Από τις 25 Απριλίου 2013 η γκαλερί ΑΔ φιλοξενεί την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ηλία Καφούρου με τίτλο “A Thesis on the Shelf”, που διαρκεί έως τις 29 Ιουνίου 2013.

Στα έργα του Καφούρου ξετυλίγεται ένα κουβάρι από διαφορετικές φαινομενικά ιστορίες που αναπτύσσονται κατά μήκος συμπλεκομένων διαδρομών. Οι σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στις επί μέρους μορφές προκύπτουν άλλοτε από ενστικτώδεις και ασυνείδητες και άλλοτε από συνειδητές και έλλογες διαδικασίες. Έτσι η τελική εικόνα, ενώ αρθρώνεται από κλασικές μορφοπλαστικές διατυπώσεις, αποκτά έναν έντονα ψυχεδελικό χαρακτήρα.

Η δομική πολυπλοκότητα των έργων του ζωγράφου υπονομεύει την διαύγεια των εικόνων, συγχωνεύει τα όριά τους και γονιμοποιεί καινούριες φόρμες και συνειρμούς. Όσο πιο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συγκροτούν τις επιμέρους αφηγήσεις του έργου τόσο η κεντρική αφήγηση μοιάζει συσκοτισμένη και απομακρυσμένη.

Στην δουλειά του ζωγράφου υπάρχουν κινηματογραφικά στοιχεία. Tο ζωγραφικό έργο μοιάζει να ξεκινάει με σενάριο και κάστινγκ. Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι διαδρομές, που ορίζουν τις σχέσεις των προσώπων και των αντικειμένων που εικονίζονται κατά μήκος τους. Οι σχέσεις αποτελούν την πραγματική ουσία της ύπαρξης των προσώπων. Προκύπτει έτσι μια αφήγηση στην οποία ο χρόνος συγκροτεί τους δεσμούς ανάμεσα στην ανθρώπινη αντίληψη και τον χώρο.

Διαβάστε το άρθρο του Φοίβου Σακαλή για την έκθεση στη στήλη μας exhibitionism.