“CHROMA”: Η έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Πέντε στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Εκθεση ζωγραφικής Μανώλη Πέντε

Το χρώμα ως κυρίαρχο εκφραστικό μέσο σε έργα που ηχούν άλλοτε διακριτικά και άλλοτε εκκωφαντικά και λαμπερά

Ο Μανώλης Πέντες παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “CHROMA” στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο από τις 13 ως τις 29 Ιουλίου.

Ο ζωγράφος Μανώλης Πέντες, γεννήθηκε και ζει στην Πάτμο. Αυτοδίδακτος, με θητεία στην τοπιογραφία και την αγιογραφία, έχει προσχωρήσει στην αφαίρεση χρησιμοποιώντας ως κυρίαρχο εκφραστικό του μέσο το χρώμα.

Η τεχνοκριτικός Βασιλίκα Σαριλάκη τον χαρακτηρίζει «άριστο κολορίστα» και αναφέρει ότι «τα έργα του αποπνέουν έναν νεορομαντικό αέρα, κι είναι στην πραγματικότητα απολλώνειες εκφράσεις ενός πολυσύνθετου, εύστροφου ζωγραφικού νου. Είναι φανερό πως ο καλλιτέχνης έχει εντρυφήσει βαθιά στην Ιστορία τέχνης και διαθέτει ένα πολύ εύστοχο τρόπο να μας μεταδίδει το απόσταγμα των εικαστικών οραμάτων καλλιτεχνών που ο ίδιος αγάπησε και θαύμασε διηθώντας τα ωστόσο, με το δικό του βλέμμα, με τον δικό του τρόπο».

Χρησιμοποιεί το χρώμα συχνά με σπάτουλες ή το αφήνει να τρέξει στον καμβά ρευστό. Σε μερικά έργα αφαιρεί τις επάνω στρώσεις για να εμφανιστούν οι προηγούμενες και δημιουργεί υφές με υλικά που προσθέτει στο χρώμα ή απευθείας στον μουσαμά. Πότε τα έργα του ηχούν χαμηλότονα και διακριτικά πότε εκκωφαντικά και λαμπερά.

Οι αναζητήσεις του εκτός από την χρήση του ίδιου του χρώματος περιλαμβάνουν και άλλες τεχνικές. Τον συγκινούν για παράδειγμα τα σκουριασμένα μέταλλα και η αλλοίωση που φέρνει ο χρόνος πάνω τους αλλά και άλλα οργανικά και μη υλικά που βρίσκει στο περιβάλλον του στην Πάτμο.

Ξεκίνησε μόλις το 2016 με την μη παραστατική ζωγραφική και έχει στο ενεργητικό του ατομικές εκθέσεις σε Πάτμο, Βρυξέλλες, Μύκονο και Ρόδο ενώ έχει αποσπάσει βραβεία σε ομαδικές.

Ο Darran Rees, ο γνωστός Λονδρέζος φωτογράφος που επισκέφτηκε την έκθεση του καλλιτέχνη στην Πάτμο έγραψε: «Υπάρχει κάτι στους πίνακες του που συνδέεται άμεσα με την καρδιά και την ψυχή, είναι σαν μια γλώσσα που μπορούμε όλοι να μιλάμε αυθόρμητα και να κατανοούμε αμέσως όταν κοιτάζουμε μέσα τους, το οποίο, για μένα, είναι ένα όμορφο δώρο από ένα σπάνιο ταλέντο».

Η έκθεση θα στεγαστεί στο Κατάλυμα της Γαλλίας, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και είναι συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου της Ρόδου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.