TEDxPatras 2016: Opportunities

Μια μέρα γεμάτη εμπειρίες και γνώση

Ευκαιρίες που γεννήθηκαν, δημιουργήθηκαν, αξιοποιήθηκαν ή και χάθηκαν. Ευκαιρίες που κάποιοι εντόπισαν, σε κάποιους προσφέρθηκαν ή απλώς βρέθηκαν στην πορεία τους. Ευκαιρίες του ενός, των περισσότερων, των πολλών ή όλων. Ευκαιρίες που οδήγησαν σε εμπειρίες, αλλαγές, ανακαλύψεις, πρόοδο ή σε νέες ευκαιρίες.

Ευκαιρίες υπάρχουν παντού και υπήρχαν πάντοτε. Στη ζωή, στην ιστορία, στις επιστήμες, στις τέχνες. Ακόμα και στα δύσκολα, στην κρίση, στην απουσία, στην αποτυχία. Ακόμα κι όταν χάνεις μια ευκαιρία, ενδεχομένως μια άλλη να γεννιέται.

Είναι τελικά οι «Ευκαιρίες/Opportunities» συνυφασμένες με κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, εξέλιξης και δράσης;

Σε αυτό το ερώτημα καλούμαστε να απαντήσουμε στο TEDxPatras 2016. Η σημασία της έννοιας που θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε αναδεικνύεται έκδηλα μέσα από τους αγώνες περί ίσων ευκαιριών που έχουν σημαδέψει την παγκόσμια ιστορία∙ ίσες ευκαιρίες στην εργασία, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, ίσες ευκαιρίες σε κάθε έκφανση του ιδιωτικού και δημόσιου βίου. Άπαντες και άπασες διεκδικούν μια ευκαιρία που θα δώσει νέα ώθηση και νέες προοπτικές στη ζωή τους. Οι ευκαιρίες που διεκδικούμε, κερδίζουμε, αξιοποιούμε ή χάνουμε φαίνεται πως λειτουργούν σαν το μελάνι που γεμίζει την “tabula rasa” της ζωής μας∙ σαν την πρώτη ύλη που κινεί τα γρανάζια της ανθρώπινης «μηχανής».

Στη σκηνή της δεύτερης διοργάνωσης του TEDxPatras θα συναντηθούν άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους που θα μοιραστούν μαζί μας τις δικές τους προσωπικές ιστορίες για τους αγώνες που έδωσαν διεκδικώντας μια ευκαιρία∙ σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας που με τη δημιουργικότητα και τη ζωτική τους δύναμη επαναπροσδιόρισαν τα όρια του ιδιαίτερου πεδίου δράσης τους∙ άνθρωποι που σε καιρούς ου μαινετούς μας έδωσαν την ώθηση και την έμπνευση να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε τις κατάλληλες εκείνες στιγμές που δύνανται να αλλάξουν το ρου της μικρο-ιστορίας μας.

Ομιλητές

Μενέλαος Μυρίλλας
Ο Μενέλαος Μυρίλλας γεννήθηκε στην Πάτρα και αγάπησε τη φωτογραφία από νεαρή ηλικία. Ταξίδεψε ανά τον κόσμο και διδάχθηκε για αυτήν από μερικούς εκ των πιο σπουδαίων φωτογράφων. Έχει συνεργαστεί με τα πιο σημαντικά ελληνικά περιοδικά αλλά και με αρκετά ξένα. Η αφήγηση χαρακτηρίζει τη δουλειά του, καθώς του αρέσει να προσπαθεί να προσδώσει στο παρόν στοιχεία του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος. Αν και εμπνευσμένος από τους κλασσικούς φωτογράφους, ο Μενέλαος συχνά χρησιμοποιεί μοντέρνες τεχνικές για να επιτύχει ένα σύγχρονο αποτέλεσμα. Έχει συν-ιδρύσει το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο SOOC, γεγονός που του επιτρέπει να συνεργάζεται με μερικούς από τους πιο δημιουργικούς φωτογράφους της χώρας.

