Η θεατρική παράσταση, «Ασκητική» έρχεται για μία παράσταση, στον χώρο του «Ωδείου Ηρώδου Αττικού», την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00, στο πλαίσιο της 60ης επετείου – Έτος Ν.Καζαντζάκη 2017, με την υποστήριξη των εκδόσεων «Καζαντζάκη» & του ιδρύματος «Μ. Κακογιάννη»

Ο Πάνος Αγγελόπουλος παρουσιάζει την «Ασκητική» το φιλοσοφικό αυτό έργο του Νίκου Καζαντζάκη επιχειρώντας για άλλη μία φορά, νεα πρωτοποριακή θεατρική προσέγγιση συνδυάζοντας video art με νέες θεατρικές μεθόδους που θα συνοδεύουν τους ερμηνευτές πρωταγωνιστές του έργου.

«Ν΄ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ ,εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί εγώ θα φταίω.Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ»
– Ν.Καζαντζάκης

Το φιλοσοφικό  αυτό έργο που ο ίδιο  θεωρούσε ως «το σπόρο απ’ όπου βλάστησε όλο το έργο του», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενά του συγγραφέα, μέσα από το οποίο προσπαθεί να εκφράσει τα μεταφυσικά του «πιστεύω». Μιλάει για τη μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που τον ωθούν να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει..

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, αναφέρει ότι η «Ασκητική» αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο της εποχής μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό κόσμο μας, να ακουστεί, ενώ παράλληλα μας εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες, που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα. Μέσα από αυτό το φιλοσοφικό έργο, εκείνο που αναζητάς είναι το φως και μέσα από την αναζήτηση αυτή, βρίσκεις το βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία.