Στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 19:00 η ομαδική εικαστική έκθεση «Κάλλος». Η έκθεση θα φιλοξενείται στον χώρο του Μουσείου έως τις 26 Ιουνίου.

Αφετηρία της ιδέας υπήρξε το φωτογραφικό έργο του αμερικανού εικαστικού J. Joshua Garrick που έχοντας αναπτύξει μία αέναη σχέση φιλίας με την Ελλάδα, παρουσίασε πρόσφατα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας – που γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της λειτουργίας του – την ενότητα «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος», με αντικείμενο τα γλυπτά του Mουσείου και πρόθεση τη θέαση στη συχνά αθέατη «ενδοχώρα» του κάθε γλυπτού. Τυπωμένες σε επεξεργασμένο αλουμίνιο DiBond, οι φωτογραφίες του Garrick με το απτικό σχεδόν βάθος, «ανακαλύπτουν» τα ελληνικά γλυπτά από την αρχή. Μέρος αυτής της ενότητας παρουσιάζεται τώρα στην Ύδρα, συνομιλώντας με παλαιότερα και πρόσφατα γλυπτά έργα, με κοινό σημείο αναφοράς το κάλλος, την αποτύπωση της νενομισμένης του κλασικής εκδοχής, ή ακόμη, την αποδόμηση και την επαναδόμησή του.

“Η βραχύβια μα ιδανική για το πολύτιμο περιεχόμενό της μικρή Γλυπτοθήκη του Κάλλους, συντίθεται από προσωπικές καταθέσεις 13 επιπλέον διακεκριμένων εικαστικών που με το έργο τους εγκαλούν την ευθραυστότητα της ιδεατής ερωτικής μνήμης της ομορφιάς και παρηγορούν τη φθαρτότητα της θνητής φύσης της.

Το Κάλλος, μια έννοια εξαίσια που μας προσφέρεται επινοημένη και διατυπωμένη από τη φωτεινότερη εκδοχή της αρχαίας ελληνικής σκέψης, περικλείει εντός της έναν μακρύ αλγόριθμο από δυσεπίλυτα ερωτηματικά: τη ζωή και το θάνατο, τη νεότητα και το γήρας, τη δύναμη και την ταπεινότητα, τον πόθο, τον έρωτα και το άλγος, τη χαρά και την απώλεια, τη νίκη και την ήττα, τη θνησιμότητα και την αθανασία” σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού.