«Κύβος συμπύκνωσης»: Μία καλλιτεχνική ιδέα και πρακτική του εικαστικού Βασίλη Βλασταρά

Πρόκειται για το προϊόν της δεκαετούς συγκέντρωσης διαδικτυακού υλικού ενημέρωσης και σχολιασμού από τον Β. Βλασταρά

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης η έκθεση Κύβος συμπύκνωσης / Condensation Cube, μία καλλιτεχνική ιδέα και πρακτική του εικαστικού Βασίλη Βλασταρά.

Ο Κύβος Συμπύκνωσης είναι το προϊόν της δεκαετούς συγκέντρωσης διαδικτυακού υλικού ενημέρωσης και σχολιασμού από τον Βασίλη Βλασταρά. Το υλικό αυτό παρουσιάζεται καταρχάς μέσω του ιστολογίου condensationcube.com και προσφέρει μια τοπογραφία της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ελληνικής πραγματικότητας. Εντός του συμπυκνώνονται τα κοινωνικοπολιτικά αντανακλαστικά της Ελλάδας της κρίσης, οι αλλαγές στο δημόσιο λόγο και τα νέα πολιτισμικά και επικοινωνιακά ήθη.

Η συσσώρευση καταγραφών ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007, κατά τη περίοδο των εκτεταμένων πυρκαγιών, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είναι η εποχή της καθιέρωσης των blogs, του youtube και του facebook. Η κοινωνική διαμάχη, οι διαδεδομένες ερμηνείες της κρίσης, η κοινωνική δύναμη του ηλεκτρονικού σχολιασμού, η συγκινησιακή αναπαραγωγή του πολιτικού ντοκουμέντου, η έντονη διάδραση μεταξύ σχολιαστών είναι ορισμένοι από τους άξονες που συνθέτουν το αρχείο αυτό.

Στον χώρο του ΙΣΕΤ το αρχείο αυτό θα παρουσιαστεί αποκτώντας μια προσωρινή χωρική υπόσταση. Η παρουσίαση θα συμπληρωθεί από μια έκδοση που θα περιέχει μια εναλλακτική διάρθρωση του υλικού συνοδευόμενη από κείμενα συγγραφέων. Η παρουσία του αρχείου στο ΙΣΕΤ θα πυροδοτήσει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων με καλλιτέχνες, ερευνητές και πρωταγωνιστές της πρόσφατης δημόσιας ζωής.

Συντελεστές

Ιδέα, καλλιτεχνική επιμέλεια και πρακτική: Βασίλης Βλασταράς
Επιμέλεια: Χάρις Κανελλοπούλου, Κωστής Σταφυλάκης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.