Συνεχίζοντας τις παραστάσεις σε πρωτότυπα μέρη και προορισμούς, η ομάδα Experimento παρουσιάζει την παράσταση Lemon πάνω στο ferry-boat Nήσος Θηρασιά στο πλαίσιο του Santorini Arts Factory 2018.

Την Κυριακή 29 Ιουλίου, λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, το πλοίο που συνδέει τη Σαντορίνη με τη Θηρασιά μετατρέπεται στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν, προκειμένου να ξεδιπλωθεί η απίστευτη ιστορία του Χιλιαεννιακόσια, ενός σπουδαίου πιανίστα που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό.

Σ’ ένα δρομολόγιο ειδικά για την παράσταση Lemon, οι θεατές θα επιβιβαστούν από το Λιμάνι Αθηνιού (19:00) και το Παλιό Λιμάνι (19:15) μέσα στο ferry για να συναντήσουν τον Χιλιαεννιακόσια παρέα με το μοναδικό του φίλο, τρομπετίστα Τιμ Τούνυ. Αυτή τη φορά, η αφήγηση αυτής της παράξενης ιστορίας αλληλεπιδρά με τον ήχο της θάλασσας και το φυσικό φως. Οι δυο φίλοι, κάπου ανάμεσα στη θάλασσα και τη στεριά, τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, θα παίξουν τη μουσική του Ωκεανού φέρνοντας στην επιφάνεια την υπαρξιακή αγωνία του καθένα: Είμαι καλά εδώ που είμαι; Ή πρέπει να βρεθώ σε άλλο μέρος, να ανακαλύψω καινούργια πράγματα; Και όλα αυτά υπό τους ήχους της ζωντανής μουσικής που αναδύεται από το πιάνο-μαγικό κουτί του Χιλιαεννιακόσια.

Η παράσταση θα ολοκληρωθεί με το χαρακτηριστικό ηλιοβασίλεμα λίγο πριν το σούρουπο προσφέροντας μία ξεχωριστή θεατρική εμπειρία σε όσους θα βρίσκονται στο νησί της Σαντορίνης εκείνη την ημέρα, αλλά και σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν ως εκεί για να τη ζήσουν από κοντά.

Σε διασκευή-σκηνοθεσία Γεωργίας Τσαγκαράκη και παραγωγή των Experimento, η ιστορία που έγινε γνωστή από την κινηματογραφική της μεταφορά με τίτλο Ο Θρύλος του Χιλιαεννιακόσια σε σκηνοθεσία Guiseppe Tornatore παρουσιάζεται από τους ηθοποιούς Μελαχρινό Βελέντζα (Χιλιαεννιακόσια) και Γιώργο Δρίβα (Τιμ Τούνυ) σε μια παράσταση γεμάτη ενέργεια και μουσική, όπου υποδύονται τους ρόλους των ανθρώπων που συνάντησε ο Χιλιαεννιακόσια όσα χρόνια έζησε αποκλειστικά μέσα στο πλοίο. Το πλοίο που τον γέννησε, τον μεγάλωσε, τον σκότωσε. Η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από αντιθέσεις σε μία διαρκή μετάβαση απ’ τη θάλασσα στη στεριά κι απ’ τη στεριά στη θάλασσα συνδυάζοντας το γέλιο με τη συγκίνηση, τη χαρά με τη νοσταλγία, το ανθρώπινο με το μεταφυσικό, το πραγματικό με το φανταστικό. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην ίδια τη ζωή.

Η site-specific παράσταση Lemon είναι μια συγκινητική με κωμικά στοιχεία ιστορία ενός παράξενου ανθρώπου που θα μπορούσε να έχει τα πάντα, και όμως αρκέστηκε στη μία και μοναδική νότα της ζωής του. Γιατί με αυτή ήταν πραγματικά ευτυχισμένος.

Ο Χιλιαεννιακόσια δεν είχε ακουμπήσει ποτέ το πόδι του στη στεριά.
Κι όμως, ήταν σα να τα είχε δει όλα.

Βασισμένο στον ποιητικό μονόλογο «Χιλιαεννιακόσια» του Alessandro Baricco. Από τον Οκτώβριο του 2018, η παράσταση Lemon θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Radar στην Αθήνα.