Οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

βραβευμένες ταινίες

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας, απέκτησε ένα νέο «σύμμαχο»

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, η μεγαλύτερη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της  χώρας, απέκτησε ένα νέο «σύμμαχο», την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, που γεμάτη ενθουσιασμό ανοίγει τις πύλες της στο πιο απαιτητικό κοινό, τα παιδιά και τους εφήβους, και προσκαλεί στον χώρο της όλη την οικογένεια για ένα συναρπαστικό διήμερο.

To Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιανουαρίου η Ταινιοθήκη θα προβάλει για πρώτη φορά τις βραβευμένες ταινίες του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 18ης Camera Zizanio, δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους σινεφίλ όλων των ηλικιών να πάρουν μια μικρή γεύση του τι συμβαίνει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ Ολυμπίας -πρότυπο πολιτιστικής αποκέντρωσης στην Ελλάδα, και ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης στο είδος του, που ήδη μετρά δύο δεκαετίες ζωής.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, με ενιαίο εισιτήριο για το πρόγραμμα της κάθε μέρας (5 ευρώ). Οι ταινίες της Camera Zizanio, που έχουν δημιουργήσει μαθητές απ’ όλον  τον κόσμο, είτε ομαδικά, στο πλαίσιο του σχολείου, είτε ατομικά,θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο στις 16.00. Τους επισκέπτες περιμένει ένα ξεχωριστό δώρο:  για κάθε εισιτήριο, θα τους προσφέρεται δωρεάν μια νέα έκδοση-έκπληξη του Φεστιβάλ με τίτλο «Εικόνας μεταχειρίζου, ω διδάσκαλε», που περιλαμβάνει πρωτοποριακά κείμενα του Κωστή Παλαμά για τον κινηματογράφο και το ρόλο του στην εκπαίδευση γραμμένα εν έτει 1915.

Τα φιλμ που θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες: από παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι εφήβους αλλά παρακολουθούνται εξίσου απολαυστικά και από τους ενήλικες.

Οι βραβευμένες ταινίες του φετινού φεστιβάλ, που ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες στον Πύργο, την Αμαλιάδα και σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, περιλαμβάνουν πολλά διαμαντάκια που θα συνεπάρουν όλη την οικογένεια:  ανάμεσά τους την φετινή επίσημη πρόταση της Κένυας για τα όσκαρ, την ταινία Σούπα Μόντο του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία), μια ταινία με «δύσκολο» θέμα, την απώλεια ενός παιδιού, που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 21ο Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Η  ταινία, αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και του πνεύματος που διέπει το φεστιβάλ Ολυμπίας, απέσπασε ακόμα το βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).  Θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 20.00 και είναι εξίσου συναρπαστική  για μικρούς και μεγάλους .

Την ίδια μέρα (Κυριακή 27/1), στις 18.00, θα προβληθεί η ταινία  Λιάνα  των Aaron Kopp-Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει την ζωντανή δράση  με το κινούμενο σχέδιο και απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ. Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι που ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δύο δίδυμων αδελφών της. Το αφρικανικό αυτό παραμύθι γεννήθηκε  στην φαντασία πέντε ορφανών παιδιών από τη Σουαζιλάνδη.

Το Σάββατο 26/1, ημέρα έναρξης των προβολών, θα προβληθεί η περιπετειώδης ταινία «Land of Glass» (20.00) των Jeppe Vig Find & Marie Ronn από τη Δανία (Βραβείο Σκηνοθεσίας Μεγάλου Μήκους) που θα απολαύσουν ιδιαίτερα τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου, ενώ στις 22.00 θα προβληθεί η αριστουργηματική μαυρόασπρη ταινία Fortuna (Germinal Roaux, Eλβετία-Βέλγιο):  Η ταινία παρακολουθεί μια 14χρονη προσφυγοπούλα από την Αιθιοπία, η οποία χάνει τους γονείς της στη Λαμπεντούζα, βρίσκει καταφύγιο σε ένα ίδρυμα στην Ελβετία, ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο άντρα, και η ζωή της παίρνει μια απρόβλεπτη τροπή. Τον ιερέα ενσαρκώνει ο διάσημος ηθοποιός Μπρούνο Γκανζ. Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και απευθύνεται σε νέους μεγαλύτερης ηλικίας και βέβαια ενήλικους σινεφίλ.

