«The Odyssey» των Leonardo Moreira & Cia. Hiato

fast forward festival 2018 Οδύσσεια

Μια παράσταση εμπνευσμένη από την ομηρική Οδύσσεια και συνδεδεμένη με προσωπικές εμπειρίες των ηθοποιών

Με το ομηρικό έπος ως πηγή έμπνευσης, η ξεχωριστή κολεκτίβα από τη Βραζιλία επανέρχεται στη Στέγη. Επτά ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται προσωπικές και συλλογικές οδύσσειες, ισορροπώντας στα όρια ρεαλισμού και φαντασίας. Η ζωντανή εμπειρία αυτής της οριακής αφήγησης αμφισβητεί τη διάκριση πραγματικότητας-μυθοπλασίας αλλά και κοινού-ηθοποιών. Γιατί ίσως, τελικά, να είμαστε όλοι εξίσου μυθικοί όσο και τερατώδεις.

Eμπνευσμένο από την ομηρική Οδύσσεια και συνδεδεμένο με προσωπικές εμπειρίες των ηθοποιών είναι το The Odyssey της ομάδας Hiato από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 15 και στις 16 Μαΐου. Σε αυτό το ραψωδικό έργο, το κοινό παίρνει τη θέση του απόντος πρωταγωνιστή: του Οδυσσέα. Έτσι, το κοινό μπορεί να είναι ένας ξένος επισκέπτης που ακούει σύγχρονες ιστορίες, αλλά θα μπορούσε να είναι και ένας μετανάστης, ένας πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, ένας στρατηγικός αναλυτής, ένας ποιητής, ένας σύζυγος, ένας πατέρας, ένας μοιχός, ένας άστεγος, ένα γουρούνι, ένας στρατιώτης με τραυματικό παρελθόν, ένας κλέφτης, ένας ψεύτης, ένας αποικιοκράτης εισβολέας, ένας ιδιοκτήτης σπιτιού, ένας πρόσφυγας, ένας κατά συρροή δολοφόνος ή ένας ήρωας πολέμου.

Ο Λεονάρντο Μορέιρα και οι ηθοποιοί του χώρισαν το έργο σε επτά μέρη που αντιστοιχούν σε έναν συγκεκριμένο κάθε φορά χαρακτήρα από την Οδύσσεια: τον Τηλέμαχο, τον εγκαταλειμμένο γιο του· τη νύμφη Καλυψώ, η οποία του προσέφερε την αθανασία και την αιώνια αγάπη· τη μάγισσα Κίρκη, η οποία τον οδήγησε μέχρι τον κόσμο των νεκρών· την Πηνελόπη, τη γυναίκα του που τον περιμένει· τους πολυάριθμους συντρόφους του Οδυσσέα που πέθαναν χωρίς να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και τους αναρίθμητους σκλάβους στο παλάτι του Οδυσσέα, πολλοί από τους οποίους δεν αναφέρονται ποτέ ονομαστικά.

Όπως και στο έπος, επτά ηθοποιοί αφηγούνται τις δικές τους, προσωπικές ιστορίες –κάποιες αληθινές, άλλες ψεύτικες, όνειρα, αναμνήσεις και αμφιβολίες– υφαίνοντας και ξηλώνοντας μια πολυεπίπεδη αφήγηση που είναι απλή και συγχρόνως πολυμήχανη στη σύνθεσή της. Βουτώντας στις «ιστορίες που αφηγούμαστε», αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε τον απείρως περίπλοκο σύγχρονο κόσμο μας – τα δεινά ενός λαού που θέλει να θυμάται ότι δεν υπάρχουν όρια μεταξύ της κανονικής ζωής και της μυθολογίας.

Συλλαμβάνοντας τις μικρές, κωμικοτραγικές λεπτομέρειες της σύγχρονης ζωής, αλληλένδετες με τις αρχαιοελληνικές σκέψεις για την ανθρώπινη κατάσταση, η εμπειρία του The Odyssey είναι μια οικεία ανταλλαγή, μεταξύ ηθοποιών και κοινού, δυνατών συναισθημάτων, όπως είναι η αγάπη, η θλίψη, ο έρωτας, η εγκατάλειψη και η οργή.

Διαβάστε περισσότερα

Hiato στα πορτογαλικά σημαίνει «χάσμα». Η ομάδα Hiato είναι οι: Aline Filócomo, Aura Cunha, Fernanda Stefanski, Leonardo Moreira, Luciana Paes, Maria Amélia Farah, Marisa Bentivegna, Paula Picarelli, Thiago Amaral, Yumi Ogino.

