Καταλόγια

Punto .Es

Θεατρικές Παραστάσεις - Χορευτικές Παραστάσεις - Καταλόγια

To Perform in Art ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

19.07.2011

perform in art event | Θέατρο - Χορός | Θεατρικές Παραστάσεις 2012 | Χορευτικές Παραστάσεις 2012 | Πρόγραμμα Θεατρικών και Χορευτικών Παραστάσεων 2012 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

To Perform in Art ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά με ένα event βασισμένο στη παράσταση Καταλόγια από το ‘Θέατρο Κύκλος’. Η παράσταση Καταλόγια*, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία φέτος τον χειμώνα στο Ίδρυμα Κακογιάννη στην Αθήνα, ζωντανεύει ένα τελετουργικό αφήγησης ελληνικών παραλογών. Οι παραλογές, που ανήκουν στην προφορική μας παράδοση, είναι τραγούδια τα οποία αφηγούνται ιστορίες συναρπαστικές, πολλές φορές σκληρές και υπερβατικές, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα.

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε στο Punto .Es ένα καθηλωτικό, ατμοσφαιρικό δρώμενο με αφορμή τα Καταλόγια, με αφηγητές-τραγουδιστές, κούκλες και μουσική, μπροστά στο ιδανικό «φυσικό» σκηνικό του βυζαντινού τείχους. 

*Καταλόγια ή καταλογές είναι αυτό που παρατίθεται, από το καταλογιάζω που σημαίνει λέω, παραθέτω.

Σημείωμα του σκηνοθέτη για την παράσταση

Τα «κείμενα»
Τρία «κλασικά» δημοτικά τραγούδια αναπαριστώνται με εργαλείο τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Τα συγκεκριμένα, εκτός από τέλειες συμπυκνωμένες τραγωδίες, αποτελούν, επίσης, και τον μοναδικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη νεοελληνική λογοτεχνία και την κλασική εποχή.
Ένα χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι ότι αποτελούν καταγραφές ακουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ιστορίες που δεν έχουν συγγραφέα, αλλά γεννήθηκαν μέσα από αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων, πήραν τη μορφή ποιήματος (αργότερα τραγουδήθηκαν κιόλας) και μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα. Το στοιχείο αυτό καθιστά τα «κείμενα» άρτια λογοτεχνικά και σίγουρα ικανά να στηρίξουν, επαρκώς, την αναπαράστασή τους μέσα από τους κώδικες του αρχαιοελληνικού θεάτρου.

Η παράσταση
Στην παράσταση Καταλόγια επιλέξαμε να ασχοληθούμε με κείμενα συνδεδεμένα με την παράδοση, αλλά να τα στηρίξουμε παραστατικά με σύγχρονους τρόπους αποδόμησης και θεατρικής αναπαράστασης.
Στη συγκεκριμένη παραγωγή χρησιμοποιούμε τη μάσκα, το κουκλοθέατρο και  το θέατρο σκιών για να ζωντανέψουμε τις βασικές ιστορίες, τα τρία ποιήματα. Οι τεχνικές αυτές μας προσφέρουν τη δυνατότητα να αναπαραστήσουμε εικόνες πολύπλοκες και απαιτητικές, όπως οι εμφανίσεις εξωπραγματικών πλασμάτων, οι σκηνές πλήθους, οι χωροχρονικές αλλαγές και πολλά άλλα. Με αυτό τον τρόπο, οι ερμηνευτές μάς μεταφέρουν σε έναν κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες στην παραγωγή εικόνων και δράσεων, συμβάλλοντας, παράλληλα, σε μια ξεχωριστή οπτική όσον αφορά την αισθητική της παράστασης. 

Πριν, μετά και ανάμεσα στις βασικές ιστορίες παρουσιάζονται κωμικά μέρη σε μορφή ιντερμέδιου, όπως επίσης, κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο θεατής έχει τη δυνατότητα να ακούσει μοιρολόγια, πολυφωνικά τραγούδια και ρυθμικούς αυτοσχεδιασμούς, συνυφασμένα όλα με την πλοκή της κάθε ιστορίας.

Συντελεστές

Σύλληψη-σκηνοθεσία-μουσική: Θοδωρής Οικονομίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίσα Κωτσάκη 
Παίζουν: Δήμητρα Μητροπούλου, Έφη Μπάρλα, Θοδωρής Οικονομίδης, Ιωάννα Μιχαλά, Ιωάννα Πιατά, Μελίσα Κωτσάκη, Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Χάρης Χιώτης, Χριστίνα Στουραΐτη.
Μαντολίνο: Θοδωρής Οικονομίδης-Κιθάρα: Μελίσα Κωτσάκη 
Κατασκευή κούκλας: Ομάδα Κουκλοθεάτρου «Καραμπόλα» (Φεβρωνία Ρεϊζίδου-Χριστίνα Στουραΐτη)
Παραγωγή: Θέατρο Κύκλος

Πληροφορίες εκδήλωσης

Punto .Es

Φράγκων 2-4, Θεσσαλονίκη, http://www.puntoes.gr/

Τρίτη: 22:00

Είσοδος ελεύθερη

Σχόλια

blog comments powered by Disqus

Πείτε τη γνώμη σας

  • (0 ψήφοι)