«This Is Not Normal» στο Fo Kia Nou 24/7

Εννέα καλλιτέχνες που εκπροσωπούν την καλλιτεχνική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο

Ο χώρος σύγχρονης τέχνης Fo Kia Nou 24/7 παρουσιάζει την έκθεση “This Is Not Normal” σε επιμέλεια της Mary Cox με εννέα καλλιτέχνες που εκπροσωπούν την καλλιτεχνική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο. Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχοντας μια σημαντική πορεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με συμμετοχή σε σπουδαίες εκθέσεις ενώ έργα τους βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές μουσείων όπως η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Συμμετέχουν οι Blanka Amezkua, Sarah Barsness, Brad Brown, Clancy Cavnar, Mary Cox, Κορνήλιος Γραμμένος, Μαρίνο Pascal, Alberto Toscano και η Anne Veraldi.

Η ποικιλομορφία και η εκκεντρικότητα του Σαν Φρανσίσκο έχουν διαχρονικά δημιουργήσει εναλλακτικά και αντι-πολιτισμικά κινήματα μέσα σε μια ατμόσφαιρα εορταστικής ελευθερίας και αυτό αποτυπώνεται στο έργο των καλλιτεχνών της πόλης. Από οποιαδήποτε πόλη στις ΗΠΑ το Σαν Φρανσίσκο έρχεται πιο κοντά στο πνεύμα της αντίστασης, την γενικότερη αντίληψη και νοοτροπία της Αθήνας, παρά τις σχετικές κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές διαφορές. Η έκθεση παίρνει τον τίτλο της από τον κωμικό John Oliver, του οποίου η προτροπή για αντίσταση και η προσπάθεια για ομαλοποίηση της αμερικανικής πολιτικής πραγματικότητας έγινε αφετηρία ενός μεγάλου κινήματος καθώς και hashtag στο Twitter.

Όμως ο τίτλος αποτυπώνει και την προσπάθεια της έκθεσης να παρουσιάσει στους Αθηναίους ένα δείγμα της δουλειάς σύγχρονων καλλιτεχνών που έχουν αγκαλιάσει εναλλακτικούς τρόπους θεώρησης, σκέψης και καλλιτεχνικής παραγωγής. Πέντε από τους καλλιτέχνες ζουν και εργάζονται σήμερα στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ τέσσερις διατηρούν σημαντικούς δεσμούς με την πόλη που συνεχίζει να αποτελεί αναφορά για το καλλιτεχνικό τους έργο.

Ο χώρος σύγχρονης τέχνης Fo Kia Nou 24/7 είναι ένας ανοιχτός χώρος έκφρασης και δημιουργίας διαχειριζόμενος από καλλιτέχνες στη φιλική ατμόσφαιρα ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι γκαλερί με την εμπορική έννοια αλλά ένας ανήσυχος καλλιτεχνικός πυρήνας που ενθαρρύνει τη συνεργασία και τις δημιουργικές προσπάθειες στον χώρο των τεχνών συνεισφέροντας στην καλλιτεχνική κοινότητα ενώ λειτουργεί με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό. Ιδρύθηκε το 2014 από τη Blanka Amezkua και αυτή την περίοδο διευθύνεται από τη Mary Cox και τον Παναγιώτη Βούλγαρη.

Η Blanka Amezkua σπούδασε ζωγραφική στη Φλωρεντία και έλαβε το Β.Α της από το California State University στο Φρέσνο. Μετά την αποφοίτησή της το 1993 η Blanka έκανε το Σαν Φρανσίσκο σπίτι της για επτά χρόνια, πριν μετακομίσει στην Νέα Υόρκη. Αποδέκτης του βραβείου BRIO από το Συμβούλιο του Μπρονξ για τις Τέχνες το 2007, ξεκίνησε το Bronx Blue Bedroom Project (BBBP) στην κρεβατοκάμαρα του διαμερίσματός της, το 2008. Το 2010 τα δύο χρόνια πορείας του BBBP συμπεριλήφθηκαν σε αρκετές εκθέσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης όπως η Greater New York: 5 Year Review στο MoMA-PS 1 και η έκθεση Alternative Histories στο Exit Art. Από το 2010 έως 2016 έζησε στην Αθήνα όπου μεταξύ άλλων ξεκίνησε τον χώρο τέχνης Fo Kia Nou 24/7. Αυτή την περίοδο ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη δημιουργώντας το project AAA3A (Alexander Avenue Apartment 3A).

