Δύο αγαπημένα παραμύθια στην ανατρεπτική εκδοχή του Νταλ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μία σύγχρονη, ανατρεπτική και χιουμοριστική εκδοχή έξι διάσημων παραμυθιών από το Βρετανό λογοτέχνη, ποιητή και σεναριογράφο Ρόαλντ Νταλ (1916-1990), δημιουργό μεταξύ πολλών άλλων των «Γκρέμλινς», «Ματίλντα» και «Ο Τσάρλυ και το εργοστάσιο σοκολάτας» ενέπνευσε το βραβευμένο συμπατριώτη του συνθέτη Πωλ Πάτερσον να γράψει ένα μουσικό έργο στο οποίο η συμφωνική μουσική και η αφήγηση συμπλέκονται υπέρ μίας μουσικής παράστασης κατάλληλης για όλη την οικογένεια.

Δύο από αυτά τα παραμύθια, τα κοσμαγάπητα «Κοκκινοσκουφίτσα» και «Τα τρία γουρουνάκια» στην εκδοχή του Νταλ και με τη μουσική του Πάτερσον θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου 26χρονου αρχιμουσικού από τη Θεσσαλονίκη Δημήτρη Σπούρα, στη συναυλία «Λύκε-λύκε είσαι εδώ;» που, με το επιπλέον προνόμιο της παρουσίας του Μανώλη Μαυροματάκη στο ρόλο του αφηγητή, πραγματοποιείται την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το 1982 πρωτοκυκλοφόρησε η συλλογή Revolting Rhymes με τα έξη παραδοσιακά παραμύθια που ο Νταλ είχε αποδώσει σε έμμετρο λόγο και με χιούμορ. Στη δική του εκδοχή η Κοκκινοσκουφίτσα είναι μία ηρωίδα-κλειδί, χειραφετημένη και τολμηρή που δε διστάζει να «καθαρίσει» τον κακό λύκο και να τον κάνει παλτό ή να σπεύσει ως διαπραγματευτής όταν το τρίτο γουρουνάκι την καλεί σε βοήθεια έναντι του κακού λύκου του δικού του παραμυθιού, με ακόμα πιο απρόβλεπτη κατάληξη.

Αυτό το υλικό στα χέρια του, 68χρονου σημερα, Πωλ Πάτερσον, ενός από τους διεθνώς πιο αναγνωρισμένους συνθέτες της γενιάς του, αποδείχτηκε «θησαυρός»:  Ο Βρετανός συνθέτης, γνωστός για τα συμφωνικά και τα χορωδιακά του έργα, τα κοντσέρτα για εκκλησιαστικό όργανο ή για άρπα, για τις χιουμοριστικές του συνθέσεις για διάφορα έγχορδα και για τα μουσικά του έργα για παιδιά, εμπνεύστηκε μία σειρά από έργα στα οποία η μουσική ακολουθεί τις ανατρεπτικές διαθέσεις των ηρώων του Νταλ. Το έργο του παρουσιάστηκε από πολλές ορχήστρες σε όλο τον κόσμο και ειδικά τα δύο παραμύθια «Κοκκινοσκουφίτσα» και «Τα τρία γουρουνάκια» ηχογραφήθηκαν από τη Φιλαρμονική του Λονδίνου και με αφηγητή τον ηθοποιό Κρις Τζάρβις κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε cd.

Ακολουθεί το πρόγραμμα με μια ματιά:

 Πωλ Πάτερσον (γεν.1947)

– Τα τρία γουρουνάκια, παραμύθι για αφηγητή και ορχήστρα, έργο 92

– Κοκκινοσκουφίτσα, παραμύθι για αφηγητή και ορχήστρα, έργο 73

Αφηγητής: Μανώλης Μαυροματάκης
Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Σπούρας

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- 14 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.