The Eaters and The Eaten

Οι αφηρημένες φιγούρες του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Βασμουλάκη

Η έκθεση του Αλέξανδρου Βασμουλάκη με τίτλο «The Eaters and The Eaten» φιλοξενείται στην γκαλερί «The Breeder» από τις 31 Μαρτίου έως τις 7 Μαΐου. Τα εγκαίνια της πραγματοποιούνται την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 20.00.

Η Ιστορικός Τέχνης, Έλλη Παξινού γράφει για το έργο του καλλιτέχνη:
«Διαρρηγνύοντας τα όρια ανάμεσα στο γνωστό και το άγνωστο, τη αφαίρεση και την αναπαράσταση, ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης παρουσιάζει αποδομημένες φιγούρες μέσα από μία διαδικασία συνεχών μεταμορφώσεων και ένα συνονθύλευμα γραμμών και χρωμάτων. Τα ζωγραφικά του έργα απεικονίζουν διάσπαρτα αυτοαναπαραγόμενα όντα που εμπλέκονται σε ένα ατέρμονο παιχνίδι μιας “εικαστικής διελκυστίνδας”, όπου νικητές και ηττημένοι υποδύονται κοινούς ρόλους.

Με έναυσμα τις διαπλεκόμενες σχέσεις ισχύος και εξουσίας, αλλά και την εξάλειψη κάθε συμβατού διπόλου, ο καλλιτέχνης ενορχηστρώνει τη σύζευξη των αντιθέτων και οδηγεί τον θεατή να παρατηρήσει έναν κόσμο, απ’ όπου οι άπειρες εκφάνσεις της οπτικής γλώσσας αναβλύζουν ελεύθερα και αβίαστα. Σε έναν απροσδιόριστο χώρο, ο Βασμουλάκης προσελκύει τις αφηρημένες φιγούρες μεγεθύνοντας τες και αναδεικνύει τα μορφολογικά τους στοιχεία, καθώς τις μετατρέπει σε αυτόνομα σημεία και αυθύπαρκτες γραμμές πάνω σε ένα επίπεδο2, ενώ συγχρόνως τις απομακρύνει αναζητώντας την απόσταση, για να τονιστεί η διαφορά ανάμεσα στο φόντο και το απεικονιζόμενο θέμα.

Οι συνθέσεις του ξετυλίγονται μέσα από χαράξεις και τριβές που αναδύουν ένα αμάλγαμα χρωματικών στρωμάτων, ενώ παράλληλα αποτυπώνουν τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας και της σωματικής δράσης. Οι τραχιές πινελιές σε συνδυασμό με την επιλογή του ξύλου για επιφάνεια εργασίας, δίνουν ένα ανάγλυφο αποτέλεσμα που εκτός από το βλέμμα διεγείρουν και την αίσθηση της αφής».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.