Έρωτας ή Τίποτα. Ιστορίες του Πειραιά

Ιστορίες από διαφορετικές εποχές, διαφορετικές καταστάσεις και διαφορετικούς χώρους ξεδιπλώνονται στον Πειραιά

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με τη συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μας μεταφέρει με 4 παραστάσεις, που έχουν την δική τους ιστορία να πούνε, σε διαφορετικές γωνιές του Πειραιά, από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου.

Ιστορίες του Πειραιά, ιστορίες από διαφορετικές εποχές, διαφορετικές καταστάσεις και διαφορετικούς χώρους: οι βομβαρδισμοί του Πειραιά στον πόλεμο, οι πρόσφυγες του χτες και του σήμερα, οι άνθρωποι και οι χώροι, τα παράνομα στέκια του Πειραιά, ένα δρομολόγιο στο λεωφορείου του Περάματος  φωτίζονται μέσα από τις παραστάσεις των φοιτητριών και των φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οι παραστάσεις βασίζονται στις τεχνικές του θεάτρου ντοκουμέντο και του θεάτρου της επινόησης.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Άννα Τσίχλη και Χριστίνα Ζώνιου.

 

Αναλυτικά οι παραστάσεις:

843 – Πράσινη Γραμμή
Site-specific project της Κωνσταντίνας Ξάφη

H Kωνσταντίνα Ξάφη μάς καλεί σε ένα βραδινό δρομολόγιο του λεωφορείου 843 (πράσινη γραμμή), στα μέσα του καλοκαιριού, με ανοιχτά παράθυρα και φόντο το υποσκιασμένο Πέραμα. Με αφετηρία την πλατεία Καραϊσκάκη (έναντι Πύλης Ε8), θεατές και ηθοποιοί βιώνουν ένα ταξίδι-πέρασμα από το παρελθόν στο παρόν με όχημα το πράσινο λεωφορείο. Μια διαδρομή λίγο πριν τη δύση του ηλίου, σε ένα ειδικά σκηνογραφημένο λεωφορείο που μας εισάγει στον φανταστικό κόσμο του, με μουσική, live performance και καταγραφές-βίντεο κατοίκων του Περάματος που μοιράζονται μνήμες για το ιστορικό αυτό δρομολόγιο, επιστρέφοντας έως και 50 χρόνια πίσω.
Ένα βράδυ αφιερωμένο στην απόκεντρη ομορφιά του Περάματος, στους ήχους και τις μυρωδιές του. Ένα αποτύπωμα αχαρτογράφητων εικόνων μιας περιοχής που διατηρεί ακόμα την τοπική της μοναδικότητα, συνδυάζοντας στοιχεία από τον κινηματογράφο και τις τεχνικές των performances και του θεάτρου ντοκουμέντο.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παρουσίασης της πτυχιακής εργασίας της Κωνσταντίνας Ξάφη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα Το Πέραμα και οι κάτοικοί του.

*Κατά τη διάρκεια των δρομολογίων θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό μέσω ενός τοπικού δικτύου. Γι’ αυτό οι θεατές καλούνται να έχουν φορτισμένα κινητά και να έχουν μαζί τα ακουστικά τους (handsfree).

Συντελεστές:
Σκηνοθετική σύλληψη: Κωνσταντίνα Ξάφη
Βοηθός σκηνοθέτη: Νάλια Ζήκου
Σκηνογράφοι/Εικαστικοί: Νεφέλη Σωτηράκη, Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Εικαστική φωτιστική επιμέλεια: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Επικοινωνία: Hoopla
Σχεδιασμός εφαρμογής: Μαριάνα Ζήκου
Βοηθός οργάνωσης παραγωγής: Κρυσταλένια Κουτσουδάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νάλια Ζήκου, Ελένη Αλεξοπούλου, Σταύρος Καστρινάκης, Γιάννης Μπάτσης

Ημερομηνία παράστασης: Κυριακή 25 Ιουνίου

Ώρες δρομολογίων: 1o :19:30, 2ο: 21:00, 3ο : 22:30

Σημείο συνάντησης- εκκίνησης δρομολογίων:

Πλατεία Καραϊσκάκη (έναντι Πύλης Ε8)
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση (τηλεφωνικά ή μέσω e-mail)
e-mail: [email protected]
τηλέφωνο: 6937200502

Συνολική διάρκεια δρώμενου: 80’

 

Άκου μικρέ
Ομάδα: Mementaλ Theatre Group

Η παράσταση: “Διαβάζοντας βιβλία ιστορίας και εφημερίδες, βλέποντας ντοκιμαντέρ και άλλα τέτοια στην τηλεόραση, δεν μπορείς να γνωρίσεις πραγματικά κανέναν τόπο. Πρέπει να ακούσεις τους ανθρώπους του, ξέρεις, αν θες να τον μάθεις πραγματικά. Ο Πειραιάς είναι οι άνθρωποι του, όσοι έζησαν και ζουν εδώ, είναι αυτοί που δεν ρωτήθηκαν ποτέ για όσα γράφτηκαν εκεί έξω, αλλά ξέρανε… Τα ζήσανε. Τα ζήσαμε! Γι’ αυτό. Άκου, μικρέ… Θα γράψεις τρία βιβλία σήμερα!”

