Η Gagosian παρουσιάζει την πρώτη έκθεση της Rachel Feinstein στην Ελλάδα. Με εγκαίνια στις 24 Σεπτεμβρίου, η έκθεση “Fates” περιλαμβάνει νέα γλυπτά, ζωγραφικά έργα σε καθρέφτη και έργα σε χαρτί, που συνομιλούν με κλασικά μοτίβα της ελληνικής αρχαιότητας προσεγγίζοντας αρχέτυπα της θηλυκότητας, τη μνήμη και τα μνημεία, καθώς και τη σύνδεση της μυθολογίας με την καθημερινή ζωή.
Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται ένα ζεύγος μεγάλων γλυπτών καρυάτιδων (και οι δύο του 2026), που συνδυάζουν τη γυναικεία μορφή με αρχιτεκτονικές φόρμες. Τα έργα αυτά διερευνούν τόσο τις ελληνικές ρίζες της καρυάτιδας όσο και τις μεταγενέστερες ρωμαϊκές, αναγεννησιακές και νεοκλασικές ερμηνείες της, όπως το γλυπτό Fallen Caryatid Carrying Her Stone (1881–82) του Auguste Rodin, καθώς και τη μικρού μήκους ταινία Les dites cariatides (1984) της Agnès Varda. Καθεμία από τις καρυάτιδες της Feinstein έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, φορά διαφορετική ενδυμασία και κράτα ένα αναγνωριστικό αντικείμενο. Η Helen αναπαριστά την Ελένη της Τροίας κρατώντας ένα μήλο, μια πτυχή του μύθου της· η Petra είναι εμπνευσμένη από την πρωταγωνίστρια της ταινίας Τα Πικρά Δάκρυα τηςΠέτρα Φον Καντ (The Bitter Tears of Petra von Kant, 1972) του Rainer Werner Fassbinder.


Rachel Feinstein, Taking the Cat for a Walk, 2026 | Watercolor on Paper 22 1/2 × 23 1/4 inches (57.2 × 59.1 cm)
© Rachel Feinstein | Photo: Owen Conway – Courtesy Gagosian
Οι καρυάτιδες της Feinstein κατασκευάστηκαν από τερακότα στο Porzellan Manufaktur Nymphenburg, ένα γερμανικό εργαστήριο κεραμικών που ιδρύθηκε στο Μόναχο τον 18ο αιώνα. Είναι σε φυσικό μέγεθος και ενσωματώνονται σε βάσεις και αρχιτεκτονικά κιονόκρανα, που τις ανυψώνουν περίπου στα 2,40 μέτρα. Για τη Feinstein, οι καρυάτιδες συμβολίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες στηρίζουν τον κόσμο και την κοινωνική του δομή. Τα γλυπτά συνδέονται επίσης με το διαρκές ενδιαφέρον της για την αναπαράσταση των γυναικών στην ιστορία της τέχνης και την ποπ κουλτούρα. Εφυαλωμένα σε παστέλ αποχρώσεις, οι πολύχρωμες επιφάνειες των έργων εμπνέονται από εκείνες των αρχικών καρυάτιδων, οι οποίες ήταν ζωγραφισμένες με έντονα χρώματα. Τα έργα διερευνούν την υλικότητα και τις στυλιστικές συμβάσεις της κλασικής μορφοπλασίας· ο πηλός από τερακότα είναι βαρύ υλικό, γι’ αυτό οι μορφές πρέπει να πλάθονται με τρόπο που να εξασφαλίζεται η σταθερότητά τους, ενώ οι στάσεις τους αναδεικνύουν το κοντραπόστο (contrapposto) και τις πτύχωσεις των ενδυμάτων.

Στην Αθήνα παρουσιάζονται επίσης ζωγραφικά έργα σε καθρέφτη, τα οποία ανακαλούν μορφές και αρχιτεκτονικά στοιχεία από επιτύμβιες στήλες που σηματοδοτούσαν αρχαίους ελληνικούς τάφους. Τα έργα αυτά παρουσιάζουν το παρελθόν ως έναν καθρέφτη που αντανακλά τον σύγχρονο κόσμο, ενισχύοντας τα θέματα της δυαδικότητας ζωής και θανάτου που διατρέχουν την έκθεση.

Rachel Feinstein, Pet Doves, 2026 | Oil, acrylic, acrylic urethane, and charcoal on mirror 39 3/4 × 19 1/4 × 1 inches (100.8 × 48.7 × 2.5 cm) © Rachel Feinstein | Photo: Jackie Furtado – Courtesy Gagosian
Παρουσιάζονται μαζί με το Red (2026), ένα γλυπτικό ανάγλυφο που απεικονίζει έναν σκύλο ξαπλωμένο πάνω σε μια πλάκα. Το έργο, που δημιουργήθηκε στη μνήμη ενός φίλου της καλλιτέχνιδας, αποτέλεσε και την αφετηρία του ενδιαφέροντός της γι’ αυτό το είδος των επιτάφιων μνημείων. Επιπλέον, η έκθεση Fates περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα με γκουάς σε κυκλικό σχήμα, με θέματα εμπνευσμένα από παραστάσεις της αρχαίας κλασικής κεραμικής, ενώ μια συναφής ομάδα γλυπτών αντλεί από σχέδια αρχαίων αθηναϊκών μελανόμορφων και ερυθρόμορφων αγγείων, τα οποία αναπτύσσονται γύρω από κοίλους όγκους σε σχήμα αμφορέα, μετασχηματίζοντας τα αρχαία πρότυπα σε τρισδιάστατες γλυπτικές μορφές. Η Feinstein έχει φιλοτεχνήσει τα έργα αυτά από χαλκό και τερακότα, υλικά που συνδέει αντίστοιχα με τον Πατέρα Ουρανό και την αρρενωπότητα, και με τη Μητέρα Γη και τη θηλυκότητα. Οι αφηγήσεις αυτές τη γοητεύουν λόγω της ενσωμάτωσης του μυθικού συμβολισμού στην αναπαράσταση της καθημερινής ζωής – συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών αγώνων, της ενδυμασίας και της ερωτικής ζωής – συνδέοντάς τες έτσι με το παρόν.