Ο Μενέλαος θα μας μιλήσει για την ευκαιρία που αναζήτησε, διεκδίκησε και αξιοποίησε. Στην καρδιά της κρίσης μην προσδοκώντας κάποια θετική εξέλιξη στην εργασία του αποφάσισε πως ήθελε μία νέα ευκαιρία. Μαζί με άλλους τέσσερις φωτογράφους παρουσίασε μία φρέσκια, αντισυμβατική εικόνα στην αγορά.

Διονύσης Κολοκοτσάς
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που βρίσκουν απαντήσεις μελετώντας, αυτοί που βρίσκουν απαντήσεις παρατηρώντας και οι «άλλοι»… Ο Διονύσης Κολοκοτσάς θα μοιραστεί μαζί μας ένα ταξίδι γεμάτο προσωπικές και επαγγελματικές ευκαιρίες, που είτε εμφανίζονται μπροστά μας είτε τις δημιουργούμε μόνοι μας. Ένα ταξίδι που xτίζεται πάνω σε σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης και εμπλουτίζεται από την τεχνολογία.

Ως Διευθυντής Eταιρικών Σχέσεων της Google, ο Διονύσης συνεργάζεται µε θεσµικούς φορείς για την αξιοποίηση του διαδικτύου και της τεχνολογίας για οικονοµική και κοινωνική πρόοδο και για την προβολή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τη Google, ήταν Γενικός ∆ιευθυντής της Ένωσης Ελληνικής Βιοµηχανίας Ηµιαγωγών και στέλεχος επικοινωνίας στην εταιρία Procter & Gamble στις Βρυξέλλες. Κατέχει µεταπτυχιακό τίτλο στην Αειφόρο Ανάπτυξη Επιχειρήσεων και ∆ίπλωµα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών.

Η ομιλία του Διονύση στο TEDxPatras 2016 θα πυροδοτήσει ένα γόνιμο διάλογο πάνω στις ευκαιρίες που δημιουργούμε και αξιοποιούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ηλίας Μαμαλάκης
Aπό τη σκηνή του Royal Theater, o Ηλίας Μαμαλάκης θα αναλύσει τις δυνατότητες σύζευξης της Γεωργίας και του Τουρισμού, των δύο πυλώνων της ελληνικής οικονομίας.

Ο Ηλίας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά και δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες ασχολήθηκε με τη γαστρονομία, ενώ έχει γράψει και πολυάριθμα βιβλία με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία. Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων, έχει διατελέσει σύμβουλος γεύσης στα τυροκομεία Κρήτης και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Για τρία χρόνια ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής «Στην Κουζίνα Ολοταχώς» στο Mega Channel, ενώ επί πέντε συνεχή χρόνια παρουσίαζε το τηλεοπτικό οδοιπορικό με τίτλο «Μπουκιά και Συχώριο» σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, με θέμα τη γεύση και τον πολιτισμό. Τον Ιανουάριο του 2006, και έχοντας αποσπάσει σειρά βραβείων στην Ελλάδα, η σειρά βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Gourmet Voice στις Κάννες, σαν το καλύτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα σε σειρά. Το 2007, ο ίδιος βραβεύτηκε σαν το πιο δημοφιλές πρόσωπο της Ελληνικής τηλεόρασης. Έχει βραβευθεί και από την Unesco και το κράτος του Περού για την καλύτερη συνταγή πατάτας στο διαγωνισμό που έγινε το 2008. Από το 2007 διατελεί διευθυντής έκδοσης του BBC Olive, στην ελληνική έκδοσή του, του ένθετου μαγειρικής του Ελεύθερου Τύπου με τίτλο «Κουζίνα», καθώς και του ένθετου μαγειρικής στον Κόσμο του Επενδυτή με τίτλο «Λιχουδιές». Είναι μέλος του οργανισμού Slow Food, της Ένωσης Δημοσιογράφων Οίνου και της Γαλλικής Ακαδημίας Γαστρονομίας, καθώς και σύμβουλος στη βιομηχανία τροφίμων σε θέματα γεύσης.

