Έκθεση με γλυπτά από χάλυβα και ζωγραφικά έργα των Herbert Mehler και Sonja Edle von Hoessle

Το Σάββατο 11 Ιουνίου η Fougaro the Gallery Nafplion εγκαινιάζει μια μεγάλη έκθεση των καταξιωμένων Γερμανών καλλιτεχνών Herbert Mehler και Sonja Edle von Hoessle, σε συνεργασία με την Tammen & Partner Gallerie, με τίτλο «Πάντα Ρει».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 30 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Goethe-Institut Athen.

Είναι η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα για το έργο των ιδιαίτερα δημοφιλών Γερμανών καλλιτεχνών, οι οποίοι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην Αργολίδα, συγκεκριμένα στο Κρανίδι της Ερμιονίδας, όπου διατηρούν εξοχική κατοικία. Η έκθεση, που πραγματοποιείται παράλληλα και στους υπαίθριους χώρους του Φουγάρου, περιλαμβάνει μεγάλης και μικρότερης κλίμακας γλυπτά από χάλυβα, καθώς και κάποια ζωγραφικά έργα.

Ο τίτλος, που αναφέρεται στη γνωστή ρήση του Ηράκλειτου, σηματοδοτεί την ανεπιτήδευτη ομορφιά του φυσικού κόσμου. Στο προσωπικό τους εικαστικό σύμπαν οι δύο καλλιτέχνες την αποδίδουν μέσα από υπερφυσικά βιομορφικά αφηρημένα έργα, επεξεργαζόμενοι απλές και αδρές φόρμες, υλικά που εντάσσονται στο φυσικό τοπίο και στοιχεία υφής που συνθέτουν και ανασυνθέτουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

Όπως σημειώνει η θεωρητικός τέχνης, Dr. Melanie Klier, «…όλα παρασύρονται σε μια ονειρική δίνη ποικίλων χρωματικών τόνων και διαβαθμίσεων του φωτός, σαν σε βαθιά νερά, ώσπου ενώνονται πάλι, γίνονται ένα. “Πάντα ρει”…».

Herbert Mehler
Ο Herbert Mehler γεννήθηκε το 1949 στο Steinau κοντά στην πόλη Fulda. Από το 1964 έως το 1968 μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα του, Franz Mehler, στην τέχνη της ξυλογλυπτικής. Από το 1972 έως το 1976 σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νυρεμβέργης. Το 1996 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνώρισης της εφημερίδας «Nürnberger Nachrichten» και το 2007 με το Βραβείο Τέχνης της εφημερίδας «Nürnberger Nachrichten» καθώς και με το Βραβείο Τέχνης της πόλης του Würzburg. Το 2008 τού απονέμεται το 1ο Βραβείο της πόλης Mörfelden – Walldorf, από την Ένωση Γκαλερί των Κρατιδίων της Έσσης (Hessen) και της Ρηνανίας-Παλατινάτου (Rheinland-Pfalz) για το έργο του «Γλυπτά στο Πάρκο».

Sonja Edle von Hoessle
Η Sonja Edle von Hoessle γεννήθηκε το 1960 στο Wiesbaden και έκανε σπουδές Οπτικής Επικοινωνίας στην Ανωτέρα Σχολή του Mainz (FH Mainz) και του Würzburg (FH Würzburg) στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών. Το 1993 πήρε το δίπλωμά της και ίδρυσε το εργοστάσιο μεταλλουργίας “two hands”. Το 1996 τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη του Βαυαρικού Υπουργείου Επιστημών, Έρευνας και Τέχνης, ενώ τα έτη 1998-1999 έλαβε χρηματοδότηση για το εργαστήριό της από το Βαυαρικό Ταμείο για την Τέχνη. Το 2003 κατέκτησε το Βραβείο Τέχνης της πόλης του Würzburg, ενώ από το 2008 έως το 2011 διατηρούσε εργαστήριο στο Βερολίνο.

Ο Herbert Mehler και η Sonja Edle von Hoessle, συνεργάτες και σύζυγοι, το 2015 ιδρύουν το «erbachshof art project», ενώ σήμερα ζουν και εργάζονται στο Eisingen, κοντά στο Würzburg, και στο Κρανίδι στην Ελλάδα.

Εργαστήρια

Τρία εργαστήρια με τον Herbert Mehler & τη Sonja Edle von Hoeßle για μαθητές από 8 έως 99 ετών!

Με αφορμή την έκθεση «Πάντα ρει» τα Εργαστήρια του Φουγάρου προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα με τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Αντλώντας έμπνευση από τα υλικά και τη θεματική των έργων τους, οι δύο καταξιωμένοι Γερμανοί εικαστικοί έχουν σχεδιάσει τρία διαφορετικά εργαστήρια, την Κυριακή 12, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου.

Οι Herbert Mehler και Sonja Edle von Hoeßle, Γερμανοί φιλέλληνες που ζουν ένα μέρος του χρόνου στο Κρανίδι, έχουν δραστηριοποιηθεί για πολλά χρόνια και στο χώρο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, διοργανώνοντας εργαστήρια και προγράμματα.

Κυριακή 12.6.2016
Χαρακτικά από χαλκό με θέμα την Αρχαία Ελλάδα
11.00-13.00 & 17.00-19.00 | για συμμετέχοντες από 8 ετών και άνω

Σάββατο 18.6.2016
Ψάρια στο δίχτυ από φύλλο μετάλλου
11.00-15.00 | για συμμετέχοντες από 12 ετών και άνω

Κυριακή 19.6.2016
Συρμάτινες φιγούρες
11.00-14.00 | για συμμετέχοντες από 8 ετών και άνω

Τα εργαστήρια έχουν ελεύθερη είσοδο

Αριθμός θέσεων: 12 (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected] & 27520 47370

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου, Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.