Ένα νέο πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ με άξονα τη μουσική εγκαινιάζεται φέτος το καλοκαίρι στο νησί της Χίου. Από τις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 7 Αυγούστου, μια πληθώρα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών θα συμπράξει σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλο το νησί, παρουσιάζοντας συναυλίες, σύγχρονο μουσικό θέατρο, έκθεση φωτογραφίας και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Πίσω από τη διοργάνωση αυτή, που αντίστοιχή της δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο νησί, βρίσκεται το όραμα δύο Χιωτών, νέων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται μόνιμα στη Γερμανία.

Η βιολονίστα Όλγα  Holdorff – Μυριαγκού και ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης, καλλιεργούσαν στο μυαλό τους εδώ και μια δεκαετία περίπου, την ιδέα ενός φεστιβάλ που θα ντύσει μουσικά τη «Μυροβόλο» των παιδικών τους αναμνήσεων, με τα διάσημα σε όλο τον κόσμο Μαστιχοχώρια, τους λαβυρινθώδεις μεσαιωνικούς οικισμούς, τους ατμοσφαιρικούς ναούς, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις γραφικές πλατείες, τους κάμπους με τα εσπεριδοειδή και τις εναλλαγές του χιώτικου τοπίου. Η ιδέα αυτή, με το πέρασμα των χρόνων ωρίμασε, και ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να παίρνει μορφή μέσα από μεμονωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές, σε συνεργασία με τα σχολεία του νησιού.

Η μεγάλη ανταπόκριση και το έμπρακτο ενδιαφέρον του κόσμου που συμμετείχε, αγκάλιασε και στήριξε με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις αυτές, έδωσαν σταδιακά την ώθηση για τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης διοργάνωσης. Κάπως έτσι, προέκυψε το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, ένα διεθνές φεστιβάλ, που δεν έρχεται τυχαία σε αυτή τη χρονική συγκυρία, σαν ένδειξη σεβασμού, ευγνωμοσύνης, αλλά και μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας προς όλους τους κατοίκους του νησιού, μόνιμους και μη.

Το φεστιβάλ χωρίζεται σε δύο περιόδους, τη θερινή, που πραγματοποιείται τον Αύγουστος και τη χειμερινή, που γίνεται το Νοέμβριο και δίνει έμφαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και μαθητές.

Πρόγραμμα

Δευτέρα 31/ 7, 19: 00 – 20: 00, Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

Εκπαιδευτική δράση για παιδιά: «Γνωριμία με τον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής»
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας
Andreas Knapp, «EL Sistema», «MIAGI» & Co, 20: 30

Τρίτη 1/ 8,  21: 00, Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου

«Summer night Variations»: Συναυλία Μουσικής δωματίου με κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Όλγα Holdorff-Μυριαγκού
Συμπράττουν: Demetrios Karamintzas, όμποε / Σπύρος Τζέκος, κλαρινέτο / Olga Holdorff-Μυριαγκού, βιολί / Wolfgang Bender, βιολί / Leila Weber, βιόλα / Martin Smith, βιολοντσέλο

Τετάρτη 2/ 8,  21: 00, Αμφιθέατρο «Αδαμάντιος Λεμός», Καρδάμυλα

Jazz συναυλία με τον Πέτρο Κλαμπάνη
Συμμετέχουν: Demetrios Karamintzas, όμποε / Σπύρος Τζέκος, κλαρινέτο / Olga Holdorff-Μυριαγκού, βιολί / Wolfgang Bender, βιολί / Leila Weber, βιόλα / Martin Smith, βιολοντσέλο

Κυριακή 6 και Δευτέρα 7/ 8,  Ώρα προσέλευσης 20: 30 – 21: 10, Μουσείο Μαστίχας Χίου

«Στο τραπέζι»: Μουσικό θέατρο του Λευτέρη Βενιάδη
Κείμενα: Ποιήματα Γεώργιου Σουρή, αναρτήσεις από το Facebook του Μάρκου Ξύδα, κ.ά.