Strange cities: Athens

Μία παράξενη έκθεση για τη δική μας παράξενη πόλη

Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη επιμένοντας στην αγάπη τους για την Αθήνα και την ανάγκη τους να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε την πόλη μας ακόμα περισσότερο, διοργανώνουν την έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens) στη Διπλάρειο Σχολή, σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών Double Decker από το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο Spacelab Architecture με έδρα την Αθήνα.

Πώς θα μπορούσε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ; Αυτό θελήσαμε να ανακαλύψουμε, ζητώντας από 24 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την Αθήνα. Η προϋπόθεση ήταν να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον όταν μόνο φαντάζεται την Αθήνα χωρίς να έχει αντικρύσει ποτέ ούτε μια γωνιά της; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η έκθεση–δρώμενο Strange Cities: Athens. Μια έκθεση για την Αθήνα -απαλλαγμένη ωστόσο από κάθε κοινοτοπία που μπορεί να συνεπάγεται αυτή η περιγραφή.

Ένα κουτί έμπνευσης στάλθηκε στους καλλιτέχνες αυτούς με σκοπό να αφυπνίσει τη φαντασία τους και να την κατευθύνει στους δρόμους μιας πόλης, που κανένας τους δεν έχει δει αλλά όλοι φέρουν στο φαντασιακό τους. To κουτί αυτό περιείχε ένα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη (Γιασεμί), ένα κείμενο του Πέτρου Μάρκαρη (δύο κεφάλαια από το βιβλίο Η Αθήνα της μίας διαδρομής), ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (Μία πόλη μαγική), μία συνταγή για γεμιστά, καθώς και 12 αρχεία με ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας.

Τι ανέδειξαν οι λέξεις, οι ήχοι και οι γεύσεις; Μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, νέες τεχνολογίες, και που -σε πρώτη ανάγνωση- πολύ μικρή σχέση έχουν με τις γραφικές απεικονίσεις της Αθήνας που ξέρουμε. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προκαλούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τις βαθύτερες διαδρομές των έργων τους, να ανακαλύψει το σημείο συνάντησής τους με την πόλη και να δει πώς την βλέπουν οι άλλοι.

Η έκθεση θα πλαισιώνεται σε όλη τη διάρκειά της από συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και δρώμενα σχετικά με την πόλη της Αθήνας και το αστικό τοπίο, αποτελώντας ένα «στέκι» ουσιαστικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, μέσα από το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναγνωρίσουμε την πόλη και να οραματιστούμε πώς θέλουμε να ζούμε μέσα σε αυτή. Ενδεικτικά, με τις παράλληλες δράσεις της έκθεσης θα ανακαλύψουμε την πόλη των γεύσεων, το σπίτι ως κύτταρο της πόλης, την πόλη μέσα από τα μάτια όσων τη βλέπουν διαφορετικά, την πόλη του ποδηλάτη, αλλά και θα ξεναγηθούμε σε απρόσμενες γωνιές της, θα ανταλλάξουμε σουβενίρ από τα ταξίδια μας και θα μοιραστούμε τις μαρτυρίες όσων δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη την Αθήνα.

Παράλληλες Δράσεις

Παράξενες διαδρομές: Η Αθήνα μέσα από τα μάτια ευρωπαίων περιηγητών του 19ου αιώνα.
Θέλετε να δείτε πού φύτεψαν για πρώτη φορά ντομάτες στην Αθήνα; Ποιο είναι το πιο παλιό κτίριο που διατηρείται στην πόλη; Πού έκαναν χαμάμ από όλους τους μαχαλάδες κατά την Τουρκοκρατία; Η Αθήνα των περιηγητών: Μια «παράξενη πόλη».

Πραγματοποιήστε έναν περίπατο ακολουθώντας τα βήματα ευρωπαίων περιηγητών που επισκέφθηκαν την  Αθήνα, πριν και μετά την Ανεξαρτησία, όταν η «ασιατικά άναρχη» οθωμανική  πόλη χανόταν δίνοντας τη θέση της σε μια νέα πρωτεύουσα, που αναδυόταν μέσα από τα ερείπια ενός αρχαίου πολιτισμού.

