Wisteria Maiden στη Θεσσαλονίκη

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης παρουσιάζει τη νέα χορογραφία του

Ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης έρχεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη νέα χορογραφία του “Wisteria Maiden”.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, χορογράφος με διεθνή καριέρα και σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες ομάδες χορού, καθώς και ιδρυτής και χορογράφος της ομάδας Apotosoma Dance Co / Andonis Foniadakis, στο νέο έργο του Wisteria Maiden δανείζεται τον τίτλο του από το ομώνυμο έργο του θεάτρου Καμπούκι.

Η χορογραφική γλώσσα του Αντώνη Φωνιαδάκη, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη σωματικότητα, αισθαντικότητα και συνεχείς αλλαγές δυναμικών, εμπλουτίστηκε με επιρροές από το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο και τέχνη για να δημιουργήσει ένα μοναδικό ευφάνταστο, κινητικό και εικαστικό σύμπαν.

Κυρίαρχη η έννοια της μεταμόρφωσης, μέσα από την ενσάρκωση των γυναικείων ρόλων από άνδρες ερμηνευτές αλλά και η χρήση της μάσκας. Η δύναμη της έκφρασης και η ακρίβεια της χειρονομίας, καθώς και η έννοια της Μεταμόρφωσης είναι τα στοιχεία που πρωταγωνιστούν σε μια εικονογραφία που θυμίζει μιαν άλλη αναπαράσταση της φύσης.

Το έργο, μια παραγωγή της visionary culture, θα κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (συμπαραγωγή) την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015, σε συνέχεια των παραστάσεων στην Αθήνα και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (22, 23, 24 & 25 Απριλίου).

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης άρχισε χορό σε μια μικρή σχολή στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Στη συνέχεια φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης της Αθήνας (1988-1990) και κατόπιν στη Σχολή Rudra της Λωζάννης (1990-1992). Χόρεψε στα Μπαλέτα του Μωρίς Μπεζάρ στην ίδια πόλη (1994-1996), πριν ενταχθεί στο δυναμικό του Μπαλέτου της Όπερας της Λυόν υπό τη διέυθυνση του Γιώργου Λούκου (1996-2002). Αργότερα έγινε μέλος της ομάδας Karas του Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα (2004). Ως χορευτής συνεργάστηκε με φημισμένους χορογράφους της εποχής, όπως οι: Μαγκύ Μαρέν, Γίρζι Κύλιαν, Ουίλλιαμ Φορσάυθ, Ντομινίκ Μπουαβέν, Νάτσο Ντουάτο κ.ά. Το 2003, δημιούργησε την ομάδα Apotosoma dance company/Andonis Foniadakis, με έδρα στη Λυόν, με την οποία έχει παρουσιάσει δουλειές του στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την ομάδα του έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα τις παραγωγές Sensitive Screens Skins Intervals, Use, Ιεροτελεστία της άνοιξης, All things are quite silent, Ρωμαίος και Ιουλιέττα και Wisteria Maiden.

Το 2012, ο Αντώνης Φωνιαδάκης τιμήθηκε με το βραβείο Danza Danza (Ιταλία) ως καλύτερος χορογράφος της χρονιάς για το έργο Les Noces στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Maggio Danza. Το 2013, χορογράφησε εκ νέου την Ιεροτελεστία της άνοιξης για το Μπαλέτο του Μεγάλου Θεάτρου της Γενεύης. Δημιούργησε επίσης τη χορογραφία Horizons για το Cedar Lake Contemporary Ballet της Νέας Υόρκης. Από τις τελευταίες δουλειές του ξεχωρίζουν η συνεργασία του με τον διάσημο σκηνοθέτη Ντάρρεν Αρονόφσκυ στην ταινία Noah, όπου δημιούργησε την κινησιολογία των τρισδιάστατων χαρακτήρων του φιλμ, καθώς και η σύμπραξή του με την Ομάδα Χορού της Μάρθα Γκράχαμ (Νέα Υόρκη) στην παρουσίαση της νέας του χορογραφίας Echo στο New York City Center. Επίσης, το 2014, ο Αντώνης Φωνιαδάκης δημιούργησε τρία νέα έργα για το Μπαλέτο της Λωρραίνης (Shaker Loops), την ομάδα Sydney Dance Company (Louder than Words) και τα Μπαλέτα Τζαζ του Μόντρεαλ (Kosmos).

Συντελεστές

Καλλιτεχνικός διευθυντής / χορογράφος: Αντώνης Φωνιαδάκης
Μουσική: Julien Tarride
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Βοηθός χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Δραματουργία: Νάσια Φουρτούνη
Σχεδιασμός φώτων: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Τάσος Σωφρονίου
Βοηθός σκηνογράφου: Γιάννης Αρβανίτης
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Παραγωγή: Βασίλης Γρηγορόπουλος / visionary culture

Χορευτές: Nitsan Avraham Margaliot, Άρης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, David Essing, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Pierre Magendie, Armando Disanto, Joan Vercoutere

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 35 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.