Η State of Concept παρουσιάζει το έργο της καλλιτέχνιδας Rachel Maclean “Feed Me” στις 24 Μαΐου στις 19.00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1, Αθήνα). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το British Council.

Η προβολή γίνεται στα πλαίσια της ατομικής έκθεσης της Maclean με τίτλο “New Worlds” που εγκαινιάστηκε στις 11 Μαΐου στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης State of Concept Athens. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση της καλλιτέχνιδας με την επιμελήτρια της έκθεσης και ιδρύτρια του State of Concept, Ηλιάνα Φωκιανάκη. 

Το φίλμ “Feed Me”, είναι ένα εφιαλτικό αλλά γεμάτο λιγωτική ποπ κουλτούρα έργο, που μας βάζει σε μια ιλλιγώδη κούρσα-αναπαράσταση των δεινών της σύγχρονης κουλτούρας. Το έργο σχολιάζει την εμπορευματοποίηση της παιδικότητας, αλλά και την ανωριμότητα των σύγχρονων ενηλίκων, δείχνοντας ένα πολύ ακριβές πορτραίτο της αμαρτίας του καταναλωτισμού. Όλοι οι γκροτέσκ χαρακτήρες που βλέπουμε στο φιλμ τους υποδύεται η εικαστικός, η οποία μεταμφιέζεται συνεχώς.

Rachel Maclean, Still from Feed Me, 2015, Digital Video, 60mins, Commissioned by Film and Video Umbrella and British Art Show 8 with the support from the Creative Scotland.

Η Maclean χρησιμοποιεί την τεχνολογία green-screen και εκτενές τεχνολογικά άρτια παραγωγή ταινιών, για να δημιουργήσει μια κινηματογραφική εμπειρία που αντλεί από πάρα πολλά στερεότυπα: τάλεντ σόους, παραμύθια, παιδικές τηλεοπτικές σειρές, ριάλιτι τιβί και ταινίες τρόμου. Το “Feed Me” είναι παραγωγή του Film and Video Umbrella και του Hayward Touring for British Art Show 8.

Η Rachel MacLean γεννήθηκε το 1987 στο Εδιμβούργο και ζει και εργάζεται στη Γλασκώβη. Χρησιμοποιεί κυρίως το φιλμ και την φωτογραφία στη δουλειά της, κατασκευάζοντας εξωπραγματικούς χαρακτήρες και φαντασιακούς κόσμους τους οποίους χρησιμοποιεί για να σχολιάσει πολιτικο-κοινωνικά ζητήματα αλλά και ερωτήματα γύρω από την ταυτότητα. Φορώντας χρωματιστά κοστούμια και επαγγελματικό μακιγιάζ, μεταμορφώνεται σε δεκάδες χαρακτήρες τους οποίους υποδύεται η ίδια στις ταινίες της. Με την χρήση της τεχνολογίας δημιουργεί περιβάλλοντα που αποτελούν το φόντο για τις ιστορίες που εκτυλλίσονται στα έργα της, δανειζόμενη ήχους από την τηλεό-ραση και το σινεμά για να κατασκευάζει αφηγήσεις που πάντοτε διατηρούν μια χιουμοριστική χροιά.

Η Maclean επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Σκωτία στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην συλλογή Zabludowicz στο  Λονδίνο (2014), Edinburgh Printmakers (2013), Collective Gallery, Εδιμβούρ-γο (2013), Trade Gallery, Νότινγχαμ (2013) and Generator Projects, Νταντί (2012). Το 2013 βραβεύτηκε με το Margaret Tait Award για τις παρουσιάσεις της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γλασκώβης. Η δουλειά της έχει παρου-σιαστεί και στα State Museum of Urban Sculpture, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, Tramway, Γλασκώβη, Kunstarkaden, Μόναχο κ.α.