Εξερευνήστε τις διαδρομές αυτών των ρομαντικών ταξιδιωτών και ανακαλύψτε τις πτυχές της «προ» και «μετά» επαναστατικής Αθήνας.  Μυρωδιές, ήχοι, μελωδίες, ενδυμασίες, θρησκευτικές πρακτικές, έθιμα και παραδόσεις, όλα εκείνα τα στοιχεία που στα μάτια των ξένων περιηγητών έκαναν την Αθήνα να φαντάζει μια «παράξενη πόλη», ζωντανεύουν ξανά όχι μόνο μέσα από τις διαδρομές τους, αλλά και τις γκραβούρες και τα γραπτά τους κείμενα, που θα παρουσιάζονται συνοδεύοντας την ξενάγηση. Ρομαντικά ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα, αποτυπώσεις αρχαίων μνημείων από τον James “Athenian” Stuart, αλλά και αναμνήσεις του μεγάλου παραμυθά Hans Christian Andersen από την Αθήνα του Όθωνα, βοηθούν τη φαντασία μας να ανασυνθέσει την τοπογραφία της πόλης στην ύστερη οθωμανική περίοδο.

Αφετηρία: Διπλάρειος Σχολή (Πλατεία Θεάτρου 3, στον 3ο όροφο)| Τερματισμός: Ίδρυμα Ωνάση, Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Αμαλίας, μέσω των οδών Ευριπίδου, Αιόλου, Κυρρήστου, Τριπόδων, Shelley, Λυσικράτους, Αισχύνου.

Εισιτήρια: 6€/άτομο (διανομή στη Διπλάρειο Σχολή)
Ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται στα ελληνικά και τα αγγλικά.
O μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά περίπατο είναι 20 άτομα και ο ελάχιστος είναι 5 άτομα.

Κρατήσεις: +30 213 017 8049 | [email protected]
Διπλάρειος Σχολή

Από τις 9 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου 2015
Κάθε Πέμπτη (14, 21, 28 Μαΐου & 4, 11, 18 Ιουνίου) και κάθε Σάββατο (9, 16, 23, 30 Μαΐου & 6, 13, 20 Ιουνίου)
18:00 με 20:00

Κι όμως, η Αθήνα κινείται
Εργαστήριο animation από τον Μπάμπη Αλεξιάδη, για παιδιά 7-14 ετών και τους γονείς τους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να εκτιμήσουν την παραδοσιακή τεχνική της κινούμενης εικόνας με μια σειρά από μικρές ασκήσεις που όχι μόνο θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν τι είναι το animation, αλλά θα τους δώσουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν πολλές διαφορετικές τεχνικές (illustration, painting, collage, sketching), ώστε να βρουν το προσωπικό τους στυλ, να ενδυναμώσουν τη δημιουργικότητά τους και να χρησιμοποιήσουν την κινούμενη εικόνα ως μέσο έκφρασης των ιστοριών τους.

-Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική σε όλες τις συναντήσεις.
-Κάθε παιδί πρέπει να συνοδεύεται από έναν γονέα.
-Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] | 2130178049, Αντωνία Παππά
-Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 10 παιδιά και 10 ενήλικες.

Διπλάρειος Σχολή
Κυριακή 24 Μαΐου και τα Σαββατοκύριακα 6 & 7, 13 & 14, 20 & 21 Ιουνίου 2015
11:00-14:00

Stray Cities
Πώς πρέπει να πλησιάζουμε έναν αδέσποτο σκύλο; Τι πρέπει να προσέχω όταν φροντίζω αδέσποτα ζώα; Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των ζώων συντροφιάς; Τι είναι η θετική εκπαίδευση και πώς μπορεί ένα επιθετικό ζώο να συμβιώσει αρμονικά με μια οικογένεια; Εκπαιδεύεται η γάτα;

