«Γνωρίζω ένα μνημείο: Κριεζώτειο»: νέο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Γ.Α.Κ. - Αρχείων Ν. Ευβοίας "Γνωρίζω ένα μνημείο: Κριεζώτειο"

Τα Αρχεία Ν. Ευβοίας καλούν τα παιδιά ηλικίας 7-10 ετών από την 1η Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων, τα Αρχεία Ν. Ευβοίας καλούν τα παιδιά ηλικίας 7-10 ετών να συμμετάσχουν στο νέο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικού χαρακτήρα «Γνωρίζω ένα μνημείο: Κριεζώτειο». Το πρόγραμμα αφορά την ιστορία του κτηρίου που είναι στενά συνδεδεμένο με τον αγωνιστή της επανάστασης του 1821 Νικόλαο Κριεζώτη.

Περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες, μία εκ των οποίων στον κήπο του Κριεζώτειου. Τα παιδιά εγγράφονται επίσης στο κατάστιχο «Ντετέκτιβ του Αρχείου» και παραλαμβάνουν τις κάρτες τους, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα σχολική χρονιά στα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς που θα εγκαινιάσουν τα Γ.Α.Κ. Ευβοίας.

 

Δράσεις

Δραστηριότητα στον κήπο του Αρχείου που αφορά την κρήνη του Κριεζώτειου. Στα παιδιά μοιράζονται αντίγραφα στοιχείων της κρήνης που βρίσκεται στον κήπο και εκείνα πρέπει να εντοπίσουν σε ποιο σημείο της κρήνης βρίσκεται το κάθε στοιχείο. Στη συνέχεια, βρίσκουν το αντίστοιχο σημείο στην αποτύπωση της κρήνης και το κολλούν  στη σωστή θέση. Στο τέλος της επίσκεψης παίρνουν μαζί τους το προϊόν της εργασίας τους, μαζί με τα άλλα φύλλα εργασίας.

Το παιχνίδι των διαφορών. Κουβέντα για το χειροποίητο.

Σχεδιάζουμε ένα ρόδακα από την κρήνη του Κριεζώτειου.

Παρουσιάζεται το πρωτότυπο της διαθήκης του Ν. Κριεζώτη (αρχείο Πρωτοδικείου Χαλκίδας), η οποία φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του. Αφού γίνει συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες σύνταξής της, το υπόστρωμά της κ.λπ., καθώς και γύρω από το τι είναι μια σφραγίδα και πού χρησιμοποιείται, τα παιδιά καλούνται να σχεδιάσουν τη δική τους σφραγίδα.

Δίνονται κρυπτογραφημένα τα ονόματα των γονέων και των αδελφών του Νικολάου Κριεζώτη και ζητείται από τα  παιδιά να τα αποκρυπτογραφήσουν και στη συνέχεια να φτιάξουν το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Χαραχλιάνη.

Παρουσιάζονται πρωτότυπα έγγραφα τα οποία είχαν σφραγισθεί στο παρελθόν με βουλοκέρι (διαθήκες κ.λπ.) και γίνεται συζήτηση γύρω από τη χρήση αυτού του υλικού. Στη συνέχεια, γράφουν το δικό τους μυστικό (μια σκέψη, μια κρυφή επιθυμία ή οτιδήποτε άλλο) με πένα και διπλώνουν το χαρτί, το οποίο κλείνεται με βουλοκέρι και σφραγίζεται από το προσωπικό του Αρχείου.

Τα παιδιά εγγράφονται στο κατάστιχο «Ντετέκτιβ του Αρχείου» και παραλαμβάνουν τις κάρτες τους, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα σχολική χρονιά στα παιγνίδια και τους διαγωνισμούς που θα εγκαινιάσουν τα Γ.Α.Κ. Ευβοίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.