Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας ως θεματοφύλακας ιστορικής μνήμης συμμετέχει στις εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» για την 74η επέτειο της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από το γερμανικό ζυγό.

12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη

Σας προσκαλεί τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στα εγκαίνια της έκθεσης: «Η βιβλιοθήκη της Κατοχής και της Αντίστασης» στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Έντυπα τεκμήρια από τη συλλογή Γ. Κ. Διαμαντόπουλου και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα βιβλία που το Ιστορικό Αρχείο διαθέτει για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση. Αποτελούν πρωτότυπες εκδόσεις της δεκαετίας του 1940 και μεταγενέστερες της συλλογής Γ. Κ. Διαμαντόπουλου και ανήκουν σε όλα τα είδη της γραμματολογίας: Επιστημονικές έρευνες, ιστορικές μελέτες, λογοτεχνικά έργα, προσωπικές μαρτυρίες, ημερολογιακές μνήμες, καθώς και καλλιτεχνικά λευκώματα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης φωτογραφικά τεκμήρια και τυπογραφικό πιεστήριο αντιστασιακών οργανώσεων που απόκεινται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.