Ο βασικός πυρήνας του Φεστιβάλ Βωβούσας είναι αφιερωμένος στις τέχνες του φακού, σινεμά, φωτογραφία και video art. Η Βωβούσα ανήκει τυπικά στα Ζαγοροχώρια, αλλά είναι σχετικά απομακρυσμένη από αυτό το σύμπλεγμα. Οι περισσότερες αποθήκες ξυλείας που περικυκλώνουν το χωριό, έχουν πλέον αλλάξει χρήση: κάθε καλοκαίρι γεμίζουν ταινίες. Την επιμέλεια των κινηματογραφικών προβολών μοιράζονται ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος και το Exile Room, ενώ το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει» κάνει μια στάση στην Πίνδο με τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες της χρονιάς.

Με έντονη οικολογική συνείδηση, το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς «Το Αλάτι της Γης» συμπεριλαμβάνεται στο φετινό πρόγραμμα, ένας φόρος τιμής στον φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο που έχει περάσει τα τελευταία 40 χρόνια αναζητώντας άγρια χλωρίδα και πανίδα σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Ο συνάδελφός του Τζέιμς Μπάλογκ έχει αφιερώσει τη ζωή του σε ένα εντελώς διαφοτερικό κυνήγι. Ο βραβευμένος φωτογράφος του National Geographic ξεκίνησε μια καμπάνια για να αποδείξει ότι «η γη έχει πυρετό», τραβώντας time-lapse φωτογραφίες παγετώνων που λιώνουν. Το «Chasing Ice» συνδυάζει τέχνη και τεχνολογία για να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου με εικόνες της φύσης.

Παρουσιάζεται επιπλέον, το μοναδικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που έχει γίνει ως τώρα για το snowboard, το «The Thing About Greece: A Snowboard Documentary» του Θέμη Λαμπρίδη. Πρώην αθλητής του χόκεϊ στον πάγο και φανατικός snowboarder, ο νεαρός σκηνοθέτης έχει στόχο να αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι τα βουνά της Ελλάδας είναι ένα απέραντο, ανεξερεύνητο playground. «Ο Τερματιμός» σε σκηνοθεσία Ελιάνας Αμπραβανέλ, παίρνει κι αυτός τα ελληνικά βουνά προσωπικά, αφού ένας εκ των πρωταγωνιστών είναι βοσκός στην ορεινή Εράτειρα, αλλά το μεγάλο του πάθος είναι ο Μαραθώνιος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών:
Παρασκευή 29/7, Περιβόλι – Ξενοδοχείο Βάλια Κάλντα
«Στα ορεινά βοσκοτόπια» (2012) 60′ του Βασίλη Λουλέ
«Ορεινές διαδρομές: Γρεβενά» (2015) 30′

Κυριακή 31/7
Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.
«Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» (2014) 91′
«Ένας λαμπερός Ήλιος» (2000) 36′

Δευτέρα 1/8
«Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει Α» (2016) 120′, επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους της χρονιάς
«Μάνα» (2015) 70′ της Βάλερυ Κοντάκου
«Ο Τερματισμός» (2016) 70′ της Ελιάνας Αμπραβανέλ

Τρίτη 2/8
«Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει Β» (2016) 120′, επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους της χρονιάς
Ταινιά έκπληξη
«Επόμενος Σταθμός Ουτοπία» (2015) 91′ του Απόστολου Καρακάση

Τεταρτη 3/8
«Το Αλάτι της Γης» (2014) 110′ των Wim Wenders και Juliano Ribeiro Salgado

Πέμπτη 4/8
«In Wood we Trust» (2015) 28′ του Γρηγόρη Βαρδαρινού
«1000 Miles» (2015) 33′ των Βασίλη Κεχαγιά και Γιάννη Βαλτή
«Celtman» / «Zermatt Unplugged» (21′) ορεινές ταινίες μικρού μήκους
«The Thing About Greece: A Snowboard Documentary» (2015) 90′ του Θέμη Λαμπρίδη

Παρασκεύη 5/8
«Αρκαδία Χαίρε» (2015) 90′ του Φίλιππου Κουτσάφτη
Ταινία έκπληξη

Οι προβολές των ταινιών γίνονται κάθε μέρα 19:00-23:00 στο εργαστήριο ξυλείας «Ζήσης» εκτός από την Κυριακή 31/7 και την Τετάρτη 3/8 που θα ξεκινήσουν στις 21.00. Την Παρασκευή 29/7 η προβολή θα γίνει στο ξενοδοχείο Βάλια Κάλντα στο χωριό Περιβόλι. Είσοδος ελεύθερη.

Δείτε το πρόγραμμα των εργαστηρίων και των events του φεστιβάλ.