Η Sarah Barsness σπούδασε Φωτογραφία στο Φωτογραφικό Κέντρο Northwest του Σηάτλ. Συνέχισε τις σπουδές της στο San Francisco Art Institute όπου έλαβε το MFA της. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Σαν Φρανσίσκο όπου είναι επικεφαλής του τμήματος Φωτογραφίας στο Solano Community College. Για δυο χρόνια ήταν καλλιτέχνης- συνεργάτης στο Headlands Center και έλαβε μέρος στο Recology residency που δραστηριοποιείται στους χώρους της χωματερής του Σαν Φρανσίσκο. Οι φωτογραφίες της, τα έργα mixed media καθώς και οι εγκαταστάσεις της έχουν παρουσιασθεί σε σημαντικές εκθέσεις στην Αμερική, την Ιαπωνία και το Μεξικό. Φωτογραφίες, εκτυπώσεις και τυχαία υλικά που βρίσκει η καλλιτέχνης αποτελούν το σώμα της δουλειάς της όπως το έργο Bird Eyes που αναφέρεται στην διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα και την έννοια της οικειότητας.

Ο Brad Brown δημιουργεί μεγάλης κλίμακας έργα όπου πρακτικά δεν υπάρχει τέλος αφού μπορούν να παραμείνουν ανολοκλήρωτα για χρόνια και ανοιχτά για επιπλέον παρεμβάσεις και αλλαγές. Στο μεγαλύτερο του έργο μέχρι σήμερα με τίτλο The Look Stains που ξεκίνησε το 1987 δεκάδες χιλιάδες σχεδίων σε χαρτί δουλεύονται συνεχώς, σκίζονται , επανασχεδιάζονται και αποδομούνται. Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης( MOMA), στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον. Ζει και εργάζεται στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Clancy Cavnar έχει ζήσει και εργαστεί στο Σαν Φρανσίσκο ως θεραπεύτρια και καλλιτέχνης τα τελευταία 30 χρόνια. Έχει MFA από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην ψυχολογία το 2011. Το ενδιαφέρον της για την εξερεύνηση πνευματικών πρακτικών σε διάφορα μέρη του κόσμου την οδήγησε στην Ταϊλάνδη, το Λάος, την Ινδία, το Νεπάλ, το Εκουαδόρ, το Περού και τη Βραζιλία και είναι έντονα επηρεασμένη από τον βουδισμό. Το 1997 ήρθε σε επαφή με την πρακτική της Santo Daime, την συγκρητική εκκλησία Αγιαουάσκα που ιδρύθηκε στη Βραζιλία και αποτελεί μια πλούσια πηγή υλικού για έργα της. Επίσης στην διατριβή της διερευνώνται οι εμπειρίες ομοφυλόφιλων και λεσβιών με την Αyahuasca. Η δουλειά της είναι παραστατική αλλά ψυχεδελική και αποτίει φόρο τιμής στον πνευματικό κόσμο που δεν μπορούμε να φωτογραφίσουμε ή να δούμε με τα μάτια μας.

H Mary Cox ζει στην Αθήνα από το 1993 και είναι κάτοχος MFA στη Ζωγραφική από την Ακαδημία του Πανεπιστημίου Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο. Επισκέπτεται την οικογένεια και τους φίλους της στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο και συγκεκριμένα στο Bay Area τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Στην δουλειά της συναντάμε από πίνακες έντονου υπερρεαλισμού έως τα πιο πρόσφατα έργα της με αφηρημένες συνθέσεις που περιλαμβάνουν φυτικά σχήματα, την γεωμετρία και το χρώμα.

