«Το συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων φέρνει το πρόγραμμα Curing the Limbo στις γειτονιές της πόλης και καταγράφει τις ανάγκες τους. Πρώτος σταθμός ο Κολωνός, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου.

Η ομάδα του συνΑθηνά ήδη βρίσκεται καθημερινά στον Κολωνό, χαρτογραφώντας το πεδίο, συλλέγοντας μνήμες και πληροφορίες από τους κατοίκους, τις συλλογικότητες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Με στόχο την καταγραφή των τοπικών αναγκών η οποία θα οδηγήσει σε κοινωφελείς δράσεις που θα εμπλέκουν κατοίκους και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Curing the Limbo, σας καλούμε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου να συζητήσουμε, να παίξουμε και να συνδεθούμε:

Πεζόδρομος Τριπόλεως & Πέτρας

11:00-13:00 | «Χαρτογραφώντας τη γειτονιά μου» – βιωματικό παιχνίδι για παιδιά με την Η Ορχήστρα των Χωμάτων (6 έως 12 ετών)

«Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μία γειτονιά που είχε σπίτια χαμηλά… κότες ζούσαν στις αυλές και απ’ τις αλάνες ακούγονταν φωνές…». Το Σάββατο 24/11 η Ορχήστρα των Χωμάτων υποδέχεται τα παιδιά στον πεζόδρομο Τριπόλεως & Πέτρας για ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον! Μέσα από παιχνίδια εξερεύνησης θα ανακαλύψουμε τα μυστικά του παρελθόντος, θα αποκρυπτογραφήσουμε μυστήρια του παρόντος και θα χαρτογραφήσουμε τη γειτονιά του Κολωνού, σχεδιάζοντας τις ανάγκες του μέλλοντος. Θα αναζητήσουμε τη φύση που βρίσκεται δίπλα μας και θα εμπνευστούμε απ’ το ταξίδι μας για να δημιουργήσουμε ομαδικές εικαστικές κατασκευές που θα εκφράζουν τις επιθυμίες για τη γειτονιά μας.

Ελεύθερη συμμετοχή με κράτηση θέσης εδώ

13:30-14:30 | Ανοιχτό εργαστήρι τραγουδιού με την POLYPHONICA

Ελάτε να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας σε ένα πολυφωνικό αποτέλεσμα! Στο εργαστήρι αυτό, θα μαζευτούμε για να παίξουμε, να ζεστάνουμε τις φωνές μας και να τραγουδήσουμε μαζί, στον πεζόδρομο Τριπόλεως & Πέτρας. Όσοι είστε έμπειροι χορωδοί, αλλά και όσοι δεν είχατε ποτέ την εμπειρία να τραγουδήσετε ταυτόχρονα με άλλους διαφορετικές φωνές, ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μάθουμε ένα τραγούδι σε μια χαλαρή και ενθαρρυντική ατμόσφαιρα γιορτής.

Το εργαστήρι απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες.

Καφενείο Πλάτων

18:00-19:00 | Προβολή ντοκιμαντέρ «Επί Κολωνώ» (1983) του Λ. Ξανθόπουλου

«Ο άνθρωπος με τη Στάμνα μας οδηγεί στην αρχαιότερη γειτονιά της Αθήνας, τον Κολωνό. Τον ακολουθούν στη χαρά και τη λύπη και τον συμπληρώνουν στις τελετές οι Τρεις Γυφτοπούλες, ο γερο-Φιστίκης, παλιός αμαξάς που κόβει το κρέας για τη στάμνα, ο Νίκος ο Καλλιτέχνης, ο Τορπίλλας με το άσπρο του άλογο και ένα σωρό ακόμα ήρωες, όλοι τους Κολωνιώτες, που συνεχώς μπαίνουν στο κάδρο, ανακατεύονται στο παρόν και το παρελθόν της γειτονιάς και μετά βγαίνουν».

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος
Σεναριογράφος – παρουσιαστής: Θανάσης Σκρουμπέλος
Φωτογραφία: Ανδρέας Σινάνος
Μοντάζ: Δέσποινα Μαρουλάκου
Ηχολήπτης-μιξέρ: Δημήτρης Αθανασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάνος Λαμπρόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Λάτσιος

Παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού, 1983, έγχρωμη, 16 mm, διαρκ. 00.45΄
Η ταινία προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1983.

19:00-21:00 | Γεύμα και συζήτηση με θέμα τη γειτονιά

Κάνουμε απολογισμό των δράσεων της ημέρας, συζητάμε με αφορμή το ντοκιμαντέρ, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Curing the Limbo, συλλέγουμε απόψεις κατοίκων, ερευνούμε πιθανές συνέργειες. Η προβολή της ταινίας και η συμμετοχή στο γεύμα και τη συζήτηση στο Καφενείο ΠΛΑΤΩΝ είναι ελεύθερη για όλους.»

*Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις.