Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Tinos Art Gathering Kinono 2017, η εικαστική δράση “Serviam project” θα φιλοξενήσει έργα 12 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών, στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Μονής των Ουρσουλινών, εκεί όπου βρίσκονταν τα κελιά των μοναχών.

Αφετηρία των έργων η ίδια η ιστορία της Μονής, σημαντικό τεκμήριο του παρελθόντος της Τήνου. Οι Ουρσουλίνες, μια μοναχική αδελφότητα της Καθολικής εκκλησίας που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην Τήνο το 1704. Το έτος 1862 επιλέγουν το γραφικό χωριό Λουτρά με την πυκνή βλάστηση για να ιδρύσουν τη Μονή τους, ένα θαυμάσιας αρχιτεκτονικής πολυώροφο συγκρότημα.

Serviam Project στη Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου

Βούλγαρης Παναγιώτης – Engaged Touches

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη δράση με ξεχωριστά υλικά και μέσα, γεμίζουν τους χώρους της Μονής με νέες εικόνες, ήχους και συναισθήματα, που άλλοτε συντελούν στην αναβίωση της μνήμης και άλλοτε προδιαθέτουν για την ανάγκη νέων τρόπων επανάχρησης.

Serviam Project στη Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου

Διακομή Κατερίνα – Ευσεβείς όρκοι

Η επιμέλεια του project είναι του Νίκου Ποδιά, που από το 2011 έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στην παραγωγή ανάλογων σχεδιασμάτων τέχνης. Η πρακτική των δράσεων αυτών συνίσταται στην ενεργοποίηση χώρων με πλούσιο ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, μέσω της επιτόπιας (in situ) εκπόνησης καλλιτεχνικών έργων.

Δράσεις που έχουν ξεχωρίσει: “Sanatorio Project” στο παλιό σανατόριο στα Χάνια Πηλίου, “Refuge Project” και “Refuge project Ⅱ – Μαρτυρίες” στο πολεμικό καταφύγιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στον Αδάμαντα Μήλου, “Skagiopouleio Project” στο Σκαγιοπούλειο Αγροτικό Ορφανοτροφείο Αρρένων στην Πάτρα.

Serviam Project στη Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου

Ποδιάς Νίκος – Ανάμνηση

Το Φεστιβάλ ΚΙΝΟΝΟ Tinos Art Gathering για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λαμβάνει χώρα στο νησί της Τήνου από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Στόχος του φεστιβάλ είναι η δημιουργία ενός χώρου συνάντησης καλλιτεχνών και θεωρητικών διάφορων εκφραστικών μέσων της σύγχρονης τέχνης.

Αξιοποιώντας ιστορικούς χώρους και αναδεικνύοντας φυσικά τοπία της Τήνου, το Kinono Tinos Art Gathering έρχεται να παρουσιάσει ένα συλλογικό έργο μέσα από μια σειρά εικαστικών εκθέσεων, ομιλιών, διαδραστικών ξεναγήσεων, μουσικών παρουσιάσεων, στηριζόμενο στην ενεργή συμμετοχή και  στην συνεργασία καλλιτεχνών, ερευνητών, ιδρυμάτων και κατοίκων του νησιού, υποστηρίζοντας πειραματικές καλλιτεχνικές δράσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τεχνών και των μέσων δημιουργικής έκφρασης.