Η Σκυταλοδρομία Λόγου, ένα πρόγραμμα της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, που αγαπήθηκε τόσο από το κοινό όσο και από τους συγγραφείς, ολοκληρώνεται μετά από έναν χρόνο, με μια συναρπαστική σκυταλοδρομία.

Την Τρίτη 9 Απριλίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, ο Σταμάτης Κριμιζής, διαστημικός φυσικός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, παραδίδει τη σκυτάλη στον Θεόδωρο Παπαγγελή, καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Έτσι, περνάμε από τη Μαρτυρία-Αυτοβιογραφία με εκπρόσωπο τον Σταμάτη Κριμιζή και βιβλίο-αναφοράς το «Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα» (εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017) που έχει συγγράψει μαζί με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πρατικάκη, στο Κλασικό έπος με εκπρόσωπο τον Θεόδωρο Παπαγγελή και βιβλίο-αναφοράς τη μετάφρασή του της «Αινειάδας» του Βιργιλίου (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2018).

Τη συζήτηση θα συντονίσουν ο Θανάσης Λάλας, δημοσιογράφος και η Μαρία Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και γραφείου τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Η Σκυταλοδρομία Λόγου της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων ξεκίνησε τον Μάιο 2018 με πρώτο σκυταλοδρόμο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Όλη τη χρονιά, μια φορά το μήνα, το Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας φιλοξένησε διακεκριμένους εκπροσώπους διαφορετικών κειμενικών ειδών, σε ένα διάλογο ανοιχτό στο κοινό, σε μια πρωτότυπη διαδοχή ιδεών, κειμένων και λόγου, που σαν θεμελιώδη βάση έχει το σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και αλληλεγγύη και τον ανοιχτό διάλογο. Μέχρι σήμερα στη Σκυταλοδρομία Λόγου συμμετείχαν (με χρονολογική σειρά) οι: Τίτος Πατρίκιος, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Μάκης Τσίτας, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος), Δήμος Αβδελιώδης, Σταμάτης Κριμιζής και Βαγγέλης Πρατικάκης και τώρα ο Θεόδωρος Παπαγγελής. Εκπροσωπήθηκαν κειμενικά είδη, όπως: Ποίηση, δοκίμιο, πεζογραφία, βιογραφία-εργοβιογραφία, χρονογράφημα-επιφυλλίδα, διήγημα, παιδική λογοτεχνία, γλωσσολογία-λεξικογραφία, graphic novel, κινηματογραφικό σενάριο και θεατρικό κείμενο, μαρτυρία-αυτοβιογραφία και κλασικό έπος.

Η Σκυταλοδρομία Λόγου είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει συγκεντρώσει την προσοχή και την αγάπη των δημιουργών και του κοινού, φέρνοντας Έλληνες συγγραφείς από διαφορετικά κειμενικά είδη πιο κοντά στο κοινό, αλλά και πιο κοντά μεταξύ τους. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς».