“Serviam project”: Έργα 12 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών στη Μονή των Ουρσουλινών

Serviam project

Αφετηρία των έργων, η ιστορία της Μονής, σημαντικό τεκμήριο του παρελθόντος της Τήνου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Tinos Art Gathering Kinono 2017, η εικαστική δράση “Serviam project” θα φιλοξενήσει έργα 12 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών, στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Μονής των Ουρσουλινών, εκεί όπου βρίσκονταν τα κελιά των μοναχών.

Αφετηρία των έργων η ίδια η ιστορία της Μονής, σημαντικό τεκμήριο του παρελθόντος της Τήνου. Οι Ουρσουλίνες, μια μοναχική αδελφότητα της Καθολικής εκκλησίας που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην Τήνο το 1704. Το έτος 1862 επιλέγουν το γραφικό χωριό Λουτρά με την πυκνή βλάστηση για να ιδρύσουν τη Μονή τους, ένα θαυμάσιας αρχιτεκτονικής πολυώροφο συγκρότημα.

Serviam Project στη Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου
Βούλγαρης Παναγιώτης – Engaged Touches

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη δράση με ξεχωριστά υλικά και μέσα, γεμίζουν τους χώρους της Μονής με νέες εικόνες, ήχους και συναισθήματα, που άλλοτε συντελούν στην αναβίωση της μνήμης και άλλοτε προδιαθέτουν για την ανάγκη νέων τρόπων επανάχρησης.

Serviam Project στη Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου
Διακομή Κατερίνα – Ευσεβείς όρκοι

Η επιμέλεια του project είναι του Νίκου Ποδιά, που από το 2011 έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στην παραγωγή ανάλογων σχεδιασμάτων τέχνης. Η πρακτική των δράσεων αυτών συνίσταται στην ενεργοποίηση χώρων με πλούσιο ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, μέσω της επιτόπιας (in situ) εκπόνησης καλλιτεχνικών έργων.

Δράσεις που έχουν ξεχωρίσει: “Sanatorio Project” στο παλιό σανατόριο στα Χάνια Πηλίου, “Refuge Project” και “Refuge project Ⅱ – Μαρτυρίες” στο πολεμικό καταφύγιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στον Αδάμαντα Μήλου, “Skagiopouleio Project” στο Σκαγιοπούλειο Αγροτικό Ορφανοτροφείο Αρρένων στην Πάτρα.

Serviam Project στη Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου
Ποδιάς Νίκος – Ανάμνηση

Το Φεστιβάλ ΚΙΝΟΝΟ Tinos Art Gathering για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λαμβάνει χώρα στο νησί της Τήνου από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Στόχος του φεστιβάλ είναι η δημιουργία ενός χώρου συνάντησης καλλιτεχνών και θεωρητικών διάφορων εκφραστικών μέσων της σύγχρονης τέχνης.

Αξιοποιώντας ιστορικούς χώρους και αναδεικνύοντας φυσικά τοπία της Τήνου, το Kinono Tinos Art Gathering έρχεται να παρουσιάσει ένα συλλογικό έργο μέσα από μια σειρά εικαστικών εκθέσεων, ομιλιών, διαδραστικών ξεναγήσεων, μουσικών παρουσιάσεων, στηριζόμενο στην ενεργή συμμετοχή και  στην συνεργασία καλλιτεχνών, ερευνητών, ιδρυμάτων και κατοίκων του νησιού, υποστηρίζοντας πειραματικές καλλιτεχνικές δράσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τεχνών και των μέσων δημιουργικής έκφρασης.

Συντελεστές

Επιμέλεια – Σχεδιασμός: Νίκος Ποδιάς

Σκηνοθεσία τεκμηρίωσης: Μάκης Φράγκος

Διοργάνωση – Παραγωγή: Tinos Art Gathering Kinono

Το “Serviam project” πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου.

Στο “Serviam project” συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παναγιώτης Βούλγαρης, Κατερίνα Διακομή, Μαρία Κόντη, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Ελένη Λύρα, Μαρία Μπουρίκα, Γιούλα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Παπαιωάννου, Κλειώ Αναστασία Παπαιωάννου, Νίκος Ποδιάς, Δημήτρης Σκαλκώτος, Μαργαρίτα Σταυράκη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.