Οι Παράξενες Πόλεις (Strange Cities) εξερευνούν για ένα απόγευμα τις Αδέσποτες Πόλεις (Stray Cities) και η αγάπη για τα αδέσποτα μεταφέρεται από τις γειτονιές της Αθήνας στη Διπλάρειο Σχολή: θετικοί εκπαιδευτές, κτηνίατροι, ειδικοί σε θέματα ζώων, εκπρόσωποι του φιλοζωικού κινήματος, αλλά και καθημερινοί «ήρωες» μεταδίδουν τη γνώση και την εμπειρία τους, απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, και όχι μόνο, με στόχο μια καλύτερη συμβίωση με τα ζώα συντροφιάς στην πόλη. Κτηνιατρικές συμβουλές, εκπαιδευτικά tips, πολύτιμες γνώσεις, μέσα από εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις και βίντεο, θα προσπαθήσουν να διαφωτίσουν τους ανθρώπους που αγαπούν τα ζώα συντροφιάς –αλλά κι αυτούς που τα φοβούνται– να συνδράμουν εκείνους που θέλουν να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο ή έχουν ήδη αποκτήσει, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο να συμβιώσουν αρμονικά μαζί του, καθώς και να καθοδηγήσουν αποτελεσματικά όλους όσοι έχουν την επιθυμία να βοηθήσουν ένα ζώο που βρίσκεται σε ανάγκη.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει κλήρωση ζωοτροφών. Για λόγους ασφαλείας, στην εκδήλωση δεν θα επιτρέπονται τα κατοικίδια.

Αίθουσα εκδηλώσεων Διπλαρείου Σχολής, 2ος όροφος
Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 18:00
Πληροφορίες: +302103713019
Είσοδος ελεύθερη

Οι παράξενες πόλεις των εφήβων
Τι πιστεύουν τα παιδιά για την πόλη; Θα ήθελαν να μείνουν στο κέντρο της Αθήνας; Σε ποια πόλη ονειρεύονται να πάνε και γιατί; Τι σκέφτονται για τους τόπους που είναι απόμακροι και διαφορετικοί; Τι σκέφτονται για την ίδια τη διαφορετικότητα μέσα σε ένα αστικό πλαίσιο; Μια ταινία μικρού μήκους, στην οποία συνεργάστηκαν ένας εικαστικός, μία εκπαιδευτικός, μία δημοσιογράφος και μία σκηνοθέτης με τα παιδιά του καλλιτεχνικού τμήματος του γυμνασίου Καμινίων Πειραιά, έρχεται να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα με απρόσμενο τρόπο.

Το χειμώνα του 2014-15 ο εικαστικός καλλιτέχνης και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση Ζάφος Ξαγοράρης πραγματοποίησε το έργο Λοξή Τάξη που εκτέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Πριν από την τοποθέτησή του στον χώρο του μουσείου, συνεργάστηκε με τα παιδιά του καλλιτεχνικού τμήματος του γυμνασίου Καμινίων Πειραιά στην εγκατάσταση του έργου και στην παράλληλη δράση που έγινε στον κήπο του Θησείου, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Μάγδα Δασακλή. Εκείνη την ημέρα, η μικρή ομάδα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη σκηνοθέτη Αιμιλία Μηλού και τη δημοσιογράφο Αργυρώ Μποζώνη και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις ιδέες που έχουν οι έφηβοι για τις πόλεις. Άρχισαν λοιπόν κάποιες συναντήσεις στο σχολείο των Καμινίων, στον κήπο που έχουν οργανώσει τα ίδια τα παιδιά, καθώς και στο βοτανικό κήπο του Χαϊδαρίου, που οδήγησαν σε μια σειρά διαφωτιστικών συζητήσεων και συνεντεύξεων ως προς το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά κινούνται, σκέφτονται και ονειρεύονται τις πόλεις. Ήταν σαν να στηνόταν μια λοξή τάξη σε κάθε περιοχή, με συζήτηση και απορίες κι από τις δυο πλευρές, που σε πολλές περιπτώσεις καταργούσαν τα όρια της εντοπιότητας, της ηλικίας, των ρόλων. Όλες οι συνεντεύξεις έγιναν σε κήπους – και όχι τυχαία. Τα φυτά γύρω μας έχουν ρίζες, μεταφυτεύονται, καλλιεργούνται, μεταναστεύουν· μια αλληγορία της ζωής των παιδιών και όσων αυτά πιστεύουν και ονειρεύονται.

