Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει τα «Video Portraits» του σκηνοθέτη, εικαστικού και σκηνογράφου Robert Wilson. Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό από τις 5 Απριλίου έως τις 7 Ιουλίου 2013.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ολόκληρη η σειρά των 60 Video Portraits, που συνέλαβε και σκηνοθέτησε στο διάστημα 2004-2009 ο Wilson και αποτελούν μία ιδιότυπη μορφή τέχνης, η οποία συνίσταται στο διάλογο μεταξύ φωτογραφίας, κινηματογράφου, λογοτεχνίας και μουσικής, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ένα σχόλιο στην ιστορία της προσωπογραφίας ως εικαστικού είδους.

Πρωταγωνιστές είναι ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, αλλά και ζώα. Παρά τη φαινομενική στασιμότητα των ηρώων, διακρίνεται σε αυτά μία αργή, σχεδόν ανεπαίσθητη εξελικτική διαδικασία, που προκαλεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον του θεατή, κρατώντας τον σε ένα διαρκές σασπένς.

Το περιεχόμενο των Video Portraits έχει συχνά ως αφετηρία ιστορικές μορφές και έργα τέχνης, που δημιουργούν υπόγειους, σαρκαστικούς πολλές φορές, συνειρμούς στο θεατή.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σε πρώτη παγκόσμια προβολή οι εντελώς νέες εκδοχές τριών Video Portraits των Juliette Binoche, Sean Penn και Horned Frog.

photo: Ευγενική παραχώρηση: RW Work Ltd. και Dissident Industries Inc.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται διαδραστικές ξεναγήσεις και εργαστήρια κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από αρχές Απριλίου έως μέσα Ιουνίου 2013 από τις 10:00 έως τις 12:00.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει διαδραστική ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο και εργαστήριο, όπου οι μαθητές φτιάχνουν το δικό τους έργο τέχνης, το οποίο παίρνουν μαζί τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της κάθε ομάδας, ενώ όλα τα προγράμματα έχουν κύριο γνώμονά τους τη συζήτηση και την εξερεύνηση διαφορετικών υλικών και τεχνικών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Γυμνασίο, ενώ για μαθητές Λυκείου πραγματοποιείται μόνο ξενάγηση.

Τιμή Εισιτηρίου: 3 € ανά μαθητή (περιλαμβάνεται και το εργαστήριο)