«Η Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ.»

Ομιλίες του συγγραφέα & αρθρογράφου Τάκη Θεοδωρόπουλου

Γιατί μας ενδιαφέρει ο 5ος αιώνας π.Χ., εμάς που ζούμε στον 21ο, σ’ έναν κόσμο τελείως διαφορετικό απ’ αυτόν που γέννησε το «θαύμα»; O συγγραφέας & αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Τάκης Θεοδωρόπουλος απαντάει σ΄αυτό το ερώτημα από το βήμα της Πύρνας σε μία ενότητα τεσσάρων ομιλιών που επικεντρώνονται στην καλλιτεχνική δημιουργία, στην αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, στην επικαιρότητα της τραγικής και της κωμικής σκέψης και στην επινόηση της αφήγησης σε πεζό λόγο από τους ιστορικούς Ηρόδοτο και Θουκυδίδη.

Θα δοθεί σημασία στο ιστορικό πλαίσιο και στα μεγάλα γεγονότα, από τους Περσικούς Πολέμους ως την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, με συνεχείς αναφορές στην απανταχού παρούσα μορφή του Σωκράτη, του «οίστρου» της πόλης, στη δίκη του και τον θάνατό του, ο οποίος σφράγισε την περίοδο της δόξας της Αθήνας.

Info:

Έναρξη: Πέμπτη 10 Ιανουαρίου | Λήξη: Πέμπτη 31 Ιανουαρίου
Ώρα: 18.30-20.00

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, στην ΠΥΡΝΑ θα διατίθεται προς πώληση το νέο βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου «Σελάνα» (εκδ. Μεταίχμιο).

«Μελέτη πάνω στη Ζωφόρο του Παρθενώνα»

Ομιλία Παύλου Σάμιου

Ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος μας παρουσιάζει τη μελέτη του για τη Ζωφόρο του Παρθενώνα και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε, λαξεύτηκε και ζωγραφίστηκε. Ως καθηγητής στην ΑΣΚΤ, στο εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής, ανέλυσε πώς, κατά την άποψή του, ο Φειδίας, εμπνευσμένος από τον θησαυρό των Σιφνίων στους Δελφούς, με βάση την Πυθαγόρεια κλίμακα και με τα υλικά και χρώματα της εποχής εκείνης, δημιούργησε το αριστούργημα της Ζωφόρου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Info:

Τετάρτη 16  Ιανουαρίου | Ώρα: 18.30-20.00