Parol – Ένα πρόγραμμα Γραφής και Τέχνης πέρα από σύνορα και τοίχους

«Στοχεύουμε στην προώθηση της κοινωνικής ευθύνης από ανθρώπους αλλά και για ανθρώπους, οι οποίοι είναι για κάποιο διάστημα ηθικά και φυσικά απομονωμένοι. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της Τέχνης, γιατί η Τέχνη λειτουργεί έξω από τους κοινωνικούς περιορισμούς. Η Ευρώπη μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό της μέσα από τέτοιου είδους ευθύνες πραγματώνοντας το όραμα της για κοινωνική ενσωμάτωση» Hans Claus

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 η M.K.O. ΑΜΑΚΑ υλοποίησε το πρωτοπόρο πρόγραμμα Τέχνης και Επικοινωνίας “PAROL – writing and art beyond borders, beyond walls” με την ονομασία ΘΗΒΑ χλμ102, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρόγραμμα Culture) και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Κρατούμενοι από 14 φυλακές στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Πολωνία και τη Σερβία συνεργάστηκαν με συγγραφείς, μουσικούς, θεραπευτές, εικαστικούς και θεατρολόγους στο πρόγραμμα αυτό που θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

Στόχος του PAROL, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κρατούμενων μέσω βιωματικών σεμιναρίων τέχνης και να συνδέσει τον εγκλεισμό με τη κοινωνία. Παράλληλα στοχεύει στην προαγωγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την έκφραση της σε προϊόντα, τα οποία θα αναδειχθούν σαν στοιχεία της κοινής Ευρωπαϊκής κληρονομιάς, μέσα από εκθέσεις, διαλέξεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα τα εργαστήρια έλαβαν χώρα στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα, στη Θήβα από την Μ.Κ.Ο. ΑΜΑΚΑ. Καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, η ομάδα εργάστηκε κυρίως με μεθόδους της Θεραπείας της Τέχνης (Art Therapy techniques) χρησιμοποιώντας σαν κύρια εργαλεία την φωτογραφία και το βίντεο. Μία από τις βασικές έννοιες που δουλεύτηκαν ήταν αυτή του εαυτού/ της προσωπικής εικόνας.

Σε μια προσπάθεια υπέρβασης του εγκλεισμού και άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού, η ΑΜΑΚΑ διοργανώνει έκθεση με τα αποτελέσματα του προγράμματος από τις 24 Φεβρουαρίου, με τα έργα των ίδιων των κρατουμένων τόσο από τις Ελληνικές φυλακές, όσο κι από τις φυλακές των Ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες υλοποιήθηκε το πρόγραμμα. Σκοπός της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα εγκλεισμού, αλλά και πάνω στις συγκεκριμένες μεθόδους video, photo, drama therapy.

Η έκθεση περιλαμβάνει γραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.

Τέλος, οι προσωπικές ιστορίες, σκέψεις και τα συναισθήματα των φυλακισμένων θα ταξιδέψουν «πέρα από σύνορα» μέχρι τις Βρυξέλλες για μια ομαδική πλέον έκθεση, τον Μάρτιο του 2015. Η φωνή των «μέσα» βγαίνει «έξω» δια μέσου της Τέχνης.

Παράλληλες δράσεις

– Συναυλία του μουσικού σχήματος Artefacts ensemble στο Κ. Κράτησης Γυναικών Ελεώνα (Οκτώβριος 2014). Οι μουσικοί ερμήνευσαν μουσικά κομμάτια που δημιούργησαν συνθέτες από την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ήχους από τις φυλακές και το πρόγραμμα art therapy. Δημιουργία cd για το κοινό
– Θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου σε συνεργασία με ηθοποιούς και πρώην κρατούμενους με video projections για το ευρύ κοινό σε χώρο εκτός των φυλακών (Φεβρουάριος 2015)
– Διήμερο προβολών με ταινίες και ντοκιμαντέρ με θέμα τον εγκλεισμό (Φεβρουάριος 2015)
– Δημιουργία θεματικής έκδοσης με θέμα τον εγκλεισμό σε συνεργασία με εικαστικούς και σκιτσογράφους

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.