Δώδεκα ηθοποιοί εξερευνούν τη σωματική τους γλώσσα και αφηγούνται με θεατρικά μέσα ιστορίες κατοίκων του Πειραιά, που δεν γράφτηκαν ποτέ. Οι πηγές της ομάδας για τη δημιουργία του κειμένου είναι από πραγματικές μαρτυρίες που δόθηκαν στα μέλη της, διαδικτυακές συνεντεύξεις κατοίκων, μαρτυρίες από την εκπομπή της ΕΡΤ Μηχανή του Χρόνου, τα βιβλία Οι Πειραιώτες και Εκ Πειραιώς του Διονύση Χαριτόπουλου, Μνήμη βομβαρδισμού του Στέλιου Γεράνη, Ιστορία και Ρεμπέτικο του Χρήστου Καρδαρά καθώς και το θεατρικό έργο Γιοί και κόρεςτου Γιάννη Καλαβριανού.

Η θεατρική ομάδα: Η φοιτητική ομάδα «Μementaλ Theatre Group», δημιουργήθηκε από τους Αρναουτάκη Σοφία και Περιστέρη Ερμή τον Φεβρουάριο του 2015 στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατρική Παραγωγή. Έχει ως στόχο να πειραματιστεί με τα όρια της σκηνής και του θεάτρου αναζητώντας την αλήθεια. Η πρώτη παράσταση της ήταν με το έργο «Γιοι και κόρες» του Γιάννη Καλαβριανού. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε με το έργο «The Sunset Limited» του Cormac McCarthy στο Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2016 στο Ναύπλιο, το οποίο και ανέβασε σε δύο Αθηναϊκά θέατρα, στις 27 Ιουνίου στο Θέατρο ΜΠΙΠ και στις 30 Ιουνίου στο Θέατρο Έναστρον. Στις 18 Μαΐου συμμετείχε στο ΣΤ’ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο, «Θέατρο και Ετερότητα: Θεωρία, Δραματουργία και Θεατρική Πρακτική», με  μια διασκευή του ομώνυμου έργου «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τριανόν στο Ναύπλιο. Τέλος, στις 12 Δεκεμβρίου 2016 στο Θέατρο Τριανόν στο Ναύπλιο, η ομάδα  «Mementaλ Theatre Group» παρουσίασε την πρώτη μορφή της παράστασης «Άκου μικρέ», μέσω της οποίας αφηγήθηκε ιστορίες των κατοίκων του Πειραιά, με βάση τις τεχνικές του θεάτρου της επινόησης και του θεάτρου ντοκουμέντο.

Συντελεστές: Νίκη Αξιωτοπούλου, Σοφία Αρναουτάκη, Σπύρος Ασημένιος, Πάνος Βαβάμης, Σπύρος Βασιλάκης, Μάρα Βλαχοπούλου, Κωστής Γεωργακόπουλος, Κυπριανός Γεωργής, Λυδία Γιαννουσάκη, Ρέι Ζαλόσνια, Ανδριάνα Ζαχαριάδου, Γιάννης Κοκκοράκης, Μαρωφυλλιά Κονδύλη, Γιώργος Κουμπιάδης, Κατερίνα Μεφσούτ, Ερμής Περιστέρης, Δήμητρα Φασούλα

 

Ημερομηνίες παραστάσεων: Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, ώρα 21.30
Χώρος παρουσίασης: Πάρκο της Εργατιάς, Γρ. Λαμπράκη και Εθνικής Αντιστάσεως, Δραπετσώνα.

Ελεύθερη είσοδος χωρίς κράτηση

 

 Trafφυγεῖν
Ομάδα: Θεατρική ομάδα Santé

 

Η παράσταση: 1η Ιανουαρίου 1875, Βούρλα, Πειραιάς. Τρούμπα, ιερόδουλες, παρανομία, Μεταξάς, Χούντα. Κ-Ε-Ν-Ο. Ελλάδα των 90’s και των 00’s. Νόμιμη πορνεία ή trafficking; Ήταν τελικά οι πόρνες του Πειραιά θύματα εμπορίας λευκής σαρκός; Το 1-2% των θυμάτων καταφέρνουν να ξεφύγουν. Οι υπόλοιπες… ζουν με τη χαρακιά.

Μια παράσταση κατακραυγή στη σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα.


