«Ο Εραστής» του Χάρολντ Πίντερ

Ο Εραστής

Η πλήξη της καθημερινότητας, η πραγματική σχέση ενός ζευγαριού της αστικής τάξης και η παραδοξότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσα σε ένα θεατρικό έργο

Από την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή για 9 παραστάσεις ανεβαίνει το θεατρικό έργο «Ο Εραστής» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο άνθρωπος μπορεί να μιλήσει για τον συνάνθρωπό του, με μεγάλη άνεση, με ευγλωττίαχωρίς ντροπή, με συμπόνια, με αγάπη, αλλά μπορεί να γίνει και σκληρός, άκαρδος ακόμα και αισχρός. Όμως για το εαυτό του δεν αντέχει την αλήθεια φοβάται την ειλικρίνεια, ντρέπεται τις λέξεις. Ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Πόσο μάλλον για τα πιο ουσιαστικά. Τον Θάνατο, τον πόνο, τον φόβο ή τον έρωτα.

Ποτέ πια δεν θα μπορούν δύο ερωτευμένοι να πούνε «σ’ αγαπώ» χωρίς να κρύβονται πίσω από μάσκες. Σε αυτό το έργο του Πίντερ, οι ήρωές του, κρύβονται πίσω από προσωπεία, πίσω από ρόλους προκειμένου να μπορέσουν να αρθρώσουν τις λέξεις που ντρέπονται και τα αισθήματα που νοιώθουν. Με τον φόβο πως αν χαθούν τα προσωπεία, θα χαθούν όχι μόνο τα αισθήματά τους, αλλά και οι ίδιοι.

Για τον συγγραφέα και το έργο

Ο Χάρολντ Πίντερ  γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1930 στο Χάκνεϋ του ανατολικού Λονδίνου. Άγγλος συγγραφέας θεατρικών και ραδιοφωνικών έργων, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών σεναρίων, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης, και υπέρμαχος της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο . Έχει τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Βραβείο Σαίξπηρ, Βραβείο Πιραντέλο, Βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Ντέιβιντ Κόεν καθώς και με πολλούς τιμητικούς τίτλους από την ευρωπαϊκή και αμερικάνικη πανεπιστημιακή κοινότητα. Το 2001 ήταν η τελευταία φορά που έπαιξε σαν ηθοποιός σε δικό του έργο και το 2005 αποσύρθηκε από τη συγγραφή προκειμένου να αφοσιωθεί στην πολιτική εκστρατεία και τον ακτιβισμό. Πέθανε από καρκίνο στο Λονδίνο στις 24 Δεκεμβρίου του 2008.

Ο Εραστής ( The Lover, 1962) θίγει θέματα όπως η πλήξη της καθημερινότητας και του γάμου, η πραγματική σχέση ενός ζευγαριού της αστικής τάξης, η παραδοξότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η Σάρα μένει στο σπίτι και ασχολείται με τα οικιακά. Ο Ρίτσαρντ εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος. Είναι δύο ευκατάστατοι μεσοαστοί που επινοούν ένα ερωτικό παιχνίδι, το οποίο λειτουργεί ως υποκατάστατο της κενής ανάμεσα τους σχέσης.

Συντελεστές

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπουραζάνας
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Αντώνης Χατζής
Φωτογραφία: Σταύρος Τσοράπης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Μπαταγιάννη

Παίζουν: Ντίνος Γκελαμέρης, Δανάη Τωράκη

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.