φιλμ, την ασπρόμαυρη βουβή ταινία «Το ενδέκατο έτος» (1928) του Dziga Vertov, η οποία αναφέρεται στο 1920, την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Ουκρανική ΣΣΔ και την εκβιομηχάνιση, την περίοδο κατά την οποία η νεότερη γενιά των καλλιτεχνών δημιουργούσαν με ενθουσιασμό τη νέα μυθολογία και εργάζονταν για τη σοβιετική προπαγάνδα. Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής με την πιανίστρια Yulia Vash και το συνθέτη Anton Baibakov, ο οποίος δημιούργησε ένα πρωτότυπο soundtrack, ειδικά για την ταινία.

Κατά τη διάρκεια των προβολών, θα πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις με τους σκηνοθέτες Svetlana Shymko και Ostap Kostyuk.

Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης στην Αθήνα, θα λάβει χώρα η έκθεση φωτογραφίας του Aleksandr Glyadyelov «Βλέπεις, αδελφέ μου;», η οποία θα εγκαινιαστεί από το φωτογράφο. Είναι η έκθεση που μιλάει για την επανάσταση και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Η έκθεση φωτογραφίας παρουσιάστηκε στο Docudays UA στο Κίεβο, καθώς και σε περιοχές της Ουκρανίας. Ο Aleksandr Glyadyelov χρησιμοποιεί ασπρόμαυρο φιλμ και κλασσική κάμερα φιλμ με χειροκίνητη εστίαση. Είναι σχεδόν αδύνατο να φωτογραφίζεις στη μέση της μάχης με τέτοιο τρόπο, για αυτό ο φωτογράφος πρέπει να διακρίνει τι συμβαίνει στα διαστήματα ζωής ανάμεσα στις μάχες.

Ένα σημαντικό μέρος του «See Ukraine: Docudays UA on Tour» είναι η πλατφόρμα συζήτησης. Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν δύο συζητήσεις με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπινών δικαιωμάτων σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία.

Η συζήτηση «Πού οδεύει η Ουκρανία, δύο χρόνια μετά το Euromaidan;» επικεντρώνεται στην κατανόηση των επιτυχιών και αποτυχιών της Ουκρανίας, οι οποίες μπορούν να παρατηρηθούν μετά από τα γεγονότα του 2014. Το Euromaidan και ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ανάγκασαν τους Ουκρανούς να επανεξετάσουν το παρελθόν και το μέλλον τους και να συνειδητοποιήσουν ποια χώρα θέλουν να χτίσουν, ενώ έχουν βάλει τους Ευρωπαίους μπροστά στο δίλλημα: είτε να συνεχίσουν να συλλογίζονται ήσυχα το πώς η πολιτική της εχθρότητας δυναμώνει στον κόσμο, ή να υπερασπιστούν τις αξίες τους. Ποια είναι η θέση της Ουκρανίας στο ευρωπαϊκό σχέδιο τώρα και τι συνεισφορά μπορεί να κάνει σε αυτό; Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο φιλόσοφος Volodymyr Yermolenko (Ουκρανία), η δημοσιογράφος Tatiana Ogarkova (Ουκρανία) και ο καθηγητής γεωστρατηγικής Νίκος Λυγερός (Ελλάδα). Θα συντονίζεται από τον Έλληνα ιστορικό Μιχάλη Βαρλά.

Η Ρωσική προπαγάνδα, με την συμμετοχή της «αμερόληπτης» δημοσιογραφίας έχει αλλάξει την παραδοσιακή αντίληψη της πραγματικότητας και έχει επηρεάσει την αντίληψη του κοινού σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο στο Donbass. Όμως αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, είναι ο αγώνας για την παγκόσμια κυριαρχία. Πώς λειτουργεί και ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη σοβιετική προπαγάνδα και σε αυτό που κάνει το Κρεμλίνο τώρα; Στη συζήτηση «Η Εξέλιξη της προπαγάνδας του Κρεμλίνου: από τον Υποκινούμενο Πόλεμο στην Ουκρανία ως την Παγκόσμια Κυριαρχία» θα λάβουν μέρος ο συνιδρυτής της πρωτοβουλίας StopFake.org, Yevhen Fedchenko (Ουκρανία), ο δημοσιογράφος David Patrikarakos (Ελλάδα) και η Tatjana Gerasymova (Ουκρανία), συντονίστρια της «Ομάδας 2ας Μαΐου», η οποία πραγματοποιεί ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα για τα γεγονότα που συνέβησαν στις 2 Μαΐου του 2014 στην Οδησσό. Συντονιστής θα είναι η Ελληνίδα δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη.

Τον Ιανουάριο του 2016, το έργο «See Ukraine: Docudays UA on Tour» επισκέφτηκε τη Γαλλία και μέχρι το τέλος του 2016 θα ταξιδέψει στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.

«Πιστεύουμε ότι ντοκιμαντέρ, φωτογραφία και ζωντανή επικοινωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για τους ξένους θεατές να εμβαθύνουν γρήγορα και αποτελεσματικά στην κοινωνικο-πολιτισμική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας, για να φέρουμε την αλήθεια για τη ρωσική επιθετικότητα και να δείξουμε ότι η Ουκρανία είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα ελευθερίας, θετικών αλλαγών και ταλαντούχων ανθρώπων, οι οποίοι τώρα υπερασπίζονται με θάρρος και αυταπάρνηση τις υψηλότερες ευρωπαϊκές αξίες», λέει η Alla Tyutyunnik, διευθύντρια του έργου.

Το See Ukraine: Docudays UA on Tour πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος ανοικτής κοινωνίας και του Διεθνούς Ταμείου «Renaissance».

Το Docudays UA είναι το μόνο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου στο Κίεβο. Στη συνέχεια, το Docudays UA παρουσιάζει τις καλύτερες ταινίες στις επαρχίες της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Φεστιβάλ. Οι προβολές συνεχίζονται από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο (συμπεριλαμβανομένου). Το Φεστιβάλ είναι μη πολιτικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η κοινότητα της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» είναι η πρώτη επίσημα καταχωρημένη ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1997 στη βάση της πρώτης ουκρανικής εφημερίδας με ελληνικό ένθετο, «Visnyk-Αγγελιαφόρος». Ο σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, της μητρικής γλώσσας, των παραδόσεων και των εθίμων, καθώς και η ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για την πραγματική ιστορία της Ουκρανίας, το παρόν και την αυθεντικότητα του Ουκρανικού έθνους.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.