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Φυλλένια Τουλκερίδου, Τζούλια Τσιάκα
Τεχνική επιμέλεια: Ανθή Δήμου, Σοφία Κωσταρά
Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Αθανασοπούλου
Σκηνική επιμέλεια: Μαριλένα Κουτρουλάκη, Κατερίνα Σακουλά
Ενδυματολογία: Λίνα Αξιωτάκη
Έρευνα: Θεατρική ομάδα Santé
Οργάνωση παραγωγής: Λίνα Αξιωτάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα  Αθανασοπούλου, Εύα Γκάζκα, Ανθή Δήμου, Τζούλια Τσιάκα, Σοφία Κωσταρά, Φυλλένια Τουλκερίδου, Θωμαΐς Χειλά.

 

Ημερομηνίες παραστάσεων: Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30
Χώρος παρουσίασης: Πρώην κατάστημα Αφών Ιωσηφίδη (Πλατεία Ιπποδαμίας, Αντιστάσεως 35-37), κέντρο Πειραιά

Ελεύθερη είσοδος με δυνατότητα κράτησης θέσεων στο τηλέφωνο: 6970454260 και σε μήνυμα στο email:  [email protected]

Πληροφορίες στο fb page:  Sante Theater Group

 

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Ομάδα: Talisman

Η παράσταση: Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες. Παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο, περνώντας από την Πύλη Ε7 του Πειραιά. Μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο βασισμένη σε 28 μαρτυρίες ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο, σε μαρτυρίες εργαζόμενων / εθελοντών στις δομές αλληλεγγύης που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, και σε άλλα ντοκουμέντα. Παρουσιάζονται οι δυσκολίες που βίωσαν και βιώνουν αλλά και όσα αγαπούν, όσα ελπίζουν κι ονειρεύονται. Η παράσταση επινοήθηκε από τα μέλη της ομάδας και εμπνέεται από το βιβλίο Μονόλογοι από το Αιγαίο – το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων (επιμ. Χαρά Τσουκαλά, πρόγραμμα Κι αν ήσουν εσύ;).

Η ομάδα: Η θεατρική ομάδα Talisman αποτελείται από φοιτητές-τριες του ΤΘΣ, φοιτητές-τριες Erasmus και ακροατές του μαθήματος του ΤΘΣ “Yποκριτική και Κοινωνία ΙΙ: το εθνόδραμα και το θέατρο ντοκουμέντο”. Συμμετείχε με την παράσταση «Μονόλογοι από το Αιγαίο» ως work-in progress στην Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης Μονόλογοι από το Αιγαίο που οργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο Φεστιβάλ Αγάπης και Αλληλεγγύης (Ναύπλιο, 19/3/2017) και στο ΣΤ’ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο, «Θέατρο και Ετερότητα: Θεωρία, Δραματουργία και Θεατρική Πρακτική» (Ναύπλιο, 19/5/2017).

Συνεργασίες / υποστήριξη: Η παράσταση πραγματοποιείται με τη συμβολή και τη στήριξη του «Κι αν ήσουν εσύ;», πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων, που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει συνάψει το ΤΘΣ με το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;».

Έρευνα, δημιουργική επεξεργασία και ερμηνεία: Γιάννης Αδελιανάκης, Αιμιλία Γιαννούκαρη, Αγγελική Δαμιανίδου, Κορνηλία Δασκαλάκη, Νικολέτα Ζώρζου, Ειρήνη Κοντέλη, Σεβαστιανός Κωνσταντίνου, Ορφέας Λύρας, Θεοδώρα Μελίσση, Μαριλία Μερσινιάδη, Δέσποινα Μποστάνογλου, Μαίρη Ρέππα, Αικατερίνη Σακουλά, Μανίνα Σαπουνά, Χαρά Χατζημανωλάκη

Έρευνα και δημιουργική επεξεργασία: Αντωνία Καλύβα, Έρρικα Μπαζανή, Σταύρος Μπούτσικας, Φωτεινή Τζελίλη, Φυλλένια Τουλκερίδου, Maria Inês Antunes Ribeiro de Almeida, Rute Pires da Cruz, Nisa Eufigénio Eliziário

Με τη συμβολή των: Σόνια Μολογούση, Κωστής Μυλώνης, Νάσια Χολέβα

Ημερομηνίες παραστάσεων: Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30
Χώρος παραστάσεων: Πειραϊκή, 292-294 (Αγ. Νικόλαος / τσιμεντένιος σταυρός, στάση Πολίτη λεωφ. 904 από ΗΣΑΠ), Πειραιάς

Ελεύθερη είσοδος χωρίς κράτηση

Συντελεστές

Υπεύθυνες καθηγήτριες του ΤΘΣ για την δράση “Έρωτας ή Τίποτα. Ιστορίες του Πειραιά”:

Άννα Τσίχλη και Χριστίνα Ζώνιου (μέλη ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)

Σύμπραξη:
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.