«Γαύδος: Το σπίτι»: Η πρώτη παράσταση που ενώνει θέατρο με αρχαιολογία

Γαύδος: Το σπίτι

Μια νέα, βιωματική σχέση με το παρελθόν και την αναζήτησή του

Η παράσταση «Γαύδος: Το σπίτι» εντάχθηκε στις εναρκτήριες εκδηλώσεις του 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης «Μόνιτορ» στο Ηράκλειο. Η παράσταση αποτελεί μία από τις πρώτες προσπάθειες στην Ελλάδα να φέρει κοντά το θέατρο και την αρχαιολογία επιχειρώντας να διαμορφώσει μια νέα, βιωματική σχέση με το παρελθόν και την αναζήτησή του, και αποτελεί δημιούργημα των ευγνωσμένης αξίας πεφόρμερ Ευθύμη Θέου και της ηθοποιού Ηλέκτρας Αγγελοπούλου οι οποίοι έχουν κοινό σημείο τους τις σπουδές Αρχαιολογίας. Αντλεί τα υλικά της από τα ευρήματα και τις εμπειρίες της ανασκαφής στα «Καταλύματα» της ακριτικής Γαύδου όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε.

Εκεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2005 έχει φέρει στο φως ένα μεγάλο κτήριο της Εποχής του Χαλκού το οποίο φιλοξένησε ποικίλες δράσεις σχετικές με τη διαμονή, την αποθήκευση, την τροφοπαρασκευή, την οικοβιοτεχνική εργασία των ενοίκων του. Με αφετηρία το κτήριο αυτό η παράσταση προσέγγιζε διαχρονικά την έννοια του σπιτιού και τις διάφορες μορφές κατοίκησης και ρωτάει: Τι ονομάζουμε σπίτι; Ποιες μορφές μπορεί να πάρει; Ποιες είναι οι λειτουργίες του και σε τι διαφέρει από άλλα κτίσματα; Τι είναι ένα σπίτι στη Γαύδο, νότιοανατολικό όριο της Ευρώπης και τί σπίτι στο αστικό τοπίο που ζούμε οι περισσότεροι.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί από Πέμπτη 12 έως το Σάββατο 14 Οκτωβρίου καθημερινά στις 19: 00 και στις 21: 30 στον χώρο της οικίας Μπέη Σεκεριά στο κέντρο του Ηρακλείου. Το κτήριο που συνήθως παραμένει κλειστό χρονολογείται στο 1893 και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα βαλκανικής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η παράσταση θα ενσωματώσει κομμάτια από την πλούσια ιστορία του οθωμανικού κτηρίου και θα οδηγήσει τους θεατές να εξερευνήσουν τους διάφορους χώρους, από την αυλή με την κρήνη και το συντριβάνι ως το εσωτερικό με τα φωτεινά δωμάτια, τη μεγάλη ξύλινη σκάλα και το χαμάμ.

 

Ευθύμης Θέου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών (2008) και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2004). Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με την ομάδα Vasistas, το Εθνικό Θέατρο, το Θίασο Κανιγκούντα κ.α. παρουσιάζοντας έργα στην Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη κ.α. Η ομάδα Vasistas για την παράσταση «Spectacle» έλαβε την Τιμητική Διάκριση Νέων Δημιουργών από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Χορού. Ως αρχαιολόγος συνεργάζεται σταθερά με το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς και με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Southampton, την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή κ.α.

Από το 2008 εργάζεται πάνω στη σύζευξη του θεάτρου και της αρχαιολογίας διερευνώντας εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης του υλικού παρελθόντος. Έχει δημιουργήσει μαζί με άλλους τα έργα: «Καλαυρεία» (Ιερό του Ποσειδώνα, Πόρος), «Το γεύμα» (Νεολιθική θέση στην Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας) και «Γαύδος: Το σπίτι» (Μινωική θέση στα Καταλύματα, Γαύδος). Το «γεύμα» παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρνης Τέχνης ως τμήμα της έκθεσης «Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών» ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 17η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Mediterranea στο Μιλάνο. Η performance «Γαύδος: Το σπίτι» παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Γερμανία και την Σερβία ως τμήμα της έκθεσης «Actopolis» και στην Θεσσαλονίκη ως τμήμα της 6ης Μπιενάλε του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

 

Ηλέκτρα Αγγελοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Classics στο University College του Λονδίνου με μεταπτυχιακές σπουδές Text and Performance στη RADA και το Kings College και Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Από το 2003 έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός και σκηνοθέτης σε παραστάσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο. Στην Κρήτη έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στο Δημοτικό Θέατρο Ρεθύμνου και στον Θεατρικό Περίπλου. Έχει σκηνοθετήσει τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και το Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «άνω κάτω τελεία και παύλα» όπου σκηνοθέτησε τις παραστάσεις “Control” που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ «Φαντάσου την πόλη» και «Υπό Έλεγχο». Ως αρχαιολόγος έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Γαύδο και την Ελεύθερνα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.