«Ζω, περιστρέφομαι. Είμαι κι εγώ σαν τον πυρήνα της Γης. Περιστρέφομαι κι αλλάζω χρώματα, γωνίες και ταχύτητες. Είμαι ο φλοιός της. Είμαι το χώμα που ανακατεύεται. Τη μία είμαι τρύπες βαθιά μέσα της, την άλλη είμαι βουνά ξερά και τώρα ανθίζω, είμαι καταπράσινες δασύτριχες πλαγιές. Ψηλώνω και φυτρώνω. Είμαι ο μαύρος λιγνήτης μέσα της. Είμαι ο θυμός μου. Είμαι έτοιμος να ανάψω φωτιά και να φωτίσω κάθε καινούργιο κύτταρό μου. Να κατακάψω ό,τι με εμποδίζει. Μέσα στις φλέβες μου κυλούν ορμητικά ποτάμια».

Η ομάδα Νέων του Δη.πε.θε. Κοζάνης ταξιδεύει στην Αθήνα προσκεκλημένη από την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής με τη μουσική παράσταση «Και άλλαξε το δέρμα της η γη», σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

16 έφηβοι με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών, ερευνούν, συλλέγουν ιστορίες, γράφουν κείμενα για το πιο σημαντικό στοιχείο ταυτότητας του τόπου: την ενέργεια.

Οι έφηβοι καλούνται να αποτυπώσουν στο χαρτί την εμπειρία μιας ξενάγησης σε ένα εγκαταλειμμένο χωριό ή σε ένα ορυχείο, να καταγράψουν δημιουργικά συνομιλίες με ανθρώπους της περιοχής, να «φωτογραφίσουν» τον τόπο τους. Τα κείμενα προκύπτουν μέσα από δημιουργικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς και αποτελούν το πρωτότυπο υλικό για τη σύνθεση του τελικού κειμένου της παράστασης. Σε αυτό, η ιδέα της γης που μεταβάλλεται διαρκώς συνδέεται με τις αλλαγές στο σώμα ενός εφήβου.

Για την έρευνα στο συγκεκριμένο πρότζεκτ το Δη.πε.θε. Κοζάνης συνεργάζεται με την ομάδα αρχαιολόγων, μουσειολόγων και ξεναγών «Κρατήρας». Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου εκπαιδευτικού προγράμματος, μια συνεργασία του Δη.πε.θε. Κοζάνης και της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής. Οι έφηβοι της ομάδας θα συμμετέχουν και σε σεμινάρια στις 21-23 Ιουλίου στη Λυρική, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στην Αίθουσα Τέχνης του Δη.πε.θε. Κοζάνης.