Στροφοδίνη 3

Bios Tesla main

Η εμπειρία του εκστατικού δερβίσικου στροβιλισμού

590808-253-1(1)-590808.jpg

χορός

Μια παράσταση που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια και δε σταματά να εξελίσσεται. Μια ομάδα που διαρκώς ανανεώνεται και προοδεύει. Ένα μοναδικό θέαμα έκστασης και μυστικισμού.

Ο στροβιλισμός ως χορός αποτελεί την πανάρχαια εκστατική τεχνική, με στόχο την ψυχική ανάταση των ατόμων που την εξασκούν, αλλά και εκείνων που την παρακολουθούν. Πρόκειται για μια πρακτική που εξασκείται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και χαρακτηρίζει πολλές κουλτούρες. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε με το όνομα «Στροφοδίνη», χαρακτηρισμός που απέδιδε την αυθόρμητη χορευτική τάση όλων των παιδιών για να φτάσουν σε έκσταση.

Στο Σούφικο κόσμο, το τάγμα των Μαβλεβίδων κρατά έως σήμερα την παράδοση των τελετών του, οι οποίες καταλήγουν στο Στροβιλισμό. Ιδρυτής του τάγματος των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων ήταν ο Τζελλαλουντίν Ρουμί, ο περίφημος «Άγιος Ποιητής» του 13ου αιώνα (1203-1271), το μήνυμα του οποίου για πανανθρώπινη συναδέλφωση αντηχεί δυνατό μέχρι τις μέρες μας: στις ΗΠΑ, μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, οι μεταφράσεις της ποίησής του φτάνουν τα 100 και πλέον εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ στο μουσουλμανικό κόσμο είναι σταθερά πρώτος σε πωλήσεις μετά το Κοράνι.

Σκοπός της παράστασης είναι μια πλήρης, θεραπευτική, αισθητική και καλλιτεχνική εμπειρία. Μια ανάταση, ένα διάλειμμα διαλογισμού.

Πληροφορίες εκδήλωσης

Bios Tesla main

Πειραιώς 84, 10435 Αθήνα , +302103425335 , http://www.bios.gr/

Είσοδος 10 - 13 ευρώ

Δείτε επίσης

Σχόλια

blog comments powered by Disqus
Pepper
Newsletter