Το Μουσείο Φρυσίρα φιλοξενεί, στο κτήριο της Μονής Αστερίου 3 στη Πλάκα, μια έκθεση φόρο τιμής στους «Aπόντες».

Εικοσιεννέα (29) καλλιτέχνες από τις συλλογές του Μουσείου, οι οποίοι δε βρίσκονται πια στη ζωή, μέσα από τα έργα τους, αίρουν την απουσία της φυσικής τους παρουσίας, συστήνοντας ταυτόχρονα εαυτόν στο νεότερο κοινό.

Ανασυνθέτοντας τα κέντρα δημιουργίας των κοινωνικών, πολιτικών, ιδεολογικών, προσωπικών και καλλιτεχνικών τους αναζητήσεων, «οι Απόντες» καταδεικνύουν ότι ακόμη και μπροστά στο αμετάκλητο του θανάτου υπάρχει μια εξαίρεση, καθώς τα έργα τέχνης συνεχίζουν τη δική τους πορεία αθανασίας μέσα στο χρόνο, λειτουργώντας ως τεκμήρια μιας παρουσίας που δεν πέρασε απαρατήρητη, ανασύροντας μνήμες και δημιουργώντας παρακαταθήκες για τους επόμενους.

«Το μουσείο Φρυσίρα εγκαινιάζει το Σεπτέμβρη του 2016 μια έκθεση φόρο τιμής στους “Απόντες”. Με αυτό το τρόπο εισάγει στην ιστορική τους διάσταση τα έργα εικοσιεννέα καλλιτεχνών του ύστερου μοντερνισμού -που βρίσκονται στις συλλογές του- και των οποίων οι δημιουργοί δεν ζουν πια.

Έφυγαν από τη ζωή σημαντικοί καλλιτέχνες που με τη σκέψη, τη συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής, τη στάση και το έργο τους, προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο. Με αρκετούς μοιράστηκα αυτή την προσπάθεια.

Προσωπικά πιστεύω πως δεν καταφέραμε τίποτα. Απλά αυτή η προσπάθεια ομόρφυνε τη ζωή μας, και ίσως και τη ζωή κάποιων Ρομαντικών της εποχής μας. Δυστυχώς δεν αλλάζει ο άνθρωπος γιατί δεν βλέπει το ΤΕΛΟΣ. Όσοι το βλέπουν προσπαθούν.

Ας τους τιμήσουμε, όσοι ζούμε ακόμα και ας τους κρατήσουμε ζωντανούς μέχρις ότου φύγουμε και εμείς, κλείνοντας την πόρτα μιας υπέροχης παράστασης, για να ανοίξει η αυλαία με νέα έργα νέων ανθρώπων, που με τη σειρά τους θα συνεχίσουν και αυτοί να προσπαθούν.» – Βλάσης Φρυσίρας