Με τη ζωντανή μετάδοση του μπαλέτου «Η Ωραία Κοιμωμένη», το οποίο βασίζεται στην μουσική που εμπνεύστηκε ο Τσαϊκόφσκι από το ομώνυμο παραμύθι του Περρώ, ανοίγει την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα, ο κύκλος προβολών The Bolshoi Live from Moscow για το 2017.

Την ονειρική παράσταση των Μπαλέτων Μπολσόι θα απολαύσουν σε απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα θεατές από 35 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, όπου το κοινό έχει την ευκαιρία, για δεύτερη σεζόν, να παρακολουθεί τις μεταδόσεις μπαλέτων από το σπουδαίο ρωσικό θέατρο, χάρη στην επιτυχημένη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Pathé Live.

Η χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς που γιόρτασε τα ενενηκοστά του γενέθλια φέτος στις 2 Ιανουαρίου, χρησιμοποιεί ως βάση της το λιμπρέτο των Ιβάν Βσεβολόζσκι και Μαριούς Πετιπά, το οποίο στηρίζεται στην αγαπημένη ιστορία του Σαρλ Περρώ.

Πρόκειται για μια παραγωγή με εντυπωσιακά σκηνικά και αέρινα κοστούμια που αναδεικνύει την τεχνική και ερμηνευτική δεινότητα της νέας γενιάς των Μπαλέτων Μπολσόι. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Όλγκα Σμιρνόβα (Πριγκίπισσα Αυγή) και ο Σεμυόν Τσούντιν (Πρίγκιπας).

Η Ωραία Κοιμωμένη
Μέσα από αυτό το γεμάτο λάμψη κλασικό μπαλέτο, οι χορευτές του Μπολσόι παρασύρουν το κοινό σε ένα ονειρικό ταξίδι που τα έχει όλα: καλές και κακές νεράιδες, ένα μαγικό βασίλειο, όμορφες πριγκίπισσες, γενναίους πρίγκιπες.

H μοχθηρή Μάγισσα Καραμπός –ρόλος γυναικείος που ερμηνεύεται από άνδρα στη χορογραφική εκδοχή του Γκριγκορόβιτς–, καταριέται την πανέμορφη Πριγκίπισσα Aυγή να βυθιστεί σε βαθύ ύπνο για εκατό χρόνια, όταν γίνει 16 χρονών. Το μόνο που θα μπορέσει να την ξυπνήσει είναι το φιλί ενός πρίγκιπα.

Τρία μπαλέτα για τα 90ά γενέθλια του Γκριγκορόβιτς
H Ωραία Κοιμωμένη είναι το δεύτερο από τα τρία μπαλέτα σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς που μεταδίδονται δορυφορικά, αυτή τη σεζόν, στο πλαίσιο του αφιερώματος του Θεάτρου Μπολσόι για τα 90 χρόνια του μεγάλου ρώσου χορογράφου. Το αφιέρωμα άρχισε με τον Καρυοθραύστη και συνεχίζεται, μετά την Ωραία Κοιμωμένη, με τη Λίμνη των κύκνων τον Φεβρουάριο. Από το 1960, ο Γκριγκορόβιτς έχει χορογραφήσει πολλά μπαλέτα για το Μπολσόι, όχι μόνο του κλασικού ρεπερτορίου αλλά και μοντέρνα, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί με μερικές από τις δημοφιλέστερες παραγωγές που έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα το διάσημο Μπαλέτο.

Η μετάδοση της Ωραίας Κοιμωμένης εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το φημισμένο ρωσικό θέατρο και την Pathé Live –η οποία από το 2009 έχει καλύψει ζωντανά και έχει διανείμει μπαλέτα των Μπολσόι σε περισσότερες από 1.600 κινηματογραφικές αίθουσες σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο–, μια συνεργασία που προσφέρει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει κορυφαία κλασικά έργα και σπουδαία αριστουργήματα του παγκοσμίου ρεπερτορίου.