Η ομιλία του θα πυροδοτήσει ένα διάλογο γύρω από τις ενδεχόμενες επαγγελματικές ευκαιρίες και αναπτυξιακές δυνατότητες που δύναται να προσφέρει ο συγκερασμός Γεωργίας και Τουρισμού.

Μπάμπης Κουλούρας
Ο Μπάμπης Κουλούρας θα μοιραστεί μαζί μας στη σκηνή του Royal Theatre τις εικόνες, τις μελωδίες και τους στίχους που συνθέτουν το μωσαϊκό του αφιερώματος στον οικουμενικό ποιητή, Κ.Π. Καβάφη.

Ο Μπάμπης Κουλούρας γεννήθηκε στη Σύρο. Είναι παντρεμένος με τη Νικολέττα Ρούσσου με την οποία έχουν δυο γιους: Το Γιώργο 20 ετών και τον Εύδοξο 18. Από τον πρώτο του γάμο έχει το Φραγκίσκο 44 ετών. Από παιδί ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το τραγούδι, το θέατρο, το στίβο, την κωπηλασία. Πρώτευσε σε Βαλκανικούς αγώνες Στίβου Βετεράνων στη σφαιροβολία και τη δισκοβολία και σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Βραβεύθηκε στην εκπομπή ‘’Να η ευκαιρία’’ και στον Πανελλήνιο διαγωνισμό νέων συνθετών, ενώ διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, μελοποίησε τη σπουδαία Συριανή ποιήτρια Ρίτα Μπούμη-Παππά και έχει υπό έκδοση ένα CD με 16 συνθέσεις του σε ποίηση Καβάφη. 20 χρόνια εθελοντής διευθυντής προγράμματος και παρουσιαστής της Δημοτικής Αιγαίο Ραδιοτηλεόρασης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, επικεφαλής των μουσικοποιητικών Ομάδων Γκάτσος, Καββαδίας και Καβάφης. Με αφιερώματα στους ποιητές, ιδιαίτερα στον Οικουμενικό Καβάφη, έχει δώσει πάνω από 70 παραστάσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Βραβεύθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Σύρου, το μετάλλιο τιμής του Παλαιστινιακού Λαού, καθώς και από την UNESCO, την Ομογένεια, τους Γιατρούς του Κόσμου κ.ά.

Έπειτα από μια δεκάχρονη περιπλάνηση και 60 παραστάσεις σε Δήλο, Δελφούς, Πάτρα, Ρωμαϊκή Αγορά, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Νέα Υόρκη, Χάρβαρντ, Σύδνεϋ, Παρίσι, Ελσίνκι, Βρυξέλλες, Στοκχόλμη, Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Γρανάδας, ο Μπάμπης Κουλούρας κάνει μια στάση στη σκηνή του TEDxPatras 2016 και περιγράφει την ευκαιρία που του δόθηκε να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή.

Μαρία Ρούσση & Θοδωρής Ντουνιάς
Η Μαρία Ρούσση και ο Θοδωρής Ντουνιάς έρχονται από την “αρένα” του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Ρητορικής στη σκηνή του TEDxPatras 2016 για να μας μιλήσουν για τη δύναμη της Ρητορικής και τη σχέση της με την προσφυγική κρίση, τα γεωπολιτικά συμφέροντα, τη δικαιοσύνη.

Η Μαρία Ρούσση σπουδάζει Νομική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαζί με τον συμπαίκτη της, Θοδωρή Ντουνιά, κέρδισαν το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Ρητορικής (WUDC 2016) στην κατηγορία «ΕFL» (Αγγλικά ως ξένη γλώσσα). Η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρητορική στο σχολείο και συνέχισε αυτή την ενασχόληση ως φοιτήτρια, με συμμετοχές στο πρωτάθλημα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και προκρίθηκε στον τελικό, καθώς και στο Πανευρωπαϊκό φοιτητικό πρωτάθλημα debate στη Βιέννη. Παράλληλα, η Μαρία προπονεί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στο debate, θεωρώντας το πολύτιμο εργαλείο που κινητοποιεί τη σκέψη, την αυτενέργεια και την περιέργεια του debater.

