Με την εκδήλωση για τους λοατκια+ προσφυγες και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Παράγραφος 175» αρχίζει στο Στέκι Φοιτητ(ρι)ών Νομικής στο ΑΠΘ το 3ο Αυτό-οργανωμένο Thessaloniki Pride, που διοργανώνεται από το ομώνυμο Συντονιστικό. Ύστερα από σειρά εκδηλώσεων όλη την εβδομάδα, το Pride θα κορυφωθεί το Σάββατο 18 Μαΐου με την Πολύχρωμη Πορεία Ελεύθερης Έκφρασης, που θα ξεκινήσει πίσω από το Άγαλμα Βενιζέλου (Εγνατίας και Αριστοτέλους γωνία)

Με κεντρικό σύνθημα “Ζακ/Ζάκι σημαίνει αντεπίθεση” το Συντονιστικό για την προετοιμασία του 3ου Pride στοχεύει στη σύνδεση των αγώνων του λοακτια+κινήματος από το 1969 έως σήμερα, ακριβώς στην επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση των ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφί και τρανς της Νέας Υόρκης στο bar Stonewall (εξού και το κεντρικό σύνθημα του Pride παραλλάσσει το “Stonewall means fight back”).

Επιπλέον, το 3ο Pride γίνεται και για την ανάμνηση των δολοφονημένων αδερφών μας (Hande Kader – Τουρκία, Marielle Franco – Βραζιλία, Ελένη Τοπαλούδη, Αγγελική Πέτρου, Γιαννούλα). Οι αγώνες του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie oh έδειξαν σε όλες, όλ@ και όλους το δρόμο της αντεπίθεσης στο ναζισμό/φασισμό, την πατριαρχία, το σεξισμό, το στίγμα της οροθετικότητας στον HIV, την τρανσφοβία και την ομοφοβία. Ο Ζακ δολοφονήθηκε το Σεπτέμβρη του 2018 από “φιλήσυχους πολίτες” και αστυνομικούς.

Στην κεντρική εκδήλωση του Pride την Παρασκευή 17 Μαΐου στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ θα μιλήσουν μέλη της σελίδας Justice for Zak/Zackie, του Patras Pride, του RADical Pride και της ομάδας Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride.