Ένα μιούζικαλ που φέρνει επί σκηνής την Ελλάδα του 2017, βασισμένο στο έργο του Γερμανού συγγραφέα Φόλκερ Λούντβιχ

«Ακτινοβολείς λίγη ζεστασιά και τους χαμογελάς στο μετρό, και τρελαίνονται. Γιατί δεν τους έχει ξανασυμβεί ποτέ»

Αθήνα, Γραμμή 1: Ένα μιούζικαλ για θεατές κάθε ηλικίας, που καταπιάνεται με τη ζωή των νέων σε μια μεγάλη, χαοτική και, συγχρόνως, σαγηνευτική πόλη παρουσιάζεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από 15 έως 19 Φεβρουαρίου. Ένα κλασικό έργο του Γερμανού συγγραφέα Φόλκερ Λούντβιχ, το «Linie 1», παρουσιάζεται σε μια νέα εκδοχή που φέρνει επί σκηνής την Ελλάδα του 2017, σε μουσική του Μπίργκερ Χάιμαν. Η Σοφία Βγενοπούλου μαζί με ένα θίασο που αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς αλλά και έφηβους της ομάδας «Grasshopper youth», επιστρέφουν σε αυτό το κείμενο για να φωτίσουν τις αγωνίες, τις επιθυμίες και τα όνειρα των νέων μέσα στο κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της σημερινής Αθήνας.

Γραμμένο το 1986, πριν από την πτώση του Τείχους – ειδικά για τον καινοτόμο βερολινέζικο θίασο για νέους Grips – Theater, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον ίδιο τον Φόλκερ Λούντβιχ (συγγραφέα, μεταξύ άλλων, των έργων Μορμόλη, Μια γιορτή στου Παπαδάκη, Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης, Είστε και φαίνεστε)–, το «Linie 1» είναι στην πραγματικότητα η πορεία ενηλικίωσης μιας κοπέλας και, ταυτόχρονα, η τοιχογραφία μιας ολόκληρης πόλης, η ακτινογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Το έργο πραγματεύεται το ταξίδι μιας έφηβης, που έρχεται από την επαρχία στο Δυτικό Βερολίνο με σκοπό να βρει τον αγαπημένο της. Ένα έργο για την ελπίδα και τη ματαίωση, το όνειρο και την ψευδαίσθηση, την ανάγκη συντροφικότητας και τη μοναξιά. Η Σοφία Βγενοπούλου και οι συνεργάτες της, κρατώντας τα δομικά χαρακτηριστικά του πρωτότυπου έργου και τη βασική ιδέα της πλοκής, αλλά αντλώντας επιπλέον υλικό από συνεντεύξεις και εξομολογήσεις σημερινών Αθηναίων, αναδιαμορφώνουν το χάρτη των προσώπων, ώστε η νέα παράσταση να αντανακλά επείγοντα θέματα της εποχής: την οικονομική κρίση, την εμφάνιση ακραίων συμπεριφορών και τάσεων, το προσφυγικό ζήτημα.

Συντελεστές

Μουσική: Birger Heymann
Μετάφραση, απόδοση & διασκευή στίχων: Αλέξης Καλοφωλιάς
Διασκευή κειμένου: Γιάννης Τσίρμπας
Δραματουργική συνεργασία: Βαγγέλης Κυριακού, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Ενορχήστρωση & Διασκευή τραγουδιών: Αλέξης Καλοφωλιάς
Μουσική Δραματουργία: Μιχάλης Πανάδης
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Άρτεμις Μάνου
Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου
Φωτογραφίες: Kiki Papadopoulou

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Αμπατζής, Αναστάσης Γεωργούλιας, Μαριάννα Δημητρίου, Γλυκερία Δήμου, Τζούλια Διαμαντοπούλου, Κώστας Κουτσολέλος, Άρτεμις Μάνου, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Αριέττα Μουτούση, Ελίνα Ρίζου, Γιώργος Σκαρλάτος, Χάρης Τσιτσάκης

Συμμετέχει η ομάδα Grasshopper Youth με τους: Σαββίνα Αλεβιζάκη, Ειρήνη Δόξα, Κατερίνα Κόικα, Χρήστο Κυπριώτη, Ερμίνη Νίκα, Κωνσταντίνο Νίκου
Παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης Χουστουλάκης (κιθάρα), Κώστας Χρυσόγελος (τύμπανα), Alessandro Castagneri (πλήκτρα)

Το ποίημα «Μάτια εφηβικά ορθάνοιχτα» του Γιάννη Τσίρμπα είναι εμπνευσμένο από το τραγούδι «13 going on 21» του συγκροτήματος Dead Moon και μελοποιήθηκε από τον Αλέξη Καλοφωλιά.

Το τραγούδι «Αθήνα» είναι στίχοι και μουσική του Αλέξη Καλοφωλιά

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.