Οι συναντήσεις κινηματογραφήθηκαν και αποτελούν ένα υλικό περίπου είκοσι λεπτών, μια ταινία μικρού μήκους μέσα στην οποία απαντώνται με τρόπο απρόσμενο ακόμα και οι δικές μας απορίες. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 6 Ιουνίου, στη Διπλάρειο Σχολή. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν προβολή της ταινίας, συζήτηση, μια παράλληλη παρουσίαση ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ και μια εν εξελίξει έρευνα από την εικαστικό Νατάσσα Μπιζά, η οποία μελέτησε τα φυτά που έχουν ιστορική σχέση με την Αθήνα, την καταγωγή, τη μετανάστευση και τη διάρκεια ζωής τους στον κήπο του Θησείου, δίπλα στον οποίο στήθηκε η Λοξή Τάξη για πρώτη φορά.

Διπλάρειος Σχολή
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουνίου από τις 14:00 έως τις 16:00

Playtime: Ξανακοιτώντας την Αθήνα
Διαφορετικοί τρόποι να αποτυπώσουμε την Αθήνα: ένα workshop για νέους καλλιτέχνες από τον φωτογράφο Δημήτρη Τσουμπλέκα που θα πραγματοποιηθεί σε 2 τετράωρες συναντήσεις.

Στην πρώτη συνάντηση θα γίνει μια παρουσίαση της δουλειάς Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν ασχοληθεί με το αστικό τοπίο και την εικόνα της πόλης –κυρίως με το μέσο της φωτογραφίας–, καθώς και μια μικρή θεωρητική προσέγγιση στο θέμα. Θα συζητήσουμε για τις ιδέες έργων των συμμετεχόντων, για τα μέσα, τα υλικά και τις κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Μια και το εργαστήριο έχει πρακτικό προσανατολισμό και στόχο την παραγωγή έργου, οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν μαζί τους εικόνες –πρωτότυπες φωτογραφίες, οικογενειακές φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, καρτ ποστάλ, σχέδια, σε ηλεκτρονική (usb flash) ή έντυπη μορφή–, με τις οποίες σκοπεύουν να δουλέψουν ή να χρησιμοποιήσουν ως αναφορά. Όσοι συμμετέχοντες διαθέτουν φορητό υπολογιστή, καλό θα ήταν να τον έχουν μαζί τους.

Στη δεύτερη συνάντηση, μετά από μία εβδομάδα, θα παρουσιάσουμε, θα συζητήσουμε και θα αναλύσουμε τα έργα που θα έχουν παραχθεί ή θα βρίσκονται σε εξέλιξη, σε μια ανοιχτή διαδικασία διαλόγου.

Διπλάρειος Σχολή
Σάββατο 6 και 13 Ιουνίου από τις 16:00 έως τις 20:00

Ποδηλατική εβδομάδα
Ποδηλατικές διαδρομές, Έκθεση vintage ποδηλάτου και Ποδηλατικό Εργαστήριο
Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών αγαπούν το ποδήλατο, όπως και κάθε καθημερινή δραστηριότητα που προβάλλει και προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνεργασία με το ποδηλατικό περιοδικό MBike, με έναυσμα την έκθεση Strange Cities, διοργανώνεται εβδομάδα δράσεων με θέμα το αγαπημένο αυτό μέσο μεταφοράς.

Ποδηλατικές βόλτες – Bike cities: Οργανωμένες ποδηλατικές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από ενδιαφέρουσες διαδρομές που καταλήγουν στη Διπλάρειο Σχολή, με περιήγηση στις εκθέσεις Παράξενα Ποδήλατα και Strange Cities, καθώς και προαιρετική συμμετοχή στα ποδηλατικά εργαστήρια. Οι βόλτες θα ξεκινούν από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και, μέσα από σοκάκια της Αθήνας και τρεις διαφορετικές θεματικές διαδρομές, θα οδηγούν τους συμμετέχοντες στη Διπλάρειο Σχολή. Διασχίζοντας αγαπημένα σημεία της πόλης, όπως ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Πλάκα, το ιστορικό κέντρο και η συνοικία του Ψυρρή, οι συμμετέχοντες θα καταλήγουν στην Πλατεία Θεάτρου για να περιηγηθούν στα έργα της έκθεσης Strange Cities, αλλά και της έκθεσης με τίτλο Παράξενα Ποδήλατα, η οποία φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του κτιρίου.