Ανάμεσά τους το Late afternoon (Louise Bagnall, Iρλανδία) με ηρωίδα μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μέσα από τις μνήμες της παιδικής της ηλικίας: η ταινία βρίσκεται στην φετινή δεκάδα για το όσκαρ animation ενώ στο φεστιβάλ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους της διεθνούς κριτικής επιτροπής  νέων (στην Ταινιοθήκη θα παιχτεί την Κυριακή 27/1 στις 22.00).  Επίσης, το συγκλονιστικό animation Tweet – tweet / Τσίου – τσίου ( Zhanna Bekmambetova, Ρωσία) που μέσα σε μόλις 11 λεπτά συμπυκνώνει  όλον τον κύκλο της ζωής.  Η ταινία, που θα προβληθεί την Κυριακή 27/1 στις 18.00, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους, της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών.

Τέλος να αναφέρουμε και το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Tre Masaon  Dasan με θέμα την ζωή τριών παιδιών από το Ρόουντ Άιλαντ, των οποίων οι γονείς είναι φυλακισμένοι. Η σκηνοθέτης Denali Tiller, καταφέρνει να φωτίσει την αθωότητα αυτών των παιδιών και να μας περιγράψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν.  Το φιλμ απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, και θα προβληθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 18.00.

Οι ταινίες  αυτές δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής. Καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους, αλλά και με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών.

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπούνται χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Πρόγραμμα Προβολών

Σάββατο 26 Ιανουαρίου

16.00 | Προβολή  ταινιών της 18ης Camera Zizanio

18.00 | The little one / Η μικρή, Diana Cam Van Nguyen, Τσεχία 2017, 10΄ / Tre Maison Dasan/Τρε Μέισον Ντασάν, Denali Tiller, ΗΠΑ 2018, 94΄

20.00 | Shadow boxer / Η αντικαταστάτρια, Andreas Boggild Monies, Δανία 2017, 22΄ / Land of glass / Γυάλινη χώρα, Jeppe Vig Find & Marie Ronn, Δανία 2017, 88’

22.00 | Surprise / Έκπληξη, Paulo Patricio, Πορτογαλία 2017, 9’ /  Fortuna / Φορτούνα, Germinal Roaux, Ελβετία – Βέλγιο 2018, 106’

Κυριακή 27 Ιανουαρίου

16.00 | Προβολή ταινιών της 18ης Camera Zizanio

18.00 | Tweet – tweet / Τσίου – τσίου, Zhanna Bekmambetova, Ρωσία 2018, 11΄/ Listen / Άκου, Asstrid Bussink, Ολλανδία 2017, 15΄ / Liyana / Λιάνα, Aaron Kopp & Amada Kopp, Ελβετία –ΗΠΑ- Κατάρ 2017, 76΄

20.00 | My grandpa is hiding / Ο παππούς μου κρύβεται, Anne Huynh, Γαλλία 2018, 7΄/ Vourvourou / Βουρβουρού, Καρίνα Λογοθέτη, Ελλάδα 2017, 22΄ / Supa Modo / Σούπα Μόντο, Likarion Wainaina, Κένυα – Γερμανία, 2018, 74΄

22.00| The theory of sunset / Η θεωρία του ηλιοβασιλέματος, Roman Sokolov, Ρωσία, 2017, 9΄ / Late afternoon / Αργά το απόγευμα, Louise Bagnall, Ιρλανδία 2017, 9΄ / The line / Το σχέδιο, Alessandro Stevanon, Ιταλία 2017, 15’ / The skier / Ο σκιέρ, Fereydoun Najafi, Ιράν 2018, 76’

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.