Στις ομιλίες αυτές ενημερώνεστε για σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά και ακούτε ιστορίες από την καθημερινή ζωή στο εργαστήριο. Νέοι επιστήμονες μιλούν στο κοινό της Διαδραστικής Έκθεσης για την έρευνά τους, αλλά και για τις προκλήσεις, τις αντιξοότητες και την ικανοποίηση της ζωής του ερευνητή. Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα ομιλιών 

Κυριακή 13 Μαΐου 2012, ώρα 19.00, ομιλία Στέφανου Ξεφτέρη, μαθηματικού και υποψήφιου διδάκτορα του ΕΜΠ.

Τίτλος ομιλίας: «Η συναισθηματική νοημοσύνη των υπολογιστών».
Τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας, στρεφόμαστε όλο και περισσότερο προς αυτόματες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο μέρος δυσεπίλυτων μέχρι πρότινος προβλημάτων. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σήμερα παρέχουν νέες δυνατότητες για τη διαχείριση και τον έλεγχο πληθώρας καθημερινών καταστάσεων, όμως τους λείπει η λεγόμενη «συναισθηματική νοημοσύνη».

Ξέρουμε πολύ καλά να μετράμε και να επεξεργαζόμαστε πολλές παραμέτρους σχετικές με την υγεία μας (πίεση αίματος, ρυθμός αναπνοής, καρδιακή λειτουργία κ.λ.π.) αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο για τα συναισθήματά μας. Έτσι οδηγηθήκαμε στη λεγόμενη «συμπεριφορική βιομετρική», μια κατηγορία τεχνικών που σκοπεύουν στην αυτόματη αναγνώριση και ανάλυση της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων ενός ανθρώπου μέσω της μέτρησης φυσικών χαρακτηριστικών του. Συστήματα που βασίζονται στη συμπεριφορική βιομετρική χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύουμε και να εκτιμήσουμε ψυχολογικές παραμέτρους. Αναπτύσσουμε έτσι τεχνικές αυτόματης αναγνώρισης και επεξεργασίας της συναισθηματικής μας κατάστασης. Έτσι, οι ηλεκτρονικοί μας υπολογιστές  κάνοντας χρήση προηγμένων τεχνικών από τα μαθηματικά και τον κλάδο της «όρασης υπολογιστών» (computer vision) θα μπορούν, εκτός από το να καταγράφουν, να αναγνωρίζουν, αλλά και να αντιδρούν στα συναισθήματα του χρήστη.Πώς αναλύουμε μια εικόνα; Πώς κάνουμε ένα μηχάνημα να ξεχωρίσει συναισθήματα από εκφράσεις ενός προσώπου; Πώς συνδυάζουμε την «ψυχρή» λογική των μαθηματικών με αυτά που αισθανόμαστε; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που επεξεργάζεται η ομιλίας.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012, ώρα 19:00, ομιλία Δρ. Γιώργου Γιαννακόπουλου, Συνεργαζόμενου Ερευνητή, Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Τίτλος ομιλίας: «Ένα γραφικό παραμύθι ν-γραμμάτων».
Η ομιλία μιλάει για το εφεύρημα που ονομάζεται “γράφος ν-γραμμάτων”. Ο γράφος είναι ένας μαθηματικός τρόπος να αναπαραστήσουμε πληροφορία. Συνοδεύεται από πλήθος εργαλείων και συστημάτων λογισμικού που αξιοποιούν τις δυνατότητές του. Ένας τέτοιος γράφος αναπαριστά πώς γειτονεύουν τα γράμματα σε ένα κείμενο, με τρόπο που αγνοεί μικρές ορθογραφικές αστοχίες, όπως ακριβώς το ανθρώπινο μυαλό.

Στηρίζεται στην απλή λογική ότι οι συλλαβές είναι γράμματα που συνυπάρχουν σε μικρή απόσταση: γειτονεύουν. Και ύστερα οι λέξεις είναι απλώς γειτονιές συλλαβών, οι προτάσεις γειτονιές λέξεων, και αυτή η ιδιότητα επεκτείνεται ευχάριστα και σε άλλου είδους περιεχόμενο. Οι εικόνες είναι γειτονιές χρωμάτων και τα γονίδια γειτονιές βιολογικών βάσεων. Το εφεύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει τον υπολογιστή να κάνει μία πληθώρα χρήσιμων πραγμάτων, να μάθει να ταξινομεί κείμενα, για να μας γλιτώσει από το φορτίο της χειρωνακτικής ταξινόμησης (π.χ. του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου ή των εγγράφων της δουλειάς μας), να μάθει τις προτιμήσεις μας, για να μας φέρνει ειδήσεις που μας αφορούν, να αξιολογεί την ποιότητα περιλήψεων που φτιάχνουν αυτόματα συστήματα, ώστε να ενημερωνόμαστε όσο πιο φιλικά γίνεται, να αναγνωρίζει κατηγορίες γονιδίων, για να βοηθήσει τους βιολόγους στην επίπονη δουλειά τους. 