Διαδρομή 1 / Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου, Ψυρρή, Διπλάρειος Σχολή
Διαδρομή 2 / Πλάκα, ιστορικό κέντρο, Διπλάρειος Σχολή
Διαδρομή 3 / Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου, Κεραμεικός, Πειραιώς, Αθηνάς, Διπλάρειος Σχολή

Ημερομηνίες διαδρομών
Τετάρτη 10/6 Διαδρομή 1
Πέμπτη 11/6 Διαδρομή 2
Παρασκευή 12/6 Διαδρομή 3
Σάββατο 13/6 Διαδρομές 1 & 2
Κυριακή 14/6 Διαδρομές 2 & 3
Δευτέρα 15/6 Διαδρομή 1
Τρίτη 16/6 Διαδρομή 2

Αφετηρία: Ίδρυμα Ωνάση, Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Αμαλίας – Προορισμός: Πλατεία Θεάτρου 3, Διπλάρειος Σχολή
Από την Τετάρτη 10 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη 16 Ιουνίου: 18:00
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιουνίου:  11:30 & 18:00
Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα περίπου

Για δηλώσεις συμμετοχής: [email protected]
Από 18 ετών και άνω (παρακαλούμε να αναφέρετε ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και την επιθυμητή ημέρα και ώρα συμμετοχής)
Πληροφορίες: +302130178049
Διαδρομές και όροι συμμετοχής: http://www.sgt.gr/gr/programme/event/2230
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά διαδρομή: 25
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Χρήσιμες πληροφορίες: Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος στη δράση με το δικό τους ποδήλατο και θα πρέπει να έχουν μαζί τους λουκέτο ασφαλείας, προκειμένου να κάνουν χρήση των ειδικών θέσεων στάθμευσης που θα βρίσκονται μέσα στη Διπλάρειο.

Έκθεση Παράξενα Ποδήλατα: H Αθήνα μέσα από ποδήλατα περασμένων δεκαετιών, τα οποία υπενθυμίζουν τη γοητεία του κλασικού design. Νοσταλγία μέσα από vintage εκθέματα που μας ταξιδεύουν σε μια εποχή κατά την οποία το ποδήλατο αποτελούσε σημαντικό μέσο μετακίνησης εντός και εκτός πόλης, ζωντανεύοντας τις πρώτες μας αναμνήσεις. Η έκθεση Παράξενα Ποδήλατα ανοίγει τις πόρτες της στο ισόγειο της Διπλαρείου Σχολής την Τετάρτη 10 Ιουνίου και, εκτός των ποδηλάτων, θα φιλοξενήσει και αντίστοιχο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Διπλάρειος Σχολή, Ισόγειο
Από την Τετάρτη 10 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη 16 Ιουνίου από τις 12:00 έως τις 21:00

Πληροφορίες: +302130178049
Είσοδος ελεύθερη

Εργαστήριο για τα πλεονεκτήματα της σωστής χρήσης του ποδηλάτου: Γιατί να χρησιμοποιούμε ποδήλατο στην πόλη και πώς επιλέγουμε το κατάλληλο για τις ανάγκες μας; Βασικές αρχές ασφαλούς οδήγησης και πρακτικές συμβουλές, πιθανά τεχνικά προβλήματα και οι λύσεις τους, η σημασία του σέρβις στην καθημερινή ασφάλεια, αλλά και ποια είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ και πώς τα επιλέγουμε.

Διπλάρειος Σχολή, Ισόγειο
Τετάρτη 10, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιουνίου στις 19:30
Πληροφορίες: +302130178049
Είσοδος ελεύθερη

Χρήσιμη πληροφορία: Οι συμμετέχοντες που θα βρεθούν στο χώρο με το ποδήλατό τους θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν επί τόπου συμβουλές για απλά τεχνικά θέματα που τους απασχολούν.

