Μία ξεχωριστή προσωπικότητα κι εκπρόσωπος του Chicago Blues, είναι ο κιθαρίστας Phil Gates και έρχεται για πρώτη φορά για συναυλίες στην Ελλάδα. Ο Gates, γεννημένος στο Chicago – στη μητρόπολη του blues – και μέσα σε οικογένεια μουσικών,  άρχισε να ασχολείται παίζοντας και ακούγοντας διαφορετικά είδη μουσικής από την τρυφερή ηλικία των 7 ετών.

Πρώτα τον συγκίνησε το βιολί, μετά το κλαρινέτο, τα τύμπανα για να καταλήξει στην κιθάρα που έμελλε να είναι το πεπρωμένο του και τον βοήθησε να προσαρμοστεί και να «εθιστεί» στο blues,  που ακουγόταν παντού στην πόλη του. Η εκφραστικότητα της ηλεκτρικής και της slide κιθάρας ήταν από τα πρώτα χρόνια και εξακολουθεί μέχρι σήμερα, να είναι ο μουσικός ακρογωνιαίος λίθος για τον ίδιο τον αυτοδίδακτο Phil Gates και το μεγαλύτερο κίνητρό του στην μουσική δημιουργία.

Phil Gates

Οι πρώτες του μεγάλες επιρροές ήταν από την ευρύτερη πλατφόρμα της μουσικής αλλά απ’ αυτές ξεχώριζαν ο Buddy Guy, o Muddy Waters, o Roy Buchanan, ο Jimi Hendrix, o Shuggie Otis, o Rory Gallagher και ο Johnny Winter. H επαγγελματική καριέρα του Phil ξεκίνησε περίπου στην ηλικία των 18 ετών και άρχισε τις εμφανίσεις σε μεγάλες σκηνές αλλά και clubs ενώ σύντομα άρχισε να γίνεται γνωστός και στο εξωτερικό.

Συνεργάστηκε και μοιράστηκε την σκηνή με ιερά τέρατα του blues όπως οι Buddy Guy, John Mayall, Coco Montoya, Janiva Magness, Tommy Castro, Kenny Neal, Tower of Power, Eric Gales, Booker T κα. Ένας ένθερμος εργάτης του blues o Gates, τόσο επί σκηνής όσο και εκτός αυτής, μετακινήθηκε στην Δυτική ακτή όπου εκτός της live δραστηριότητάς του, δημιούργησε την Los Angeles Blues Society ενώ είναι διαρκώς voting member για τα Grammys σε όλες τις κατηγορίες του Blues.  Είναι από τους κριτές του διαγωνισμού King of the Blues του Hollywood αλλά και του International Blues Challenge του Memphis.

Phil Gates

Συνολικά έχει κάνει επτά προσωπικά άλμπουμ και ένα soundtrack αλλά και δεκάδες συμμετοχές σε γκρουπ άλλων, όμως τα album του “Addicted to the Blues” και “In the meantime” ήταν εκείνα που του άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για την κορυφή του blues. O Gates υπογράφει την μουσική για την κινηματογραφική ταινία “My normal Life” ενώ ήταν συμπαραγωγός στην βραβευμένη δουλειά του Zac Harmon, “The Blues according to Zacariah”.

Ο Gates, πλαισιωμένος από την εξαιρετική μπάντα του,  μας φέρνει ένα υπέροχο μείγμα σύγχρονου Chicago, Delta & Mississippi Blues με λίγο από funk και R&B. Με τις εμφανίσεις του στο Half Note Jazz Club από 19 έως 22 Ιανουαρίου 2018 θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν αυθεντικό βιρτουόζο κιθαρίστα & bluesman από κοντά.