Σάββατο 26 Μαΐου 2012, ώρα 19:00, ομιλία Δρ. Λίλας Κουμάντου, Διδάκτωρ Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Cambridge, Μεταδιδακτορική συνεργάτις, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τίτλος ομιλίας: «Το ανθρώπινο γονιδίωμα: τι μας έχει διδάξει μέχρι τώρα και τι υπόσχεται για την Ιατρική του μέλλοντος».
Tα γονίδια καθορίζουν πώς θα αναπτυχθεί ο κάθε οργανισμός και τι δυνατότητες έχει να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Το σύνολο του DNA, δηλαδή του γενετικού υλικού ενός οργανισμού ονομάζεται «γονιδίωμα». Ήδη από το 2001, κατόπιν συνεργασίας πολλών εργαστηρίων ανά τον κόσμο, ανακοινώθηκε η αποκρυπτογράφηση ολόκληρου του ανθρώπινου γονιδιώματος. Τι μας έχει δείξει όμως το ανθρώπινο γονιδίωμα και τι υπόσχεται να μας προσφέρει αυτή η γνώση στο μέλλον; Tι μας λέει για τους προγόνους μας και για τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου; Πώς μελετάνε οι ερευνητές τα γονίδια που σχετίζονται με διάφορες αρρώστιες και πώς προβλέπεται να επηρεάσει αυτό την ιατρική επιστήμη στο μέλλον; Σημαντική τεχνολογική πρόοδος στην αποκρυπτογράφηση του DNA σημαίνει ότι είναι δυνατή η αποκωδικοποίηση του DNA του κάθε ατόμου χωριστά, γεγονός που θα οδηγήσει στις λεγόμενες εξατομικευμένες θεραπείες. Δηλαδή ανάλογα με τα γονίδια που κουβαλάει ο καθένας μας, ο γιατρός θα μπορεί να προβλέψει καλύτερα σε ποιες αρρώστιες είμαστε επιρρεπείς, καθώς και πώς θα αντιδράσουν διαφορετικοί άνθρωποι στο ίδιο φάρμακο.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012, ώρα 19:00, ομιλία Δρ. Κώστα Αντωνίου, Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ.

Τίτλος ομιλίας: «Κυκλοφοριακά μοντέλα και προσομοίωση: ένας εικονικός κόσμος-εργαλείο για την ανάλυση συγκοινωνιακών συστημάτων».
Η κυκλοφορία των οχημάτων είναι ένα πολύ σύνθετο φαινόμενο, καθώς υπεισέρχεται σε αυτήν ένας αστάθμητος παράγοντας: η ανθρώπινη συμπεριφορά. Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστούν αρχές μοντελοποίησης και προσομοίωσης της κυκλοφορίας, με στόχο τη μύηση του ακροατηρίου στις βασικές έννοιες, όπως η περιγραφή της αντίδρασης των οδηγών στην παροχή πληροφόρησης σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Θα παρουσιαστούν βασικές αρχές και παραδείγματα, αλλά και πρακτικά αποτελέσματα (σε μορφή εικόνας και βίντεο) από μοντέλα προσομοίωσης αυτοκινήτων, μέσων μαζικής μεταφοράς και πεζών. Τέλος, θα γίνει αναφορά στις προοπτικές, που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και στις εξελίξεις που αναμένονται για το προσεχές μέλλον.

Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου θα βρείτε μαγνητοσκοπημένες κάποιες από ομιλίες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Πληροφορίες ομιλιών
Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
Κυριακή 13,20,27 και Σάββατο 26 Μαΐου 2012
Ώρα: 19.00
Είσοδος Ελεύθερη
 
Ίδρυμα Ευγενίδου
Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο 
+30 2109469600  
http://www.eugenfound.edu.gr