O Koρνήλιος Γραμμένος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959 και σπούδασε γραφικές τέχνες και φωτογραφία στην Αθήνα από το 1977 έως το 1980 καθώς και Γλυπτική και Ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κολονίας από το 1981 έως το 1988. Οι καλλιτεχνικοί του σταθμοί περιλαμβάνουν τη Ρώμη από το 1988 έως το 1991, τη Νέα Υόρκη από το 1991 έως 1992 καθώς και το Σαν Φρανσίσκο από το 1999 έως το 2000. Η διαδρομή του αποτελείται από μείζονες εκθέσεις με έργα που αντιμετωπίζουν την τέχνη του ποικιλοτρόπως σε ένα γεωγραφικό φάσμα που εκτείνεται από τη Γερμανία μέχρι την Ελλάδα την Ιταλία την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ατομικές εκθέσεις του έγιναν στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα το 1987 στην Nica Gallery Inc στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια το 2000, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, 2007, στην Galerie Beyer στη Δρέσδη το 2009 και στη Γκαλερί της Γιάννας Γραμματοπούλου στην Αθήνα το 2008 , 2011, 2014 και 2017. Ζεί και εργάζεται στην ΑΘήνα.

Ο Marino Pascal γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο και περφόρμανς στο Art Institute του Σαν Φρανσίσκο (1981-1984) και στη συνέχεια μετακόμισε στο Λος Άντζελες όπου εργάστηκε ως σκάουτερ τοποθεσιών στην κινηματογραφική βιομηχανία για 30 χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2015 όπου ξεκίνησε από τότε να περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας αποτυπώνοντας την εμπειρία του αυτή στο προσωπικό του μπλόγκ γράφοντας επίσης κείμενα για την τέχνη, το χορό και τη μουσική.

Ο Alberto Toscano είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που γεννήθηκε στο Μεξικό και είναι μόνιμος κάτοικος του Σαν Φρανσίσκο εδώ και πολλά χρόνια ενώ το 1992 ήταν συνιδρυτής μια σημαντικής καλλιτεχνικής προσπάθειας στην πόλη, του La Peña del Sur Art and Cultural Center. Η δουλειά του έχει παρουσιασθεί μέσα από πολλές εκθέσεις σε διάφορα μέρη της Αμερικής όπως το Bay Area, το Λος Άντζελες και το Albuquerque. Ζωγραφίζει με έναν αντισυμβατικό τρόπο χρησιμοποιώντας πηλό που ψήνει σε χαμηλή θερμοκρασία και αυτό δίνει το έργο του μια μοναδική γλώσσα και ομορφιά. Έργα σε μικρή κλίμακα με μικροσκοπικές λεπτομέρειες οδηγούν το θεατή σε μια μεταφυσική σχεδόν προσέγγιση και εμπειρία της δουλειάς του καλλιτέχνη.

Η Anne Veraldi ήρθε στο Σαν Φρανσίσκο για να σπουδάσει στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο όπου απέκτησε το MFA στην Ζωγραφική και την Γλυπτική. Έπειτα από δέκα δημιουργικά χρόνια στη Νέα Υόρκη επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια. Σύμφωνα με τα λόγια της, «Ακόμα και αν άρχισα με την γλυπτική, η δουλειά σταδιακά γινόταν όλο και πιο επίπεδη μέχρι που έγινα φωτογράφος». Η Μάχη του Little Bighorn είναι από μια σειρά έργων που βασίζονται στην έννοια της Manifest Destiny ενώ δεύτερο έργο της αποτελείται από φωτογραφίες που τράβηξε από το παράθυρο του αυτοκινήτου της οδηγώντας κατά μήκος του Δέλτα του Μισισιπή στο ηλιοβασίλεμα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.