Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την εμβληματική Πέμπτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, υπό τη μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κ.Ο.Α. Στέφανου Τσιαλή.

Το έργο χαρακτηρίζεται από το πλήθος των έντονων και αντικρουόμενων συναισθημάτων που πραγματεύεται. Την τραγωδία διαδέχεται η χαρά, τον πόνο η απόλαυση και την απελπισία η ελπίδα. Αυτό οφείλεται στο ότι γράφτηκε σε δύο διαδοχικά καλοκαίρια που ο συνθέτης είχε εντελώς διαφορετική ψυχική διάθεση. Το καλοκαίρι του 1901 ανάρρωνε από σοβαρή αρρώστια στη νεόχτιστη βίλα του στη νότια Αυστρία, έχοντας φτάσει πολύ κοντά στο θάνατο. Το επόμενο καλοκαίρι συνέχισε τη σύνθεση στο ίδιο μέρος, όμως αυτή τη φορά παντρεμένος με την Άλμα Σίντλερ και περιμένοντας, ευτυχισμένος όσο ποτέ άλλοτε, το πρώτο του παιδί.

Η συμφωνία μας ταξιδεύει από το συγκλονιστικό πένθιμο εμβατήριο του πρώτου μέρους, ως το περίφημο ερωτικό τραγούδι του Adagietto και καταλήγει σε ένα όραμα του παραδείσου, έχοντας στην πορεία αναδείξει την αρτιότητα των ενορχηστρώσεων του Μάλερ και τον πλούτο των εσωτερικών του αναζητήσεων.

«Η μουσική είναι το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο, αφού μόνο αυτή έχει την ικανότητα να αγγίζει καρδιές, να αλλάζει ζωές και να σώζει ψυχές», Γκούσταβ Μάλερ.