Ο Θοδωρής Ντουνιάς είναι δευτεροετής φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Μαζί με τη συμπαίκτριά του, Μαρία Ρούσση, αναδείχθηκαν Πρωταθλητές στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate (WUDC 2016) στην κατηγορία «ΕFL» (Αγγλικά ως ξένη γλώσσα). O Θοδωρής ξεκίνησε το debate στην πρώτη λυκείου και μάλιστα υπήρξε μέλος της εθνικής αποστολής στο World Schools Debating Competition 2014 στην Ταϋλάνδη, όπου η Ελλάδα κατέκτησε την ενδέκατη θέση. Συνεχίζει την ενασχόλησή του με το debate κυρίως μέσω της διδασκαλίας. Για τον Θοδωρή, το debate προάγει το διάλογο και προσφέρει ευκαιρίες για διερεύνηση ενδιαφερόντων και επίκαιρων ζητημάτων.

Οι δύο νέοι μα δεινοί ρήτορες αναμένεται να μετατρέψουν την κεντρική σκηνή του TEDxPatras 2016 σε πεδίο «δικανικής» μάχης και να μας δώσουν την «ευκαιρία» να συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχει μία απόλυτη αλήθεια μα πολλές διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες.

Αγγελική Παππά
Μόλις επέστρεψε από το Ντουμπάι και το συνέδριο Global Education & Skills Forum 2016, όπου βραβεύθηκε για τη διάκρισή της ως μίας εκ των 50 κορυφαίων εκπαιδευτικών του κόσμου! Η Αγγελική Παππά είναι καθηγήτρια Αγγλικών/Ειδική Παιδαγωγός με μεταπτυχιακές σπουδές στη συμπεριληπτική διδασκαλία. Είναι Ιδρύτρια του “i love dyslexia” (ILD), του πρώτου και μοναδικού διεθνώς απόλυτα εξειδικευμένου εκπαιδευτικού οργανισμού ολιστικής εκμάθησης Αγγλικών για μαθητές με δυσλεξία και μαθησιακές διαφορετικότητες. Είναι ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια εκπαιδευτικών σε projects της ΕΕ σε συνεργασία με το Folkuniversitetet της Ουψάλας και έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολικοί Σύμβουλοι κ.α.). Το έργο της έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, τον 3ο Διαγωνισμό «H Ελλάδα Καινοτομεί!» (το ILD στους 10 καινοτόμους οργανισμούς της Ελλάδας, μοναδικό στον τομέα της παιδείας). Τέλος, η Αγγελική Παππά διακρίθηκε στους 50 finalists του Global Teacher Prize 2016, είναι Varkey Teacher Ambassador κατέχοντας τον ηγετικό ρόλο στην ομάδα των VTA για θέματα εγγραμματισμού σε συνεργασία με τον Dr. Reimers, Harvard University-Graduate School of Education.

Μετά το EdTalk περί δυσλεξίας που έδωσε στο Ντουμπάι έρχεται στο TEDxPatras 2016 για να μας μιλήσει για την αλλαγή που έφερε στη ζωή της η «γνωριμία» της με τον εγκέφαλο των μαθητών με δυσλεξία. Η Αγγελική Παππά ξεκίνησε το ατέρμονο ταξίδι της ζωής της στο χώρο της εκπαίδευσης ως μία «καλή» καθηγήτρια της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας, μέχρι που ανακάλυψε ότι δεν ήταν και τόσο «καλή». Και αυτό συνέβη όταν συνάντησε τον εγκέφαλο των μαθητών με δυσλεξία στις τάξεις της. Στην ομιλία της αποκαλύπτει πώς η αποτυχία της μετεξελίχθηκε σε ευκαιρία να μπει στο μαγικό χώρο του ανθρώπινου εγκεφάλου, πυροδοτώντας καινοτόμες δράσεις στη διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας και μια βαθιά Αγάπη για τη δυσλεξία.

