«Καταδύσεις»: μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ

Καταδύσεις

Ένα θεατρικό έργο που εξερευνά την ανθρώπινη δυνατότητα για συμπόνοια, αξιοπρέπεια και ελπίδα

Η παράσταση «Καταδύσεις», σε σκηνοθεσία Νύσου Βασιλόπουλου, παρουσιάζεται από τις 9 Νοεμβρίου στο Θέατρο Φούρνος.

Πρόκειται για μία πρόταση-πρόκληση: πώς θα μπορούσε το έργο ενός ξενόγλωσσου, καθιερωμένου συγγραφέα να αποκαλυφθεί και αφομοιωθεί καλύτερα μέσω της αντιπαράθεσής του με ένα άλλο σύγχρονο έργο, γραμμένο στην τρέχουσα γλώσσα του νεοέλληνα αποδέκτη του. Το πρόβλημα δεν άπτεται αποκλειστικά της μετάφρασης, αλλά της δραματουργίας, κυρίως. Εξάλλου, γι’ αυτό στη συγκεκριμένη περίσταση ακολουθείται η στάση του Samuel Beckett, που στη μεταφορά του από το αρχικό αγγλικό κείμενο (A piece of monologue, 1979) στα γαλλικά (solo, 1980) χαρακτηρίζει ως “adaptation” (προσαρμογή, διασκευή), αντί του “translation” (μετάφραση).

«Η παρούσα θεατρική μετάφρασή μας αποτελεί συνδυασμό και των δύο γραφών του Beckett, στην οποία οι προθέσεις της δραματουργίας συμπληρώνουν με το δεύτερο κείμενο, το “Heimgehen” (2012) (από τον γερμανικό όρο που σημαίνει «πεθαίνω», αλλά και «επιστρέφω σπίτι») του Άρη Ρήσα ως είδος «αποκαλυπτικής σκηνογραφίας» του πυρηνικού έργου του Beckett.

Έτσι ευελπιστούμε ότι έμμεσα και «λοξά» φωτίζεται αυτός ο ερμητικά κλειστός λόγος του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα, ο οποίος βιώνοντας άμεσα το απάνθρωπα σκληρό και παράλογο ιστορικό περιβάλλον, διατηρεί εντούτοις στο έπακρον μέσω της δύσκολης ζωής και γραφής του, την πίστη του στην ανθρώπινη δυνατότητα για συμπόνοια, αξιοπρέπεια και ελπίδα.

Οι «Καταδύσεις», λοιπόν, εκτός της θεματολογίας τους, συνιστούν συγχρόνως και τις προθέσεις μας για ένα τρόπο θεατρικής προσέγγισης ενός έργου που εγκλείει και διαφυλάσσει σθεναρά τις αξίες και τα μυστικά του απέναντι σε οποιαδήποτε τυχόν επιπόλαια απόπειρα παράστασής του».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νύσος Βασιλόπουλος
Μετάφραση: Άγγελος Σκασίλας
Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας
Ερμηνεία: Βαγγέλης Στρατηγάκος
Πρωτότυπη Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Νίκος Κόνιαρης
Φωτισμοί/ φωτογραφία : Νύσος Βασιλόπουλος
Sound design: Αλέξανδρος Λύκουρας
Κίνηση: Ανδρονίκη Μαραθάκη

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.