Η Equal Society και οι Εκδόσεις METAIXMIO προσκαλούν όλους όσους αγαπούν το καλό βιβλίο και έχουν έντονο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς, στη Δομή «Ανθρώπων Γεύματα» (Αλικαρνασσού 49, Κολωνός) την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 18.00 για μια ξεχωριστή παρουσίαση του βιβλίου «Ολομόναχος» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.  Η εκδήλωση αποτελεί την τρίτη στροφή του κύκλου πολιτισμού της δομής «Ανθρώπων Γεύματα» της Equal Society με τον τίτλο «Τροφή Τέχνης».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η σχέση πατέρα και γιού δεν είναι ποτέ εύκολη. Δεν ταξιδεύει στο χρόνο δίχως διακυμάνσεις. Το διήγημα πραγματεύεται την πατρική στοργή ή την απουσία της. Το πατρικό πρότυπο ή την ανυπαρξία του. Τα κρυμμένα μυστικά που χωρίζουν. Πραγματεύεται τελικά, το πέρασμα της σκυτάλης. Την παράδοσή της από τον πατέρα στο γιo και από το γιο στον εγγονό. Μια αυτοβιογραφική προφητεία είναι το βιβλίο του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Μια παλέτα συναισθημάτων με αποδέκτη τον ίδιο, τους αναγνώστες και το δικό του διάδοχο.

Ο συγγραφέας απλώς καταγράφει τις εκτιμήσεις του με μια εξαιρετικά λυτρωτική δυναμική. Με τη σιγουριά των κατασταλαγμένων συναισθημάτων του συνομιλεί με τον πατέρα του. Με αφορμή την αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου οικογενειακού μυστικού, ο συγγραφέας αναζητά την αόρατη κλωστή που δένει τη ζωή του με τη ζωή του πατέρα του και του γιου του. Σε μια γεμάτη ένταση εξιστόρηση της οικογενειακής ιστορίας, αναλογίζεται τι ακριβώς κληρονόμησε από τον πατέρα του και κατά πόσον είχε συνείδηση της κληρονομιάς που κλήθηκε να διαχειριστεί. Και την ίδια ώρα εικάζει τι θα κληροδοτήσει με τη σειρά του στον γιο του, είτε το θέλει είτε όχι.

Η πρότυπη κοινωνική δομή «Ανθρώπων Γεύματα» της Equal Society, στον Κολωνό, μετατρέπεται για ακόμη μια φορά, σε χώρο πολιτισμού. Κάθε ημέρα στηρίζει 200 συμπολίτες μας που βιώνουν το φάσμα της αστεγίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Την ίδια στιγμή όμως  η δομή αυτή αναζητά και τρόπους προκειμένου να ξεφεύγει από τα στενά όρια της καθημερινότητας και με όχημα την Τέχνη να γκρεμίσει τα σύνορα της προκατάληψης και να ευαισθητοποιήσει τον κοινωνικό ιστό. Ο πολιτισμός άλλωστε αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία μέσα ενδυνάμωσης, κοινωνικοποίησης και επανένταξης.