Στο Γενί Τζαμί, το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, παλιό οθωμανικό τέμενος, ιδιαίτερης  ατμόσφαιρας, εγκαινιάζεται, στις 17 Οκτωβρίου 2018, μία πολύ ξεχωριστή έκθεση. Συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες και από τις 28 χώρες της Ένωσης που με τη δική του ματιά ο καθένας αντικρίζει τη σημερινή Ευρώπη.

Michalis Arfaras - Είδωλον

Michalis Arfaras – Είδωλον

Μια ήπειρο με τεράστιες αντιθέσεις, με μη αναμενόμενες παθογένειες, με πολλές και διαφορετικού είδους συγκρούσεις, η οποία ωστόσο δεν παύει να αναζητά το νέο της πρόσωπό, μέσα από τις αξίες, τις πολύτιμες αρχές και τις ιστορικές μνήμες που συνδέουν τους λαούς της.

Johannes Deutsch- Reich der Schatten

Johannes Deutsch- Reich der Schatten

Μέσα από μια τέτοια έκθεση δικαιώνεται η “συμβίωση”, η αναγνώριση και η αποδοχή της ετερότητας μέσα σε μια τόσο ετερόκλητη αλλά συγχρόνως και τόσο ομοιόμορφη “ευρωπαϊκή κοινωνία”. Καλούμε τον επισκέπτη να ανακαλύψει αυτή την πρόκληση, όλες αυτές τις διαφορετικές, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αποχρώσεις.

Bjorn Lundell-Passaggio

Bjorn Lundell-Passaggio

Οι 28 από μόνοι τους εκφράζουν την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση που επίμονα ζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Η Θεσσαλονίκη, με το πλούσιο ιστορικό, πολυπολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο συνδημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο.