Από την Πέμπτη 25 έως και την Τετάρτη 31 Μαΐου ο θερινός κινηματογράφος Παναθήναια φιλοξενεί νέους σκηνοθέτες αλλά και μεγάλους καλλιτέχνες της 7ης τέχνης – όπως ο Χοδορόφσκι, o Πουένσο και ο Γκοντάρ – στη 2η Ρετροσπεκτίβα της Weird Wave.

Η 2η Ρετροσπεκτίβα ξεκινά με την avant – premiere της ταινίας του Γκαμπριέλε Μαϊνέτι, «Με Λένε Τζιγκ». Ο Τζιγκ είναι ένας νέος σούπερ ήρωας… made in Italy! Ο πρωτοεμφανιζόμενος Μαϊνέτι χρησιμοποιεί όλους τους στερεοτυπικούς αμερικάνικους μύθους γύρω από τους σούπερ ήρωες – ο μασκοφόρος εκδικητής, οι υπερφυσικές δυνάμεις, η μάχη ενάντια στο κακό –  για να δημιουργήσει έναν ρεαλιστικό υπερήρωα, που ξεχώριστε στα Βραβεία Davide di Donatello.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με ακόμα 12 ταινίες – δύο κάθε νύχτα -, από Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Αφρική, σκηνοθετημένες από μερικούς από τους καλύτερους νέους σκηνοθέτες, όπως ο Γιούχο Κουοσμάνεν με την αληθινή ιστορία αγάπης του Όλλι Μάκι και της Ράγια στην «Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι», ο Ράντου Ζούντε με το «ανορθόδοξο» Βαλκανικό Γουέστερν «Αφερίμ!», ο Ματιέ Αμαλρίκ με το ρομαντικό θρίλερ «Το Μπλε Δωμάτιο» (βασισμένο στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ζωρζ Σιμενόν), ο Σαμουέλ Μπενσερί με την «Άσφαλτο» με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι και Μάικλ Πιτ και ο Πάολο Ζούκα με την ακαταμάχητα εκκεντρική (και ενίοτε μαύρη) κωμωδία, «ο Διαιτητής». Επιπλέον, τρεις ακόμα πολιτικές ταινίες, το «Mediterranea» του Τζόνας Καρπινιάνο, ένα εξαιρετικά επίκαιρο φιλμ με επίκεντρο τη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης,«Ο Πιστός» του Κίριλ Σερεμπρένικοφ, μια καταδικαστική, σατιρική ματιά στη Ρωσία του σήμερα, και τέλος, «Η Κλούβα» του Μοχάμεντ Ντιάμπ, μία περίτεχνη καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας της Αιγύπτου.

«Άσφαλτος», του Σαμουέλ Μπενσερί

«Άσφαλτος», του Σαμουέλ Μπενσερί

Από τη ρετροσπεκτίβα δε θα μπορούσαν να λείπουν και μερικοί από τους σημαντικότερους, καταξιωμένους σκηνοθέτες. Η ταινία, «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα», του Ζαν – Λυκ Γκοντάρ, ένας ύμνος στον avant garde κινηματογράφο από τον πιο άξιο εκπρόσωπό του, η βραβευμένη με Όσκαρ και ακόμα 23 Βραβεία, ταινία του Λουίς Πουένσο, «Επίσημη Ιστορία» αλλά και οι δύο αυτοβιογραφικές ταινίες του θρυλικού κινηματογραφιστή Αλεχάντρο Χοδορόφσκι, «Ο Χορός της Πραγματικότητας» και «Ποίηση Χωρίς Τέλος».    

«Ο Χορός της Πραγματικότητας» του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι

«Ο Χορός της Πραγματικότητας» του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι

Η Weird Wave είναι ένα ανεξάρτητο arthouse label κινηματογραφικών ταινιών πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και καταξιωμένων σκηνοθετών, επιλεγμένων από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ του κόσμου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 25/5
Πρεμιέρα: 20.50 & 23.00 Γκαμπριέλε Μαϊνέτι. Με λένε Τζιγκ, 112’

Παρασκευή 26/5 
20.50 Γιούχο Κουοσμάνεν. Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μακι, 92′
22.30 Αλεχάντρο Χοδορόφσκι. Ο Χορός της πραγματικότητας 133’

Σάββατο 27/5

20.50 Λουίς Πουένσο. Επίσημη ιστορία 112’
23.00 Αλεχάντρο Χοδορόφσκι. Ποίηση χωρίς τέλος 128’

Κυριακή 28/5

20.50 Ράντου Ζούντε. ΑΦερίμ! 106’
22.50 Κίριλ Σερεμπρένικοφ. Ο πιστός 118’

Δευτέρα 29/5

20.50 Πάολο Ζούκα. Ο Διαιτητής 96’
22.40 Μοχάμεντ Ντιάμπ. Η Κλούβα 97’

Τρίτη 30/5

20.50 Σαμουέλ Μπενσερί. Άσφαλτος 100’
22.45 Τζόνας Καρπινιάνο. Mediterrannea 107’

Τετάρτη 31/5

21.00 Ματιέ Αμαλρίκ. Το μπλε δωμάτιο 76’
22.30 Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Αχαιρετισμός στη γλώσσα 70’