Τη δεκαετία του ’70 η ανθρωπότητα έστειλε στο διάστημα μηνύματα από τη Γη (Pioneer Plaques, Voyager Golden Record) σε περίπτωση που βρεθούν από εξωγήινα όντα. Τα μηνύματα αυτά ήταν η εικόνα ενός γυμνού άνδρα και μιας γυναίκας, χαιρετισμοί σε διάφορες γλώσσες, μια δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, εικόνες, ήχοι και μουσική από τον πλανήτη μας κ.α. «Το One Small Step for a Man: Hello, Goodbye» επιχειρεί να επαναλάβει αυτή τη χειρονομία με το δικό του τρόπο, υπογραμμίζοντας τη λογική και το παράλογο αυτής και παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η παράσταση αποτελεί τη συνάντηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο με γλυκά και ποτά για όλους. Εκεί, με χιουμοριστική και ταυτόχρονα κριτική διάθεση, δύο γυμνοί κάτοικοι της γης εισάγουν τους καλεσμένους τους στις βασικές αρχές της ζωής στον πλανήτη μας σαν αυτές να τους ήταν εντελώς άγνωστες. Όλα αυτά συμβαίνουν στην κατεξοχήν γλώσσα του διαστήματος, την αγγλική.

37

Ξεκινώντας από τα παραπάνω μηνύματα και τη συγκεκριμένη μορφή (δυτικής) γνώσης τους, το «One Small Step for a Man: Hello, Goodbye» γίνεται ένα παρόμοιο είδος (ζωντανού) μηνύματος από τη ζωή μας στη Γη που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα αποξένωσης προς συνήθειες και συμπεριφορές που θεωρούνται δεδομένες και να ανοίξει χώρο να φανταστούμε εκ νέου τη ζωή στον πλανήτη μας και να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης σ’ αυτόν για το παρόν και το μέλλον μας.

Στις 21 Ιουλίου 1969 ο Νηλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατάει το πόδι του στη σελήνη λέγοντας τη φράση: «That’s one small step for a man, one giant leap for mankind». Στην επέτειο αυτού του ιστορικού πλέον γεγονότος, τον Ιούλιο του 2016, το «One Small Step for a Man: Hello, Goodbye» προτείνει μια νέα εκδοχή της παραπάνω φράσης παραλείποντας το μέρος που αναφέρεται στο «μεγαλειώδες», το «άπιαστο», το «έξω από τον κόσμο» μας, και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο εδώ και το τώρα του μικρού μας πλανήτη καθώς και στη δυναμική των μικρών δωματίων όπου συναντιόμαστε στο πλαίσιο μιας θεατρικής παράστασης.