Αποτυπώματα Πόλεως / City Prints
Υπαίθριο εργαστήριο «ιχνογραφίας» (open air workshop)

Διπλάρειος Σχολή
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, 18:30
Διάρκεια: περίπου 90 λεπτά
Δωρεάν συμμετοχή | Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών

Γνωρίζετε πόσο παλιά είναι τα καπάκια των φρεατίων της Αθήνας; Έχετε προσέξει ποτέ τα σχέδια τους;

Ο Γιάννης Καρλόπουλος (γραφίστας) και η Ήρα Σπαγαδώρου (χαράκτρια), στο πλαίσιο της έκθεσης Strange Cities: Athens, πραγματοποιούν ένα υπαίθριο εργαστήριο αποτύπωσης –με χειρωνακτικό τρόπο και τυπογραφικό μελάνι– των μαντεμένιων φρεατίων από τα κοινωφελή δίκτυα (ρεύματος, υδάτων κ.ά.) στο κέντρο της πόλης, γύρω από τη Διπλάρειο Σχολή. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους πρόχειρα ρούχα και γάντια μίας χρήσης, προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους έκτυπο, το οποίο και θα πάρουν μαζί τους.

Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected]

Δείτε το βίντεο της δράσης

Διπλάρειος Σχολή

Η Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία (Ε.Β.Ε.) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1892, με σκοπό την προαγωγή και ανάπτυξη της δωρεάν τεχνικής διδασκαλίας.

Ο Αριστείδης Διπλάρης, μέλος της Ε.Β.Ε., με τη διαθήκη του όρισε την ίδρυση της ομώνυμης Σχολής, για δωρεάν διδασκαλία Σχεδίου και Τεχνών. Μέχρι το 2010 εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 65.000 τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων.

Σήμερα λειτουργούν δωρεάν το «ΙΕΚ ΔΙΠΛΑΡΕΙΟΣ» (με ειδικότητες Πληροφορικής και Τουριστικών επιχειρήσεων), καθώς και Κέντρο Διά Βίου Μάθησης με σεμινάρια πληροφορικής.

Συντελεστές

Eva Roovers, φωτογράφος (Ολλανδία)
Adam Dix, ζωγράφος (Μεγάλη Βρετανία)
Alexander Egger, graphic artist (Γερμανία)
Amy Friend, φωτογράφος (Καναδάς)
Ekta / Daniel Götesson, εικαστικός (Σουηδία)
Jesse Treece, εικαστικός (ΗΠΑ)
Kako, εικονογράφος (Βραζιλία)
Michael Mann, φωτογράφος (Γερμανία)
Peter Judson, εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία)
Thomas Robson, graphic artist (Μεγάλη Βρετανία)
John Diebel, εικαστικός (ΗΠΑ)
Jarmila Mitríková & David Demjanovic, εικαστικοί (Τσεχία)
Emma Löfström, εικονογράφος και animation artist (Σουηδία)
Kit Miles, σχεδιαστής υφασμάτων (Αγγλία)
Angela Moore, φωτογράφος (Αγγλία)
Seb Jarnot, graphic artist και εικονογράφος (Γαλλία)
Tom Radclyffe, graphic artist και εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία)
Craig Redman & Karl Maier, graphic artists (Μεγάλη Βρετανία)
Fernanda Rappa, φωτογράφος και εικαστικός εγκαταστάσεων (Βραζιλία)
Joris Vandecatseye, φωτογράφος (Βέλγιο)
Ryan Russo, γλύπτης (ΗΠΑ)
Amana (Kazuhiro Hashimoto), ομάδα ψηφιακής τέχνης (Ιαπωνία)
Eva Stenram, φωτογράφος (Σουηδία)
Sophie Clements, εικαστικός εγκαταστάσεων (Μεγάλη Βρετανία)

Σχεδιασμός: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Διοργάνωση: Διεύθυνση Επικοινωνίας & Marketing
Επιμέλεια: Double Decker (Wilhelm Finger και Μελίτα Σκαμνάκη)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.