Mια σειρά βίντεο πορτραίτα του Robert Wilson εμπνευσμένα από τρία κλασικά έργα

Η γκαλερί Bernier-Eliades παρουσιάζει την έκθεση του Robert Wilson «Βίντεο Πορτρέτα της Lady Gaga», η δεύτερη ατομική έκθεση που πραγματοποιεί ο καλλιτέχνης στη γκαλερί, από τις 9 Μαρτίου έως τις 14 Μαίου. Τα πορτραίτα της Lady Gaga, γυρίστηκαν τον Οκτώβριο του 2013 στο Λονδίνο και έκαναν πρεμιέρα το Νοέμβριο του 2013 στο Μουσείο του Λούβρου ως μέρος της έκθεσης Living Rooms, του Robert Wilson. Η εκθεση αυτή ήταν προϊόν μίας μοναδικής συνεργασίας ανάμεσα στο Λούβρο, τον Robert Wilson και τη Lady Gaga.

O Αμερικανός εικαστικός, χορογράφος, σκηνοθέτης και περφόμερ Robert Wilson δημιούργησε τη σειρά των βίντεο πορτραίτων της Lady Gaga, επηρεασμένος από τρία κλασσικά έργα που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του μουσείου του Λούβρου:  τη Δεσποινίδα Καρολίν Ριβιέρ, του Jean-Auguste Dominique Ingres (1806), το Θανατο του Μαρά, του Jacques Louis David (1793) και την Kεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή σε πιάτο, του Andrea Solari (1507).  Το τέταρτο έργο που ονομάζεται Flying, δεν προέρχεται από τη συλλογή του μουσείου. Είναι σύγχρονο έργο, με αναφορές από την αρχαία γιαπωνέζικη τεχνική δεσίματος Shibari.

Στην έκθεση αυτή, το πρόσωπο και το σώμα της Lady Gaga μεταμορφώνονται στα χαρακτηριστικά της Mademoiselle Rivière, σε ένα βίντεο εμπνευσμένο από το διάσημο πορτραίτο του Ingres. Ο Wilson δίνει επίσης μια παραλλαγή σε έντεκα βήματα, βασισμένη στο έργο τον Andrea Solari «Η κεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή σε πιάτο», στο οποίο το μοντέλο του 16ου αιώνα και το μετασχηματισμένο πρόσωπο της pop star, συγχωνεύονται το ένα με το άλλο.

Πέρα απο αυτά τα έργα, παρουσιάζεται επίσης και το παρασκήνιο της συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών και της δημιουργίας των έργων. Ο Robert Wilson και η Lady Gaga είναι σε δράση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του βίντεο Flying. Ο Robert Wilson  υπαγορεύει κάθε κίνηση, κάθε στοιχείο του τοπίου και κάθε απόχρωση του φωτισμού. Η τέχνη του ως σκηνοθέτης βρίσκει την υψηλότερη εκπλήρωσή της στην καθαρή δύναμη και αποφασιστικότητα της Lady Gaga, «είναι ικανή να αλλάζει χαρακτήρα με ανησυχητική ταχύτητα», λέει ο Wilson.

Ο Robert Wilson γεννήθηκε στο Wako του Τέξας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στο Pratt Institute της Νέας Υόρκης. Στη δεκαετία του 1960 είχε αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους της avant-garde σκηνής στο Μανχάταν. Με την εταιρεία παραγωγής Byrd Hoffman School of Byrds, δημιούργησε  το Deafman Glance (1970) και το 1976 την όπερα Einstein on the Beach με μουσική από τον Philip Glass, με τα οποία έγινε  γνωστός και άλλαξε τις συμβατικές αντιλήψεις της όπερας. Από τότε, ο Robert Wilson έχει οργανώσει δύο πρωτότυπα έργα και έργα από το παραδοσιακό ρεπερτόριο, μεταξύ άλλων: Τhe Civil wars (1983-1985), Salome at la Scala, Μιλάνο (1987), Black Rider Théâtre du Châtelet (1990), Orlando με την Isabelle Huppert στο Théâtre de l’Odéon (1993), το Δαχτυλίδι του Βάγκνερ στην όπερα της Ζυρίχης (2002), Lulu του Frank Wedekind με μουσική από τον Lou Reed στο Théâtre de la Ville (2011), The Life and Death of Marina Abramovic, στο Μάντσεστερ (2011) και στο Teatro Real της Μαδρίτης (2012). Τον Νοέμβριο του 2013, παρουσίασε The Old Woman με Daniils Kharms, με Willem Dafoe και Mikhail Barynchnikov στο Théâtre de la Ville και το Δεκέμβριο, στον ίδιο χώρο, Peter Pan με το Berliner Ensemble και μουσική από τις CocoRosie. Tον Ιανουάριο του 2014 παρουσίασε το Einstein on the Beach, στο Théâtre du Châtelet.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.