Κατερίνα Καραδημήτρη
Η Κατερίνα Καραδημήτρη της Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδος μας προσκαλεί σε ένα διασκεδαστικό ταξίδι επιβίωσης μέσα από ένα αερόστατο, το Balloon Debate. Με τα επιχειρήματά του ο καθένας πρέπει πάση θυσία να παραμείνει στο αερόστατο, το οποίο χάνει ύψος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει κανείς να αναμετρηθεί με προσωπικότητες όπως ο Einstein, o Ronaldo και ο Barack Obama είναι σίγουρο πως η μάχη θα είναι διασκεδαστική μέχρι… τελικής πτώσης.

Δημήτρης (Τζίμης) Τσιμπίδας και Νίκος Μουστάκας
Οι Science Reactors, ο Δημήτρης (Τζίμης) Τσιμπίδας και ο Νίκος Μουστάκας, θα παρουσιάσουν ένα σύντομο σεμινάριο για την απόκτηση ικανοτήτων παρουσίασης. Είναι χρήσιμο και απαραίτητο να αποκτήσουν όλοι τις ευκαιρίες να βελτιώσουν τα presentation skills τους, για να εκφράσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και τα αποτελέσματα των επιστημονικών τους εργασιών με τον καλύτερο και πλέον επικοινωνιακό τρόπο.

Μανώλης Τζαγκαράκης
Το crowdfunding είναι ένας αρκετά διαδεδομένος σύγχρονος τρόπος χρηματοδότησης και ο Επίκουρος Καθηγητής Μανώλης Τζαγκαράκης θα αναλύσει στο κοινό του TEDxPatras 2016 όλες τις πτυχές του crowdfunding και του crowdsourcing, μέσα από ένα εποικοδομητικό workshop με πρακτική εφαρμογή. Ποια είναι η σχέση του crowdsourcing με τις Start-Up επιχειρήσεις; Ποια είναι τα εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα;

Austin Kleon
Ο Austin Kleon, συγγραφέας βιβλίων δημιουργικότητας θα ήταν υπερήφανος για όποιον κατάφερνε να… κλέψει σαν καλλιτέχνης, με μέθοδο πάντα και δημιουργική διάθεση. Με αυτά τα δύο όπλα στην TEDx φαρέτρα του μπορεί κανείς να κλέψει με στυλ. Ο εκδοτικός οίκος Key Books προσκαλεί σε ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό workshop δημιουργικής «κλοπής». Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος ο  Austin Kleon, «δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα, απλά πρέπει να είσαι ο εαυτός σου».

Ελίνα Γιαχαλή
Η Ελίνα Γιαχαλή, NLP Practitioner and Business Coach, μας προσκαλεί στο workshop «O Στόχος σου, η Δύναμή σου», ένα βιωματικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν επίπεδα της δύναμης και της σκέψης τους, που δεν είχαν αντιληφθεί μέχρι τώρα. Επίσης, μέσω διαδραστικών (και πολύ ευχάριστων) ασκήσεων, θα δουλέψουν πάνω σε έναν σημαντικό τους στόχο, έτσι ώστε φεύγοντας να έχουν την πληροφορία που τους χρειάζεται για να προχωρήσουν με επιτυχία προς την επίτευξη του.

WRO Hellas
Τέλος, για όποιους συναρπάζουν τα καινοτόμα επιτεύγματα του 21ου αιώνα, η WRO Hellas (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης) θα δώσει στους θεατές του TEDxPatras 2016 την ευκαιρία να δουν απευθείας μέσω του «hands on experience» που έχει ετοιμάσει το πώς τα παιδιά από μικρές ηλικίες μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες αλγοριθμικής και κατ’ επέκταση προγραμματισμού, την απαιτούμενη δεξιότητα του 21ου αιώνα.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

30 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.