Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση Ανασκευάζοντας τους Καθρέφτες του Νου του Νικόλαου Κάλας. Η έκθεση αποτελεί μια παρουσίαση εκ νέου της ιστορικής έκθεση του 1977 εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό. Παράλληλα παρουσιάζονται έργα που «καθρεφτίζουν» με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την έννοια της αντανάκλασης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2016.

Ο Νικόλαος Κάλας (1907-1988) υπήρξε ποιητής, θεωρητικός, τεχνοκριτικός και επιμελητής εκθέσεων. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Νέα Υόρκη όπου δημοσίευσε ρηξικέλευθα κείμενα σε σημαντικά περιοδικά τέχνης και επιμελήθηκε πλήθος εκθέσεων. Υπήρξε επίσης κύριος εκφραστής της υπερρεαλιστικής σκέψης και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες και θεωρητικούς, όπως ο André Breton, ο Marcel Duchamp, ο Jasper Johns, ο Robert Rauschenberg και ο Takis μεταξύ άλλων.

Το 1975 ο Νικόλαος Κάλας επιμελήθηκε το πορτφόλιο Mirrors of the Mind σε συνεργασία με την Marian Goodman (Multiples Inc.) Το πορτφόλιο με τα «πολλαπλά» έργα των Vincenzo Agnetti, Arakawa, Joseph Beuys, Marcel Broodthaers, Richard Hamilton, Roy Lichtenstein, Bruce Nauman, Meret Oppenheim, Robert Rauschenberg, Man Ray και James Rosenquist, παρουσιάστηκε την δεκαετία του ‘70 σε μια σειρά διεθνών εκθέσεων (Η.Π.Α., Ιταλία, Μεξικό, Ελλάδα κ.α.) με την επιμέλεια του Κάλας.

Στην Αθήνα η έκθεση Mirrors of the Mind (Καθρέφτες του Νου) παρουσιάστηκε στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη τον Μάιο του 1977 καθώς ο Κάλας υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης με τον Τάσο και την Πέγκυ Ζουμπουλάκη. Με την ευκαιρία συμπλήρωσης σχεδόν 40 χρόνων η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση Restructuring the Mirrors of the Mind by Nicolas Calas η οποία αποτελεί μια ιστορική επανέκθεση (restaging) του πορτφόλιο Mirrors of the Mind μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό.

Το αρχειακό υλικό της Γκαλερί Ζουμπουλάκη συμπληρώθηκε από το αρχείο Nicolas and Elena Calas της Βιβλιοθήκης των Βορείων Χωρών στην Αθήνα και από το Louisiana Museum of Modern Art της Κοπεγχάγης. Με αφορμή την κεντρική έκθεση η Γκαλερί παρουσιάζει μια σειρά από έργα της σύγχρονης τέχνης που πραγματεύονται εννοιολογικά και εικαστικά την έννοια του καθρέφτη και της αντανάκλασης.

Κεντρική φωτογραφία:
Αριστερά: Richard Hamilton
Δεξιά: Nicolas Calas
©ZoumboulakisGalleries