To 6ο Tinos World Music Festival ξεκινά στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Ένα μουσικό ταξίδι από τον Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την Aνατολική Mεσόγειο, το Αιγαίο και την Κρήτη

Από τον Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την Aνατολική Mεσόγειο, το Αιγαίο και την Κρήτη θα μας ταξιδέψει φέτος το 6ο Tinos World Music Festival, που θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Χώρα της Τήνου. Όχημα, το δοξάρι της λύρας και του βιολιού, των δύο τοξωτών εγχόρδων που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδας, και πρωταγωνιστούν στη χαρά, το γλέντι, το πανηγύρι, αλλά και το μοιρολόι.

Χρήστος Καλιοντζίδης
Χρήστος Καλιοντζίδης

Οι πρώτες δοξαριές θα φέρουν μελωδίες από τον Πόντο και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με τον δεξιοτέχνη Χρήστο Καλιοντζίδη στην ποντιακή λύρα, γνωστή και ως κεμεντζέ, και τον Μιχάλη Μπακάλη στο νταούλι, αλλά και από την Κρήτη με τον λυράρη Γιώργο Σκορδαλό, τον λαουτιέρη Γιώργο Μανωλάκη και τον Γιάννη Παπατζανή στα κρουστά (25.05).

Στρατής Ψαραδέλλης
Στρατής Ψαραδέλλης

Τη δεύτερη μέρα, ο Σωκράτης Σινόπουλος και ο Στρατής Ψαραδέλλης στην αχλαδόσχημη πολίτικη λύρα, και ο Ευγένιος Βούλγαρης στο τοξωτό τανμπούρ, θα μας οδηγήσουν σε ένα μελωδικό οδοιπορικό στην μουσική της Πόλης και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου (26.05).

Μάρθα Μαυροειδή
Μάρθα Μαυροειδή

Η αυλαία του φετινού φεστιβάλ θα κλείσει με ένα αφιέρωμα στην μουσική παράδοση του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας, με έναν από τους σημαντικότερους βιολιστές της ελληνικής μουσικής παράδοσης, τον Στάθη Κουκουλάρη, ενώ μαζί του θα συμπράξουν η Μάρθα Μαυροειδή στο τραγούδι και το πολίτικο λαούτο, η Μαρία Πλουμή και ο Σπύρος Μπάλιος στα λαούτα, ο Μιχάλης Μπακάλης στα κρουστά και ο Γιώργος Βεντουρής στο κοντραμπάσο (27.05).

Γιώργος Σκορδαλός
Γιώργος Σκορδαλός

Μία μέρα πριν την έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη 24 Μαΐου στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση pre-festival συναυλία με μελωδίες και σκοπούς από την Κρήτη, την Πόλη, το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μάρθα Μαυροειδή

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.