Η Cia. Hiato, η ομάδα που ιδρύθηκε από τον σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Λεονάρντο Μορέιρα, θεωρείται μια από τις πιο υποσχόμενες και ταλαντούχες θεατρικές συλλογικότητες της Βραζιλίας. Ο Μορέιρα συγκέντρωσε γύρω του μια ομάδα ηθοποιών, με τους οποίους άρχισε να δουλεύει από το χάσμα μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές εντός και εκτός Βραζιλίας για το λυρισμό της γραφής του, τη συνθετική δύναμη των παραστάσεών του και την ουμανιστική θεματική του. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται κατά βάση «για μια δραματουργία της μνήμης». Στην πορεία των ετών, δημιούργησαν μαζί ένα σώμα έργων που απέσπασε αρκετά βραβεία στη Βραζιλία.

Το Cachorro Morto (2008) ήταν υποψήφιο για δύο βραβεία FEMSA (Καλύτερου Έργου και Καλύτερης Σκηνογραφίας). Το Escuro (2009) απέσπασε τρία Shell Awards το 2011: Καλύτερου Θεατρικού Συγγραφέα, Καλύτερης Σκηνογραφίας και Καλύτερων Κοστουμιών.

Το 2012, το O Jardim, το τρίτο του έργο, ήταν υποψήφια για 19 από τα κορυφαία βραβεία στη Βραζιλία και κέρδισε, μεταξύ άλλων, το Shell Award 2012, Καλύτερου Θεατρικού Συγγραφέα. Το O Jardim έχει ανακηρυχθεί καλύτερο έργο των τελευταίων ετών από διάφορους κριτικούς. Ακολούθησε η διεθνής περιοδεία του, με ένα ολλανδικό περιοδεύον φεστιβάλ σε επιμέλεια της Frie Leysen και παραστάσεις στο Under the Radar της Νέας Υόρκης, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, στο HAU του Βερολίνου, στο Mousonturm της Φρανκφούρτης, στο Hellerau της Δρέσδης, στο Festwochen της Αυστρίας κ.α.

Το Ficção (2012), αποτελούμενο από έξι ωριαίους μονολόγους από καθέναν από τους βασικούς ηθοποιούς της ομάδας, προσκλήθηκε στο Theater Der Welt το 2012 και, αργότερα, συμμετείχε στο Projeto Brasil που περιόδευσε στη Γερμανία το 2016. Το 2014, μετά από πρόσκληση του KunstenFestivalDesArts (Βρυξέλλες), η ομάδα δημιούργησε το 2 Fictions (2014), που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ αυτό και κατόπιν στη Βραζιλία.
Το πιο πρόσφατο έργο, Amadores (2017), ήταν υποψήφιο για βραβείο Εξαιρετικής Σκηνοθεσίας από την Ένωση Κριτικών Τέχνης του Σάο Πάολο (APCA) και ανακηρύχθηκε ένα από τα καλύτερα έργα που εμφανίστηκαν στη Βραζιλία, από οποιαδήποτε μορφή τέχνης.
Το 2018 η ομάδα γιορτάζει τα 10 χρόνια ύπαρξής της, με την παρουσίαση διαφόρων έργων της στο Σάο Πάολο, καθώς και με την πρεμιέρα της έβδομης παραγωγής της, The Odyssey.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Leonardo Moreira
Γραμμένο από τους: Aura Cunha, Aline Filócomo, Fernanda Stefanski, Leonardo Moreira, Luciana Paes, Maria Amélia Farah, Paula Picarelli, Thiago Amaral
Ερμηνεύουν: Aline Filócomo, Aura Cunha, Fernanda Stefanski, Luciana Paes, Maria Amélia Farah, Paula Picarelli, Thiago Amaral

Συν-σκηνοθεσία: Luciana Paes
Βοηθός Σκηνοθέτη: Aura Cunha
Δραματουργία: Mariana Delfini
Σκηνογραφία & Σχεδιασμός Φωτισμών: Marisa Bentivegna
Κοστούμια: Chris Aizner
Βοηθός Σκηνογράφου & Χειρισμός Βίντεο: Cezar Renzi
Σχεδιασμός Ήχου & Μουσική: Miguel Caldas
Οπτικοακουστική Σκηνοθεσία & Σχεδιασμός Γραφικών: Laerte Késsimos
Φωτογραφίες: Ligia Jardim
Μετάφραση: Γιάννης Παπαδάκης

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.