Η «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαίδη, ανεβαίνει ξανά στη σκηνή του Θεάτρου Φούρνος, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη παράσταση πρωτοπαίχτηκε με επιτυχία στον ίδιο χώρο, την Άνοιξη του 2016.

Ισμήνη

Η «Ισμήνη», ο ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου, είναι μέρος της συλλογής «Τέταρτη Διάσταση»(1956-1972), που θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα του Ποιητή.

Η «Ισμήνη» είναι ένα σχόλιο του συγγραφέα πάνω στην «Αντιγόνη», μέσα από τη ματιά της επιζώσης αδελφής της τραγικής ηρωίδας, δείχνοντας την άλλη όψη των πραγμάτων, παρουσιάζοντας μια άλλη αλήθεια και μια άλλη διάσταση του γνωστού μύθου.

Η φθορά, ο θάνατος, ο ανομολόγητος έρωτας, το καθήκον, η ματαιοδοξία της δόξας, οι χαμένες ζωές, η ματαιότητα της εξουσίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εκφράζονται ανάγλυφα και μέσα από εικόνες, δίνοντας στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια και θεατρικότητα.

Τελικά μέσα από αυτό το έργο του Ρίτσου, η Ισμήνη αναδεικνύεται σε τραγική ηρωίδα, μέσα από την αδυναμία της να ζήσει όπως θα επιθυμούσε, σε συμφωνία με την προσωπική της κοσμοθεωρία.

Ισμήνη

«[…]Ο μονόλογος «Ισμήνη» του Ρίτσου, σκηνοθετημένος με σεβασμό στο λόγο, στο ρυθμό μιας ουσιαστικής ποιητικής γλώσσας και στη ρέουσα μουσική του Ρίτσου, ανέβηκε από τον Βασίλη Νικολαΐδη, στο θέατρο Φούρνος. Η μουσική που εμβάθυνε το λόγο του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, παιγμένη επί σκηνής από τη βιολοντσελίστα Καίτη Πάντζαρη, η κινησιολογική καθοδήγηση της Έφης Καρακώστα και τα εικαστικά του Δημήτρη Ντάσιου, καθώς και η «φωνήεσσα σιωπή» του ακροατή Στράτου Χατζηηλία, δημιούργησαν το κάδρο για να λειτουργήσει η έξοχη υποκριτική παρουσία της Μαριάνθης Σοντάκη, ενός σωματικού και φωνητικού οργάνου που σπάνια χαιρόμαστε στην ελληνική σκηνή!»: – Κώστας Γεωργουσόπουλος στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (9/4/2016).